Hlavní obsah
Online

Babiš odmítl Šmardu: S tímhle pánem já ve vládě nebudu

Předseda ČSSD Jan Hamáček. Vyvede sociální demokraty z Babišovy vlády?Video: TV Prima

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér přitom sám jmenování nominanta ČSDD navrhl. Šéf strany Jan Hamáček trvá na tom, že dohoda nad jménem platí.

Článek

Pravděpodobnost, že sociální demokraté zůstanou v koaliční vládě Andreje Babiše, se v pátek dramaticky ztenčila.

A to poté, co ministerský předseda v rozhovoru pro Televizi Prima večer překvapivě vzkázal, že navrženého nástupce odvolaného Antonína Staňka ve vládě nechce. A že souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem, který místopředsedu ČSSD Michala Šmardu odmítl jmenovat.

„Já říkám za sebe, s tímhle pánem já ve vládě nebudu,“ řekl Babiš v pátek Velkým zprávám televize Prima. „Pan Šmarda po jeho nespočetných mediálních vystoupeních není dobrý kandidát,“ uvedl premiér. Řekl také, že má obavu, že by Šmarda ve vládě jenom kritizoval.

Předseda ČSSD Jan Hamáček, který je na dovolené, v SMS zprávě pro Seznam vzkázal, že se hodlá s premiérem sejít hned v pondělí. „Překvapilo nás, že premiér sám navrhl Michala Šmardu a teď najednou změnil názor. Platí dohoda a čestné slovo chlapa, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry,“ napsal Hamáček.

V minulosti několikrát řekl, že strana na Šmardovi trvá. A pokud nebude jmenován, je připraven vyvést sociální demokraty z vlády.

Dění jsme sledovali v online přenosu:

  • Poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL) na Twitteru: To je fakt ten nový styl politiky?

  • Šéf Senátu Kubera: Já tuhle vládu prostě nemám rád

    „Andrej Babiš zřejmě úplně kapituloval před panem prezidentem,“ okomentoval názorový veletoč premiéra šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

    Druhý nejvýše postavený ústavní činitel republiky dále řekl: „Byla by to velká legrace, kdyby to nebylo tak vážné. ČSSD zřejmě bude chtít věc prodlužovat až do řádných voleb. Slyšel jsem, že chtějí zůstat ve vládě… Já tuhle vládu prostě nemám rád. Ne z důvodů politických, ale hospodářských. Bůh je ale spravedlivý, peníze jim docházejí,” přisadil si.

    Vyjádření Jaroslava Kubery (ODS). Video: Seznam Zprávy

  • Radek Vondráček (ANO): Nelíbí se mi Šmardovy trapné komentáře

    „Už ve středu jsem v živém vysílání na ČT uvedl, že odbornost pana Šmardy hodnotit nebudu, ale nelíbí se mi jeho až trapné komentáře na paní ministryni financí o ‚Kalouskovi v sukních‘ a jeho opakované vyjádření, že nemá příliš důvěru v tuto koaliční spolupráci,“ okomentoval pro Seznam předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

    Od kandidáta na člena vládního týmu by prý něco takového nečekal. „Můj postoj to určitě ovlivnilo. A pan premiér to zřejmě vnímá podobně. Další kolo jednání s koaličním partnerem nás ale teprve čeká, tak uvidíme,” dodal Vondráček.

  • Komentátor Seznamu Jan Lipold tweetuje

  • Šéf Pirátů Bartoš: Babišovi dovolená a odpočinek na formě a paměti moc nepřidaly

    „Vzhledem k tomu, že pana Šmardu pan premiér Babiš před pár týdny sám do vlády navrhl panu prezidentovi, tak mu evidentně dovolená a odpočinek na formě a paměti moc nepřidaly,“ uvedl pro Seznam šéf Pirátů Ivan Bartoš.

  • Místopředseda Senátu Štěch (ČSSD): Je to jednoznačné porušení koaliční smlouvy

    K aktuálnímu vývoji se pro Seznam vyjádřil i místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Je zřejmé, že pan Babiš změnil názor o 180 stupňů. Myslím si, že je to jednoznačné porušení koaliční smlouvy. Je otázkou, zda už nedošlo k dohodě k vytvoření zemanovsko-babišovské vlády s podporou KSČM a pana Okamury. A je také otázkou, proč pan Babiš náhle změnil stanovisko. Pan prezident na něj má asi nějakou páku. Můžu spekulovat, ale může se to týkat i vyšetřování kauz pana Babiše a jeho případného trestního stíhání,“ uvedl Štěch.

    Vyjádření Milana Štěcha (ČSSD). Video: Seznam Zprávy

  • Šéf ODS Fiala: Skončete to, vyřešte to, nebo to celé rozpusťte

    Vyjádření předsedy ODS Petra Fialy: „Nepřekvapuje mě to. Pan premiér jen znovu potvrzuje, že je loutkou v rukou pana prezidenta a nenachází odvahu mu vzdorovat ani v případě, kdy dochází k pošlapávání základního zákona země. Stydím se za tento způsob politiky. Pan premiér a pan prezident se chovají způsobem, který je neuctivý k Ústavě a k jejich hlavním institucím. Vzkázal bych jim proto ‚skončete to, vyřešte to, nebo to celé rozpusťte‘.”

  • Nevím, zda platí dohoda, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry, ptá se Onderka

    „Po vyjádření Andreje Babiše po návratu z dovolené nevím, zda stále platí dohoda, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry. Uvidíme, co sdělí premiér předsedovi Hamáčkovi na pondělním jednání,” uvedl pro Seznam místopředseda ČSSD Roman Onderka.

  • Platí dohoda a čestné slovo chlapa, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry, říká Hamáček

    „Nebudeme nic vzkazovat přes média. Překvapilo nás, že premiér sám navrhl Michala Šmardu a teď najednou změnil názor. Platí dohoda a čestné slovo chlapa, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry. ČSSD trvá na dodržení koaliční smlouvy a Ústavy, jen tak může fungovat vzájemna spolupráce. V pondělí se sejdu s premiérem a budu od něj očekávat řešení, do té doby platí, že nebudu nic vzkazovat přes média,“ oznámil Seznamu předseda ČSSD Jan Hamáček.

  • Premiér jde na ruku prezidentovi, řekl Seznamu předseda TOP 09 Pospíšil

    „Pan premiér tímto výrokem pouze potvrzuje, že jde na ruku prezidentovi. Nechová se standardně, očekával bych od premiéra, že bude hájit svůj vládní tým a své koaliční partnery a bude stát na straně ústavnosti. Ve chvíli, kdy podporuje prezidenta, který se chová v rozporu s Ústavou, je zřejmé, že si nechce vztah s prezidentem poškodit. Vzniká tak spekulace, zda tak nečiní proto, aby mu prezident pomohl v jeho trestní kauze, například udělením milosti,“ vyjádřil se pro Seznam předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

  • Šéf STAN Rakušan: Není to příznak počínající vládní schizofrenie?

    „Naprosto nechápu, jak něco takového může vypustit z úst premiér, který ministra sám navrhl. Není to příznak počínající vládní schizofrenie?“ komentoval aktuální politický vývoj pro Seznam předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan.

  • Šéf KDU-ČSL pro Seznam: Andrej Babiš papouškuje postoj prezidenta

    „Na post ministra navrhl pana Šmardu Andrej Babiš. Tak ať si ujasní, co chce. Ale evidentně spíše papouškuje postoj prezidenta. Jaký další krok ukáže podřízenost premiéra vůči prezidentovi? Spíše by mě zajímalo, co na to říká koaliční partner? Bere ho ještě někdo vážně? Nebo už je to definitně pouhá ,rohožka’?“ řekl Seznamu předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

  • Vyjádření premiéra komentuje Jindřich Šídlo

  • Andrej Babiš se Šmardou ve vládě nebude

    Premiér Andrej Babiš řekl Televizi Prima, že ve vládě s Michalem Šmardou nebude. Není podle něj vhodný kandidát, vzhledem k jeho mediálním vystoupením, a má obavu, že by ve vládě jenom kritizoval.

    „Je jasné, že já sdílím stejný názor jako pan prezident, že pan Šmarda, hlavně po těch jeho nespočetných mediálních vystoupeních, není dobrý kandidát,“ řekl Primě. „Já říkám za sebe, s tímhle pánem já ve vládě nebudu. Takže to není už dneska problém pana prezidenta, je to i můj problém.“

    Ministerstvo kultury chce vyřešit příští týden. S prezidentem se má setkat v Lánech v úterý.

  • Glosa Daniela Kroupy: Když začneme porušovat Ústavu, skončíme jako v Rusku

    Filozof Daniel Kroupa se zamýšlí nad tím, co se děje v zemích, kde se nectí Ústava. Vzpomíná na protesty v Československu o výročí srpnové invaze v roce 1968 a sleduje, co teď zažívají lidé v Moskvě a Pekingu.

    Glosu si můžete pustit na odkazu níže.

  • Zeman kromě premiéra přijme v Lánech i šéfa Pirátů a lidovců

    Schůzka na ose Babiš-Zeman se uskuteční ve stejný den, na který si prezident pozval podle informací České televize také předsedu KDU-ČSL Marka Výborného.

    A už dříve si na úterý pozval také šéfa Pirátů Ivana Bartoše. O setkání Bartoš mluvil i v nedávné Výzvě Seznamu:

    Výzva Seznamu: O koalici v Praze se nebojím, říká Ivan Bartoš. A vysvětluje, jak chtějí Piráti připravit Babiše o dotace.Video: Seznam Zprávy

  • Babiš požádal Zemana o schůzku, vládní krizi budou řešit v úterý

    Andrej Babiš se v úterý sejde s prezidentem Zemanem v Lánech. Informovala o tom Česká televize s tím, že o schůzku požádal premiér.

    Místo i čas posléze upřesnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček: „Pan premiér požádal pana prezidenta o setkání, uskuteční se v úterý v 17:00 v Lánech.“

  • Analýza: Jaké jsou možnosti ČSSD

    Středečním odmítnutím jmenovat Michala Šmardu šéfem resortu kultury dostal Miloš Zeman sociální demokracii do kouta, ze kterého vede jen několik cest. Žádná z nich ale není pro ČSSD vítězná, píše se v analýze reportérky Seznamu Daniely Brodcové.

    Celou analýzu najdete zde:

  • Hamáček má trvat na Šmardovi, zní z většiny krajů

    Regionální zástupci ČSSD mají za to, že by předseda partaje Jan Hamáček měl trvat na nominaci místopředsedy strany Michala Šmardy.

    Brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil řekl, že postup vedení ČSSD je správný. „Všichni jsme nuceni se řídit zákony, i kdybychom s některým z nich nesouhlasili. I prezident je povinen dodržovat Ústavu,“ uvedl Pospíšil. Ústava podle něj nedává možnost prezidentovi hodnotit odbornost navržených ministrů.

    Také podle Jiřího Říhy z královéhradecké ČSSD má Hamáček trvat na Šmardovi. Podle něj je předseda strany ve složité situaci, kdy se prezident snaží ČSSD uškodit. „Na tahu je premiér, který by měl jednat, měl by prezidenta dotlačit k tomu, aby ctil Ústavu,“ řekl Říha, podle kterého by měla sociální demokracie vládu opustit.

    Také podle hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána má ČSSD trvat na Šmardovi. „Problém ohledně Ministerstva kultury není problémem ČSSD, sociální demokracie svého kandidáta navrhla. Je to problém pana premiéra a pana prezidenta,“ uvedl.

    Místopředseda krajského výboru Plzeňského kraje Zdeněk Honz nebyl příznivcem vstupu ČSSD do vlády, nyní ale setrvání v kabinetu považuje za jedinou hypotetickou záchranu strany. „Protože v krajských volbách nevím, jak uspějeme, a pokud se týká parlamentních, tak je třeba nastartovat nějaký proces. To znamená, že v této chvíli je odchod z vlády špatný. Je to (neopustit vládu) jediná možná záchrana, jak se před voliči pozitivně ukázat,“ poznamenal.

    Také podle předsedy středočeské ČSSD Robina Povšíka by sociální demokracie neměla kvůli sporu o ministra kultury opouštět vládu. Hamáčkova „pověstná“ trpělivost je podle něj proto namístě. „Možná bychom měli být ještě chvíli trpěliví a zkoušet dosáhnout svého,“ soudí Povšík.

    Naopak Vysočina je podle krajského šéfa Petra Krčála pro odchod z vlády, přestože původně vstup do ní podporovala. „Protahování této agonie ani pro sociální demokracii nemá smysl,“ řekl.

  • Šéfkomentátor Seznamu Jindřich Šídlo: Je to celkem zjevný konec vládní koalice

    Šéfkomentátor Seznamu Jindřich Šídlo má za to, že jsme svědky konce koaličního kabinetu ANO-ČSSD.

    „Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že na post ministra kultury nebude navrhovat nikoho jiného než Michala Šmardu. V tu chvíli je to celkem zjevný konec koalice. Myslím, že s tím všichni už tak nějak počítají,“ uvedl Šídlo v rozhovoru pro Polední zprávy Seznamu. „Není to konec této Babišovy vlády, ale konec účasti sociálních demokratů v této vládě.“

    Co se dá čekat dál? Dostane Andrej Babiš od prezidenta blanko šek, aby si po odchodu ministrů za ČSSD doplnil vládu podle svého? „To očekávám. Stejně jako očekávám, že se opozice pokusí vyslovit Babišově vládě nedůvěru. Nicméně je zjevné, že na to nemá 101 hlasů. Andrej Babiš teď efektivně kontroluje polovinu Sněmovny, navíc s pomocí prezidenta Zemana fakticky ovládá jak komunistickou stranu, tak Okamurovy poslance. Andrej Babiš může být klidný.“.

    Komentátor Jindřich Šídlo o aktuální politické situaci v Poledních zprávách Seznamu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Hlavní zprávy