Hlavní obsah

Konec cigaret. Letiště Václava Havla jde tvrdě proti kuřákům

Od 1. května si kuřáci na pražském Letišti Václava Havla nezapálí.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kuřácké budky příliš nefungují a účinné odsávání by bylo drahé. Pražské letiště se proto rozhodlo, že ve svých vnitřních prostorách zakáže kouření. Cestující budou muset chodit až před budovu.

Článek

Na pražském letišti si už nezapálíte. Od prvního května na něm platí úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorech. Fakticky to znamená, že se zruší tři kuřárny, které se dlouhodobě testovaly.

„Předcházela tomu roční analýza. Dospěli jsme k názoru, že chceme jít moderní zdravou cestou, kterou se vydaly stovky letišť, zároveň řešíme stížnosti na stávající kuřácké koutky,“ popisuje mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Znamená to, že si na letišti nezapálí ani ti cestující, již na Ruzyni jen přesedají na jiný let. Podíl těch, kteří pražské letiště využívají jako přestupní stanici na svých cestách, a pobývají tak několik hodin v tranzitní zóně, se podle mluvčí pohybuje kolem dvou procent.

Zákaz se týká i používání elektronických cigaret.

Jak reagovali hospodští na otázku, jestli by chtěli zpátky kuřáky, nebo vařit jídlo?

Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

„Z toho jen naprosté minimum jsou kuřáci. Proto nám další investice do kuřáckých koutků nedává ekonomický smysl,“ vysvětluje Marika Janoušková.

Ten, kdo bez cigarety nevydrží, bude muset jít až před letiště. K dispozici je 14 vyhrazených míst před vstupy do budov. Cestující, kteří na letišti jen přestupují, pak budou muset projít všemi bezpečnostními prohlídkami znovu.

V následující dny budou kuřácké budky zahrazeny a postupně rozmontovány.

Nekuřácká jsou třeba letiště v Británii nebo ve Španělsku i víc než šest set letišť ve Spojených státech a také některá ruská letiště.

Reklama

Související témata:
Budky

Doporučované