Hlavní obsah

Konec vyšetřování. Za pád letadla s Alexandrovci může chyba pilota

Podle výsledků šetření může za pád letadla s Alexandrovci chyba pilota.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Armádní letoun Tu-154 s 92 lidmi se zřítil koncem loňského roku. Na palubě bylo 64 členů sboru Alexandrovci.

Článek

Ruské ministerstvo obrany ukončilo vyšetřování letecké katastrofy s ruským sborem Alexandrovců. Podle šetření byla příčinou pravděpodobně chyba pilota, který krátce po startu ztratil orientaci. Letoun se slavným sborem se zřítil koncem loňského roku nedaleko jihoruského letoviska Soči.

Armádní letadlo Tu-154 mělo na letišti Adler u Soči mezipřistání, aby na trase z Moskvy za ruskými vojáky v Sýrii dotankovalo palivo. Krátce po startu spadl stroj do Černého moře. Na palubě byli téměř všichni členové pěvecké části Alexandrovova sboru, 64 z nich zahynulo. Katastrofu nikdo z 92 lidí na palubě nepřežil.

Experti ministerstva obrany dospěli k názoru, že letadlo nemělo technickou poruchu, mělo dostatek paliva a letové podmínky byly příznivé. Zkoumání příčin havárie neodhalilo ani žádné „vnější faktory”. „Výsledky vyšetřování ukázaly, že příčinou neštěstí mohla být chybná prostorová orientace pilota, která vedla k jeho chybnému jednání," uvádí se ve zprávě.

Soubor byl brzy po katastrofě doplněn, náročných zkoušek se zúčastnilo na 2 tisíce uchazečů. Už v polovině letošního února Alexandrovci zpívali v armádním divadle v ruské metropoli. V květnu absolvoval armádní soubor turné v České republice.

Reklama

Související témata:

Doporučované