Hlavní obsah

Konec wifi, data předá lidský kontakt. Nový objev vědců posouvá hranice sci-fi

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Načíst otisk, vyslat signál, dotknout se kliky a dveře se otvírají. Jedno z využití nového objevu.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Přenos přes lidské tělo je bezpečnější než přenos vzduchem. Vědci experimentují i s využitím v medicíně.

Článek

Posílat data vzduchem, přes wifi nebo bluetooth je značně rizikové. Zvlášť jde-li o data citlivá: hesla, kódy k odemčení dveří a podobně. Vědci z University of Washington nyní představili úplně nový způsob přenosu - přes lidské tělo.

Vědci zkoušeli odemknout chytrý zámek dveří bez přímého zadání kódu. Chytrý telefon v jedné ruce jim sejmul a potvrdil otisk prstu, druhou rukou na klice dveří prošel signál, mírný elektomagnetický impuls, který dal zámku znamení, že se může odemknout.

Věda a výzkum na Seznamu

Nobelovu cenu za fyziku dostali tři Britové, kteří zkoumají nové materiály

Nová technologie je zatím na začátku, do budoucna má ale velký potenciál, zejména kvůli rozvoji internetu. Obdobný potenciál má i lidské tělo. Vědci změřili, že síla přenášených signálů je dostatečná ke streamování videa.

Kromě přenášení zabezpečených dat chtějí objevitelé technologie nový způsob přenosu využít i v medicíně, třeba v komunikaci pacienta s vlastní inzulinovou pumpou. Zabránilo by se tak nebezpečí, před kterým aktuálně varuje americká firma Johnson&Johnson. K jejich inzulinovým pumpám patří bezdrátový ovladač, ke kterému se ale kvůli chybě v ovládacím kódu mohou dostat právě přes bezdrátové připojení hackeři. Mohou pak pumpu naprogramovat tak, že může dojít až k předávkování inzulinem. Riziko nabourání se do systému inzulinové pumpy je sice minimální, ale existuje, upřesňuje agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované