Hlavní obsah

Bílý dům otálí. Americké státy odkládají roušky na vlastní pěst

Foto: Profimedia.cz

Většina Američanů dál nošení roušek podporuje, ukázal lednový průzkum společnosti Navigator. Ilustrační fotografie.

Reklama

Některé americké státy se díky povzbudivým poklesům v covidových statistikách rozhodly zrušit povinnost nosit roušky. Zdravotničtí experti ale upozorňují, že Spojené státy jako celek ještě nedosáhly bodu, kdy by to bylo bezpečné.

Článek

Do klubu amerických států, které se rozhodly zmírnit pravidla pro zakrytí úst a nosu, se ve středu přidaly Massachusetts, Illinois, New York a Rhode Island. Čtveřice se tím připojila například ke Kalifornii nebo Oregonu, jejichž vlády o změnách informovaly již dříve. Státy nečekají na federální vládu Joea Bidena, která zatím nemá hotový plán dalšího postupu.

Důvodem k upuštění od nastavených pravidel jsou klesající denní počty nově nakažených i hospitalizovaných. V New Yorku například povinnost roušek ve vnitřních prostorách podniků skončí již ve čtvrtek, hledět se již navíc nebude ani na očkovací certifikát.

V jiných státech ale změny začnou platit až s pozdějším datem. Mnoho amerických restaurací či obchodů získá volnou ruku v tom, jestli budou roušky vyžadovat i nadále. Debata se stále vede i nad tím, jak by k opatřením měly přistoupit školy.

Bílý dům zvažuje, guvernéři jednají

Na rozvolňování na státní úrovni ale nehledí s nadšením Bílý dům. Jeho tisková mluvčí Jen Psakiová na středečním brífinku uvedla, že vedení země respektuje rozhodnutí lokálních vlád vydat nové pokyny. Bidenova administrativa však i nadále podporuje rady odborníků a bude povzbuzovat Američany, aby se jimi řídili. Lidem žijícím ve státech, které chtějí roušky odložit, tak Bílý dům doporučuje, aby stále postupovali podle oficiálních pokynů federálních agentur.

Bílý dům prý spolu se zdravotnickými experty pracuje na scénáři návratu k „novému normálu“. Zatímco ale vedení země svou strategii teprve dává dohromady, guvernéři států jednají. Jak upozorňují mnohá média, jedná se i o tradičně opatrné modré státy – tedy státy, v jejichž čele stojí demokraté, kteří byli v pandemii obvykle otevřenější tomu zavádět různá omezení.

„Přišel čas vrátit lidem jejich životy. S vědou jako naším průvodcem jsme připraveni začít se vracet do normálu,“ napsal na Twitteru demokratický kongresman Sean Patrick Maloney na podporu rozhodnutí státu New York. Právě názory vědecké komunity se ale v případě odkládání roušek různí a zaznívají i postoje velmi opatrné.

Opatrní vědci

Ředitelka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská například ve středu prohlásila, že ačkoliv případy covidu-19 klesají a její agentura pracuje na nových epidemických pokynech, je příliš brzy, aby všichni Američané sundali roušky ve vnitřních prostorách veřejných míst.

„Naše počty hospitalizací jsou stále vysoké, naše úmrtnost je stále vysoká,“ cituje slova lékařky z tiskové konference covidového týmu Bílého domu list The New York Times. „Takže zatímco pokračujeme v práci a povzbuzují nás současné trendy, stále v tom bodě nejsme.“

Podle některých vědců Američany dělí od bezpečného zrušení pravidel ještě týdny, a varují proto, že země by se nemusela vymanit z vlny omikronových nákaz, pokud bude příliš spěchat. Odložení roušek by podle nich navíc mělo být zvažováno v širším kontextu, který bude zahrnovat například i proočkovanost, zejména u dětí ve školách.

Jsme až moc přesvědčeni, že věci dál půjdou směrem, kterým se ubíraly doteď.
Justin Lessler, profesor epidemiologie

Upuštění od restrikcí přichází v době, kdy data CDC ukazují, že v naprosté většině země se virus stále velmi šíří. Průzkum veřejného mínění z poloviny ledna tohoto roku navíc ukazuje konzistentní podporu společnosti nošení roušek i dalším preventivním opatřením.

„Podle mého názoru je příliš brzy. Mám pocit, že očekáváme příliš mnoho,“ cituje britský list The Guardian Justina Lesslera, profesora epidemiologie na Gillings School of Global Public Health v Severní Karolíně. „Jsme až moc přesvědčeni, že věci dál půjdou směrem, kterým se ubíraly doteď.“

Anthony Fauci, hlavní zdravotnický poradce prezidenta Joea Bidena, se pro list Financial Times nicméně nechal slyšet, že USA již nechávají za sebou „plnou fázi“ pandemie. Pokrok, kterého země za poslední dva roky dosáhla v oblasti očkování i léčby, podle něj v nadcházejících měsících výrazně změní situaci.

Opatření podle Fauciho budou stále častěji přijímána pouze na místní úrovni a nebudou zaváděna centrálně či přímo nařizována. „Bude také více lidí, kteří budou sami rozhodovat o tom, jak se s virem chtějí vypořádat,“ sdělil lékař a souhlasil s tím, že povinné nošení roušek by ve Spojených státech mohlo skončit již tento rok. Konec covidových opatření však připsal dostatku očkovaných lidí a dostatku lidí s ochranou po předchozí infekci.

Debata o školách

Jak již bylo zmíněno, plány na odložení roušek se v amerických státech různí a moc rozhodnout v některých případech dostávají jednotlivé podniky. Snad nejsledovanější je ale vývoj ve školách, protože pravidla nošení roušek pro žáky a studenty už dlouho ve Spojených státech obzvlášť jitří emoce.

Otázka povinných roušek ve školách často vyvolávala takové spory, že schůze školních rad doprovázely pokřikování, rvačky i zatýkání. Demonstranti svůj nesouhlas pak dokonce chodili vyjádřit až k domům členů vedení těchto institucí.

„Bohužel je to problém, u kterého se nepodaří udělat všechny šťastnými,“ cituje agentura AP Jeffreyho Solana, který je ředitelem jedné ze škol v Connecticutu. „Nemůžeme dovolit, aby tyto individuální vášně rozhodly debatu.“

Zatímco nařízení přijatá na úrovni státu zbavovala školy nutnosti činit nepopulární rozhodnutí, nyní se situace obrátila. Některé státy oznámily konec roušek ve školách do konce února, jiné do konce března. Instituce se v některých případech ale mohou rozhodnout samy, zda roušky budou vyžadovat i nadále. To ostatně doporučuje i CDC.

Učitelské odbory mezitím vyzvaly k předložení vědecky podložených doporučení na odložení roušek. I když se ochrany dýchacích cest podle nich přejí zbavit jak vyučující, tak studenti, obě skupiny musí být v dostatečném bezpečí, aby si virus nevynutil další zavírání škol způsobené nedostatkem pracovníků.

Podle údajů CDC Spojené státy od začátku pandemie evidují téměř 77 milionů potvrzených nákaz koronavirem a více než 906 tisíc úmrtí s covidem-19. Za poslední den v zemi s přibližně 330 miliony obyvatel přibylo 191 920 nových případů nákazy.

Reklama

Doporučované