Hlavní obsah

Budou očkovat i gynekologové a zubaři? Detaily obří akce nejsou dořešené

Foto: Seznam Zprávy

Dva premiéři Andrej Babiš a Petr Fiala ojediněle promluvili na společné tiskové konferenci.

Reklama

Iniciativa Lékaři pomáhají v Česku chce za jeden týden přeočkovat třetími dávkami milion lidí. K pomoci vyzývá i tisíce ambulantních specialistů. Ti se zatím do akce proti covidu-19 nehrnou.

Článek

Apel dvou premiérů Andreje Babiše (ANO) a Petra Fialy (ODS) míří na zubaře, očaře či gynekology. Ve spolupráci s iniciativou Lékaři pomáhají v Česku chtějí za jediný týden proti covidu naočkovat milion zájemců třetími dávkami vakcín. Politici v prosinci po změně pravidel očekávají velký zájem lidí, v mnoha očkovacích místech ale nyní chybí zdravotnický personál.

Iniciativa chce nejdřív prostřednictvím formuláře na webových stránkách https://www.lekaripomahajicesku.cz/ prověřit zájem mezi ambulantními specialisty. Všem také rozešle e-mail s podrobnými informacemi. Pak upřesní termín očkovacího týdne. „Databázi se zájemci předáme Národní agentuře pro komunikační a informační technologie. Nemůžeme pracovat s osobními údaji. Dáváme návod, dáváme vizi, detaily doladíme,“ vysvětlil tvůrce iniciativy, stomatolog a vysokoškolský pedagog Radek Mounajjed.

Sdružení ambulantních specialistů, jehož členů se výzva týká nejvíc, se o akci dozvědělo až z tiskové konference premiérů. O zapojení se členy vlády jedná odpoledne, chce znát podrobnosti.

„Trochu se obávám logistických nedostatků, jako jsme zažili na jaře u praktických lékařů. Někteří jsou nyní v deziluzi, co se týče očkování. Určitě na základě odpolední schůzky zjistíme zájem ze strany specialistů. Pokud budou k dispozici dávky vakcín, budou se hlásit. Ale myslím přímo ve svých ambulancích. Nikoli, že zavřou a půjdou někam do očkovacího centra,“ sdělil šéf sdružení Zorjan Jojko.

Podle tvůrců iniciativy si zájemci z řad lékařů vyberou, kde mohou vakcíny aplikovat. „Přihlášeným přijde e-mail s dvěma odkazy. Zvolí si mezi pomocí v očkovacím centru nebo očkováním přímo ve vlastní ordinaci,“ popsal Mounajjed.

Takový zájemce si také určí kapacitní možnosti. Volná místa se pak objeví v celorepublikové interaktivní mapě. Zájemci o vakcínu pak podle Mounajjeda dostanou informace, která ordinace má volno. „Na logistice pracujeme. Musí ji vyřešit centrální řídící tým. Dokument mu předáme k vyladění. Oni musejí logistiku vymyslet, úřady to musejí dotáhnout,“ doplnil Mounajjed.

S odbavením podle něj může pomoci bezplatná aplikace Turboočkování, kterou používá očkovací centrum v Ústřední vojenské nemocnici. Mělo ji také největší očkovací centrum v O2 Universum. Vylepšený systém umí třeba oskenovat kartu zdravotní pojišťovny a za několik vteřin prověří, jestli má zájemce nárok na třetí dávku.

Zavřít ambulance nemůžeme

Na třetí dávky lze podle metodiky použít jen mRNA vakcíny. Ty nejžádanější od firmy Pfizer/BioNTech se nyní rozváží nejméně po 30 kusech. Jedna lahvička obsahuje šest dávek. Nejméně tolik je potřeba za několik hodin vyočkovat, jinak se očkovací látka znehodnotí. „Může v tom být logistický problém, chce to očkování dobře rozplánovat,“ uznal Mounajjed.

Jojko zdůraznil, že současnou situaci v ambulancích nelze srovnávat se startem epidemie. „Často slýchám námitku: Na chvilku odložitelné odložte. To šlo říct loni v březnu, kdy zdravotnictví jelo jako stroj. Ale dneska má mnoho pacientů odloženou péči, komplikace po covidu. Zavřít ambulance prostě nyní nemůžeme,“ dodal šéf sdružení.

Od středy se o posilující dávku mohou hlásit lidé po pěti měsících od předchozího očkování. „Takových lidí je v Česku více než 2,4 milionu. Dle sociologického šetření společnosti PAQ je více než 70 procent z nich ochotných se okamžitě nechat očkovat. Nemusíme nikoho přemlouvat. Je tu více než jeden a půl milionu lidí, kteří na třetí dávku čekají!“ píše iniciativa na webových stránkách.

Iniciativa uvádí, že podle predikcí zemře na covid v týdnu od 6. prosince okolo 1 400 lidí, obří akcí chtějí další lidi z rizikových skupin uchránit.

„Kdyby se zapojilo třeba šest tisíc specialistů a každý podal 100 dávek, zvládneme 600 tisíc dávek. Do toho fungují běžná očkovací centra a praktici. Byl by to skvělý výsledek,“ přeje si Mounajjed.

Podle Jojka je nyní v Česku přibližně 24 tisíc úvazkových specialistů. „Je to však dáno tím, že řada nemocničních doktorů má zřízenou nějakou svoji malou ambulanci. S nimi počítat nelze. Lékařů s odborností, kteří se mohou zapojit okamžitě, je asi tisícovka,“ mírnil očekávání předseda sdružení.

Zubařka: Nezapojím se, neumím to

Redakce Seznam Zpráv oslovila také několik specialistů s dotazem, zda se do akce zapojí. Třeba brněnská zubařka, která si nepřála uvést jméno, dříve pomáhala s testováním na covid. Odebrala více než čtyři stovky vzorků. „Do této očkovací iniciativy se dobrovolně zapojit nechystám. Na rozdíl od antigenních testů to neumím. A je tu také trochu nechuť řešit problémy, které vznikají, když se vše neřešilo průběžně a systematicky,“ sdělila.

Přidat se zatím nechystá ani gynekoložka Magda. „Je to zajímavý nápad, ale o té akci zatím nic nevím. Mám rodinu, spoustu povinností, jsem časově vytížená. Hlásit se nebudu,“ řekla. Jako nejschůdnější variantu vidí, pokud by očkovací centra v daném týdnu prodloužila otevírací dobu až do pozdních večerních hodin a dala možnost zdravotníkům si zarezervovat termíny.

Tvůrci iniciativy apelují na lékaře, aby vystoupili ze své „komfortní zóny“. Podle Mounajjeda nemá být problém, když si specialisté vakcíny sami vyzvednou v některém z distribučních míst. Zda to bude legislativně „čisté“, zatím není jasné. „Každý z nás musí vyvinout aktivitu. Je to naše zodpovědnost vůči společnosti. Nikdo jiný to za nás neudělá. Zdravotníci v první linii jedou hlavní bitvu. Nemějme problém si někam deset minut zajet pro vakcíny,“ dodal.

Reklama

Doporučované