Hlavní obsah

Koronavirus: Co by mě mělo varovat, že nemoc probíhá komplikovaně? Co je to dušnost a kdy volat záchranku?

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

U většiny nemocných probíhá nákaza COVID-19 bez problémů. Nicméně u některých lidí může být průběh nemoci závažnější. Kdy se neobejdete bez konzultace s lékařem a kdy je dokonce potřeba zavolat záchrannou službu?

Článek

Jak předejít tomu, aby se nemoc nezkomplikovala? Tak jako u všech onemocnění způsobených viry, která doprovází teplota, kašel a bolesti svalů a hlavy, je nejdůležitější ležet, odpočívat a dostatečně pít. Teplota by se měla tlumit ve chvíli, kdy přeroste přes 38 stupňů. Do té doby je užitečnou obrannou reakcí těla a zjednodušeně řečeno ničí škodlivé látky v těle.

Jestliže je ale teplota vyšší než 38,5 °C, nebo dokonce 39 °C a nesníží ji ani na dvě či tři hodiny žádný z běžných léků a tento stav trvá více než tři dny, měli byste zpozornět. To platí zejména ve chvíli, kdy se cítíte opravdu špatně a vyčerpává vás kašel a navíc máte nějaké jiné onemocnění.

Jak se dušnost projevuje?

Kontaktovat lékaře by měli zejména ti, co mají nějaké srdeční onemocnění, vysoký tlak, diabetes, chronickou obstrukční nemoc či onkologické onemocnění.

Nejcitlivějším místem těla se v souvislosti s COVID-19 stává dýchací ústrojí, protože nemoc může vést až k zápalu plic. Ze zpráv jste už několikrát slyšeli, že problémem je dušnost.

Jak se dušnost projevuje? Zadýcháváte se, i když jdete jen na toaletu, nemůžete přestat kašlat, máte pocit, že plíce nemají dostatek kyslíku, myslíte, že se dusíte. Pravděpodobně máte také pocit tíže na hrudníku.

Dušnost může vzniknout náhle, nebo postupně

Dušnost se může objevit náhle bez předchozích problémů, nebo se problémy postupně zhoršují. V případě starších a nemocných lidí je proto třeba jednat raději hned a poradit se s lékařem. Pokud se nemocný začne dusit, navíc má vysokou teplotu, neváhejte a v tomto případě volejte rovnou 155.

Varovat by mělo lapání po dechu, pískot vzduchu při výdechu, modrání rtů. Nemocný se pak intuitivně staví do typické polohy: sedí nebo stojí v mírném předklonu, ruce má doširoka rozevřené, případně o něco opřené.

Netypické projevy dušnosti

Jedním z projevů dušnosti může být i pocit knedlíku v krku nebo nečekaně i jeho bolest či také bolesti rukou a čelisti související s námahou při kašli. Kašlání může doprovázet pískot nebo může být kašel až štěkavý, jako je u černého kašle.

S nedostatečným okysličením pak může kromě velké únavy souviset i otékání končetin. Naopak typickým projevem je strach a úzkost.

Dušnost vzniká také následkem takzvaného srdečního selhání, což je dlouhodobý problém, který ukazuje, že oběh krve není v pořádku, třeba kvůli poškození srdce. V kombinaci s nákazou COVID -19 jde samozřejmě o rizikového pacienta a není dobré odkládat lékařskou pomoc.

Odborná garance: prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., rektor Univerzity Karlovy, lékař a biochemik