Hlavní obsah

Covidová exploze v Číně je vidět až z vesmíru. U krematorií je rušno

Foto: Profimedia.cz

Fronta pohřebních vozů před krematoriem v Pekingu (snímek z 22. prosince).

Reklama

Čínou se po rozvolnění dlouhotrvajících přísných protipandemických pravidel přehání velká vlna covidu-19. Nejnovějším náznakem jsou satelitní snímky krematorií se zahlcenými parkovišti.

Článek

Peking i přes protesty Světové zdravotnické organizace (WHO) nadále neposkytuje kompletní data o šíření covidu-19 v zemi. Oficiálně se podle čínských úřadů od prosincového rozvolnění nakazilo jen asi 120 tisíc lidí a několik desítek jich zemřelo.

Existuje ale celá řada zpráv, které silně naznačují, že takové tvrzení vůbec neodpovídá realitě.

Jednou z posledních jsou satelitní snímky čínských krematorií zveřejněné americkým deníkem Washington Post a stanicí CNN. Snímky poskytla společnost Maxar Technologies a pocházejí z konce prosince a začátku ledna. Zachytily nápadné rušno v okolí několika krematorií v různých čínských provinciích.

Většinou jde podle CNN o větší množství aut v okolí budov ve srovnání s dobou před rozvolněním. Jedno krematorium na předměstí Pekingu pak podle fotek ze satelitu dokonce postavilo i zcela nové parkoviště. Jiné krematorium ve městě Čcheng-tu zase podle Washington Postu změnilo nabídku pohřbů a omezilo čas na rozloučení rodiny a blízkých se zesnulým na pouhé dvě minuty.

Nové informace se přidávají k řadě podobných starších zpráv. Například článek Bloombergu minulý týden s odkazem na pracovníky některých krematorií uváděl, že zařízení se v období po rozvolnění covidových opatření denně potýkala s několikanásobným počtem mrtvých ke kremaci.

Už před koncem roku se také vyrojila řada zpráv o přeplněných nemocnicích po celé zemi.

Opakovaně důvěryhodnost oficiálních statistik o šíření covidu-19 v Číně podkopávají i dílčí prohlášení lokálních úřadů.

Naposledy se něco takového stalo, když zdravotníci čínské provincii Che-nan uvedli, že se tam nakazilo už 90 % populace, tedy přes 88 milionu lidí. BBC k tomu dodala, že nikdo sice neoznámil, k jakému časovému období se tento údaj má vztahovat, je však velmi pravděpodobné, že většina lidí se musela nakazit až po opuštění strategie nulové tolerance.

To, že Peking poslední vlnu covidu nezvládá, vzbuzuje odpor tamních obyvatel. Číňané si na radikální rozvolnění stěžují hlavně na sociálních sítích, kde už úřady podle nedávné zprávy agentury AP zablokovaly přes tisíc kritiků.

Aktuálně

Asijské země kvůli uvolnění režimu v Číně čekají příval tamních turistů a některé už oznámily, že budou požadovat negativní testy na koronavirus.

Svět na situaci reaguje zejména přísnějšími pravidly pro cestují z Číny. Povinné testování či jiné zpřísnění pro ně zavedlo či avizovalo už mnoho zemí včetně Spojených států, Kanady, Austrálie a řady dalších evropských i asijských zemí, jako je například Francie, Německo, Nizozemsko, Tchaj-wan, Indie a další.

České Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že povinné testování je smysluplné a přínosné jen u zemí, které provozují přímou leteckou linku z Číny. ČR tak svůj postup zatím koordinuje na úrovni EU (více zde).

USA a WHO už Čínu přímo vyzvaly, aby situaci napravila. „Nadále naléháme na Čínu, aby poskytla rychlejší, pravidelnější a spolehlivá data o hospitalizacích a úmrtích i o virovém sekvenování,“ řekl minulý týden ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Peking se k rychlému rozvolnění uchýlil po rozsáhlých protestech proti politice nulové tolerance, kterou země držela prakticky od začátku pandemie. Opírala se o hromadné testování, karantény i přísné lockdowny větších oblastí kvůli jednotkám potvrzených případů covidu.

Reklama

Doporučované