Hlavní obsah

Koronavirus: Kontaktní čočky raději nepoužívejte, brýle jsou bezpečnější

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Pokud používáte kontaktní čočky, zvažte nyní spíše nošení dioptrických brýlí. Ve chvíli, kdy člověk začne pociťovat příznaky covid-19, jako je kašel nebo teplota, měl by s nošením kontaktních čoček přestat určitě.

Článek

Stejná doporučení jako při covid-19 platí třeba i u chřipky nebo rýmy. Následný rozvoj onemocnění totiž může způsobit zánět spojivek a zhoršit podmínky nošení kontaktních čoček. Proto je lepší v této době nosit brýle.

Ve chvíli, kdy se nakazíte covid-19, se však doporučení pro nošení brýlí mění v zákaz. Vyhněte se nošení kontaktních čoček a používejte dioptrické brýle. I v případě, že jste zdraví, oční lékaři doporučují jen jednodenní kontaktní čočky a zvýšenou hygienu s pečlivým mytím rukou, a to jak při nasazování, tak při jejich vyndávání.

Studie a i praxe dokazují, že člověk se za hodinu dotkne svého obličeje více než dvacetkrát. Je to jeden z důvodů, proč se nákaza dostane do těla, rizikové jsou v tomto směru ústa a nos. A právě i oči. Pomoci v tom může používání rukavic, roušek a ochranných (dioptrických) brýlí. Při takovéto ochraně se pak virus obtížně dostane na sliznice a nedojde k virové nákaze

Čočky oči nechrání před covid-19

Bylo by totiž chybou si myslet, že čočky oko před infekcí ochrání. Není tomu tak, kryjí jen rohovku, ale virus se přenáší zanesením do spojivkového vaku, a to kontaktně nebo kapénkovou cestou. Spojivka kontaktní čočkou krytá není. Přes slzné odvodné cesty se pak virus dostává do nosohltanu, kde může být vdechnut až do plic.

Na druhou stranu se ale uživatelé kontaktních čoček nemusí bát vyššího rizika nákazy koronavirem. Platí však, že je třeba dbát na pečlivou hygienu a pravidla správného používání kontaktních čoček. Ty podle zkušeností očních lékařů většina nositelů nedodržuje, proto je nutné je v této době zpřísnit.

Jak bezpečně používat kontaktní čočky?

Jak postupovat správně? Nejprve otevřete pouzdro s kontaktními čočkami. Poté si pečlivě umyjte ruce mýdlem, případně i dezinfekcí, a než se dotknete kontaktních čoček, nechte dezinfekci bezpečně zaschnout. Nasaďte si čočky.

Obzvlášť pečlivě si počínejte při vyjmutí kontaktní čočky. Opět si nejprve pečlivě umyjte ruce, poté vyjměte kontaktní čočku z oka a vyhoďte ji (v případě jednodenních) nebo po pečlivé mechanické očistě umístěte do předem připraveného pouzdra. Dbejte na to, aby pouzdro bylo vždy pečlivě čisté a používejte roztok určený k danému typu kontaktních čoček, roztok přitom nesmí být expirovaný.

Nepřekračujte délku použitelnosti kontaktních čoček. Tedy čtrnáctidenní čočky, i kdyby je nositel měl v průběhu dvou týdnů jen dvakrát, je nutné vyhodit a použít další pár.

S trochou nadsázky se tvrdí, že v době pandemie by si člověk měl mýt ruce stejně důkladně, jako by krájel chilli papričky a poté si chtěl vyjmout z očí kontaktní čočky. Nejhygieničtější variantou jsou v této době jednoznačně jednodenní čočky. Pokud používáte vícedenní, vždy je na noc vyjměte a uložte do pouzdra s dezinfekčním roztokem.

Pozor na slzy!

I pro ty, co čočky nenosí, platí, že dotýkat se očí zejména neumytou rukou je rizikem. Pokud vás oči pálí nebo svědí, použijte umělé slzy (vždy bez konzervantů) a kapejte je do oka tak, aby se kapátko nedotklo sliznice. Pokud trpíte alergií, obzvláště v této době, kdy kvete bříza a přidávají se další pylové alergie, je třeba používat antialergické léky jak lokálně, tak i celkově.

Objevují se různé články, které hovoří o možnosti infekčnosti slz. Zatím z dostupné literatury vyplývá, že slzy jako takové mohou být infekční, ale jen ve velmi malém procentu. Pokud jste nemocný koronavirovou infekcí, je možné, že přibližně v 1–3 procentech budete mít infekční i slzy. Proto je dobré si do očí nesahat a používat k otírání slz jednorázové kapesníky, které po použití vyhodíte.

Koronavirus může způsobit virový zánět spojivek, který může být i prvním příznakem nákazy. Zánět spojivek se typicky projevuje začervenáním oka a zvýšeným slzením. Nemusíte však panikařit, když oko zčervená. Takový zánět spojivek je obvykle dále provázen kašlem a horečkou. Pokud tyto příznaky nemáte, pravděpodobně se jedná o jinou příčinu onemocnění. V současné době trápí alergiky celá řada pylů a právě zánět spojivek je nejběžnějším projevem oční alergie.

Ochrana očí

Pro snížení rizika nákazy covid-19 se vyplatí nosit brýle jako ochranu před kapénkovou infekcí a v této slunečné době to mohou být i brýle sluneční. S brýlemi na očích si také do nich méně saháme. Ochrana sice není stoprocentní, ale každá mechanická zábrana před kapénkami či kontaktním zanesením viru může mít svůj smysl.

Nejdůkladnější ochranu poskytují ochranné brýle, které přiléhají těsně ke kůži. Brýle nasazujte až na roušku, a to pokud možno přes její okraj tak, aby nedocházelo vlivem dechu k jejich zamlžování. Pro prevenci zamlžování existují speciální přípravky pro brýlová skla, které koupíte v optikách. Případně použijte rady našich babiček – tenkou vrstvu tuhého mýdla a rozetřete hadříkem z mikrovlákna po obou stranách.

Brýle je třeba ale také ošetřovat. Zapomeňte ale na vyvařování, to byste poškodili obruby i různé případné ochranné vrstvy, které na brýlích máte. Stačí je po příchodu domů důkladně umýt teplou vodou a mýdlem. Nepoužívejte agresivní dezinfekce jako Savo či dezinfekce AntiCovid. Poškodili byste si obrubu i povrchovou úpravu skel.

Odborná garance: Doc. MUDr. Zuzana Hlinomazová, Ph.D., lékařská ředitelka sítě očních klinik Lexum