Hlavní obsah

Slovensko má covidový skandál. Lékařka vydala falešný covidpas, pacient ji nahlásil

Foto: TASR / Profimedia

Budova Univerzitní nemocnice L. Pasteura v Košicích.

Reklama

Košická univerzitní nemocnice podala trestní oznámení kvůli případu pacienta, který se při hospitalizaci prokázal falešným covidpasem. Pacient podle slovenských médií zdravotníkům řekl i jméno lékařky, která certifikát vydala.

Článek

Pacient nakažený covidem-19 se k podvodu s očkovacím certifikátem přiznal, když se zhoršil jeho zdravotní stav, uvádí deník SME. O případu jako první informovala slovenská stanice Markíza v úterý večer. Muže hospitalizovala Univerzitní nemocnice Louise Pasteura v Košicích kvůli zdravotním obtížím po nákaze covidem-19.

Právě při přijetí se měl pacient prokázat falešným očkovacím průkazem potvrzujícím očkování dvěma dávkami vakcíny proti covidu. Falešný certifikát měl pak podle serveru tvnoviny.sk obdržet od všeobecné lékařky. Jméno lékařky měl následně prozradit přímo personálu, který se o muže staral.

Nemocnice odmítla další okolnosti případu komentovat, později ale uvedla, že už podala trestní oznámení. „Podezření na zfalšování covidpasu jsou důvodná a nemocnice podala trestní oznámení. Všechny potřebné informace má už v rukou policie,“ uvedla její mluvčí.

„Pokud se informace o protiprávním jednání potvrdí, policie událost důkladně zadokumentuje a bude postupovat podle zákona,“ sdělila agentuře TASR košická krajská policejní mluvčí Jana Mésarová.

Deníku SME se podařilo lékařku vypátrat, ta ale vinu odmítá a tvrdí, že pacienta naočkovala. Policie už ordinaci pro dospělé v košickém Starém městě podle informací deníku navštívila.

Jeden případ falšování certifikátu hlásí také Prešovský kraj.

„Evidujeme zatím jedno trestní oznámení poukazující na možné spáchání trestného činu padělání a vyhotovení nepravdivé zdravotní dokumentace. V případě bylo zahájeno i trestní stíhání,“ vyjádřil se pro server Noviny.sk Lukáš Kober, vedoucí oddělení komunikace a prevence krajského ředitelství policejního sboru Prešov.

Dostat se ke covidpasu bez absolvování očkování podle slovenských médií není aktuálně v zemi velký problém. Ceny se podle deníku SME pohybují od 200 do 500 eur (od pěti tisíc do 12 700 korun). Podle deníku tak v nemocnicích může být lidí očkovaných „jen na papíře“ mnohem více, než se zatím podařilo objevit.

„Nejen, že tito lidé zkreslují statistiky o účinnosti vakcín, ale škodí především sami sobě,“ řekla stanici Markíza infektoložka Alena Koščálová. Podle Koščálové je pro zdravotníky velmi důležité mít informaci o tom, jestli pacient je, nebo není očkovaný.

Slovenská lékařská komora (SLK) padělání potvrzení o očkování veřejně odsoudila. Podle prezidenta komory Pavla Oravce se falšují zejména potvrzení o prodělání nemoci a potvrzení o výsledcích testů, ať už negativních nebo pozitivních, uvedla komora v tiskovém prohlášení.

Mezi často falšovanými dokumenty jsou pak také například potvrzení o výjimce z nošení roušek.

Komora také žádá Úřad veřejného zdravotnictví, aby uvedl, zda izolovaný pozitivní antigenní test bude trvale zaznamenán v databázi Národního centra zdravotnických informací jako asymptomatická nemoc bez ohledu na pracoviště, které provádí test a bez ohledu na pravost dokumentace.

Iniciativa Věda pomáhá mezitím doporučila slovenské vládě po vzoru Rakouska a Řecka zavést očkovací povinnost pro vybrané skupiny obyvatelstva. Uvedla to ve svém prohlášení, které poskytl mluvčí iniciativy Richard Kollár.

Spolek také vyzval politické představitele Slovenska, aby šli obyvatelům země příkladem a očkovali se a aby nezpochybňovali vakcinaci. Odborníci z iniciativy občanům doporučili, aby se hned, jak to bude pro možné, očkovali i třetí dávkou vakcíny.

Týden po vyhlášení nouzového stavu a zákazu vycházení (s výjimkami) Slovensko vykázalo prostřednictvím laboratorních testů rekordní přírůstek nových případů koronavirové nákazy, za čtvrtek to bylo 15 278 infikovaných.

Počet pacientů s onemocněním covid-19 v přetížených nemocnicích se příliš nezměnil a dosáhl 3 404. Už více než 300 z nich potřebuje podporu umělé plicní ventilace.

Reklama

Doporučované