Hlavní obsah

Posilující dávka pro chronicky nemocné děti? Zatím prakticky nemožné

Foto: Unsplash

Rodiče chronicky nemocných dětí dostanou pro své potomky posilující dávku pouze za předpokladu, že vykročí mimo oficiální systém.

Reklama

Trápí je těžké nemoci a patří mezi nejrizikovější skupinu obyvatel. Přesto je pro ně prakticky nemožné získat posilující dávku očkování. Jde totiž o nezletilé. Přeočkovat se smí až od 18 let.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rodiče v Česku se mohou potýkat s bizarními situacemi, pokud chtějí nechat přeočkovat své děti, které trápí chronické nemoci. Ačkoliv se jako riziková skupina dostaly děti během loňského roku relativně brzy k prvním dvěma dávkám, na třetí zatím nezletilí nárok nemají.

Konkrétně šestnáctiletý syn paní Ivany, který trpí vrozenou vývojovou vadou mozku a silnou epilepsií, byl očkovaný druhou dávkou proti koronaviru v polovině června. Od očkování už tedy uběhlo víc než šest měsíců.

„Na lince 1221 nám bylo řečeno, že musíme na třetí dávku pro syna počkat dva roky! Legislativa je od Ministerstva zdravotnictví tak nešťastně nastavená, že mladší 18 let mají smůlu a na třetí dávku by v tento okamžik museli čekat několik let,“ zlobí se matka chronicky nemocného syna.

Žena popisuje, že těžký průběh by byl u jejího syna s jeho diagnózami zdrcující. „Děsíme se i obyčejné chřipky, protože jakýkoliv infekt v jeho organizmu vyvolává silné epileptické záchvaty,“ dodává.

Řešení? Zatím pouze nesystémové

Podle Ministerstva zdravotnictví zatím není možné, aby se osoby mladší 18 let registrovaly k posilující dávce. „U chronických pacientů je na zvážení lékaře, jak se k posilující dávce postaví. Systém registrací takového pacienta nepustí, nejedná se však o chybu v systému. Řešením je najít očkujícího pediatra,“ radí mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

V úterý 4. ledna se očkování posilující třetí dávkou otevírá pro všechny lidi starší 18 let. „Chceme to otevřít co nejdříve i pro lidi nad 16 let, o tom ale stále jednáme,“ dodal Jakob pro Seznam Zprávy.

Jenomže pediatři naopak tvrdí, že nejdříve musí takové očkování pro nezletilé pacienty umožnit ministerstvo. „Pokud to neumožní ministerstvo, pediatr s tím nic neudělá, nepustí nás do ISINu (Informační systém infekční nemoci – pozn. red.) a my pacienta nemůžeme naočkovat. První krok musí udělat ministerstvo,“ reaguje Ilona Hülleová, pediatrička a předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Ovšem sama upozorňuje, že situace se může rychle změnit, a že v tomto týdnu mají opět na Ministerstvu zdravotnictví jednat experti v rámci Klinické skupiny.

Lékařka mluví také o jiném problému. Tkví v tom, že mnoho dětí onemocnělo během podzimu, a očkování se tak musí oddalovat, aby jim vakcína nebyla aplikovaná hned po infekci. Například Česká vakcinologická společnost se ve své prosincové aktualizaci doporučení k očkování dětí přeočkování jen letmo dotkla. Konstatovala, že „podání posilovacích dávek v odstupu šesti měsíců od podání druhé dávky se doporučuje pro věkovou kategorii dospělých od 18 let. Potřeba přeočkování dětí dosud nebyla stanovena.“

Děsíme se i obyčejné chřipky, protože jakýkoliv infekt v jeho organizmu vyvolává silné epileptické záchvaty.
Matka chronicky nemocného chlapce

Problém s přeočkováním syna paní Ivany může skončit už v tomto týdnu. A to po sérii osobních urgencí a za podpory pediatra i dalších lékařů, kteří si aplikaci vzali takzvaně na vlastní triko.

Podle oficiálních statistik ale není jediný. Posilující dávku by takto nesystémově mělo dostat dalších 277 nezletilých dětí, a to k 2. lednu.

Reklama

Doporučované