Hlavní obsah

Video: Covid v největší čínské továrně na iPhony. Pracovníci utíkají přes plot

Bez komentáře: Záběry pracovníků firmy Foxconn, kteří utíkají z výrobního závodu poté, co se tam objevila nákaza covidem-19 a v závodě byla vyhlášena karanténa. Video: twitter/StephenMcDonell, twitter/whyyoutouzhele

 

Reklama

Firma Foxconn uzavřela ve střední Číně svůj závod na výrobu iPhonů i s pracovníky poté, co se tam vyskytl covid-19. Podmínky lockdownu jsou v Číně velmi přísné. Část zaměstnanců prchla.

Článek

Záběry, které kolují na sociálních sítích, zachytily zhruba desítku zaměstnanců, kteří přelézají plot lemující továrnu Foxconn v čínském městě Čeng-čou.

Jak napsal zpravodajský server BBC News, ve výrobním závodě detekovali nakažené covidem-19. A v souladu s přísnou politikou nulové tolerance, kterou Čína razí, uzavřeli závod i s pracovníky uvnitř.

V Číně obecně jsou podmínky lockdownů přísné. V minulosti způsobily hlad v mnoha městech, ochromily přístup ke zdravotní péči a tvrdě zasáhly ekonomiku. V některých oblastech se dokonce objevily zárodky vzácných protestů.

Zatím není jasné, kolik nakažených v továrně odhalili. Na internetu se objevily dosud nepotvrzené informace, že má jít až o 20 tisíc případů. Firma to odmítla s tím, že jde o „malý počet zaměstnanců zasažených pandemií“, kterým poskytuje potřebné zásoby, píše The Wall Street Journal.

Mohlo by Vás zajímat

Od března letošního roku Peking sáhl k více než 150 lockdownům. Koronavirová opatření však podle odborníků používá jako politický nástroj.

V předchozím týdnu evidovali v Čeng-čou celkem 167 nakažených, o týden dříve jich bylo podle agentury Reuters 97. Přesto úřady nařídily město s asi 10 miliony obyvatel částečně uzavřít.

Foxconn, společnost s hlavním sídlem na Tchaj-wanu, v neděli uvedla, že nebude bránit pracovníkům v zasažené oblasti v odchodu.

Tvrzení firmy se však rozchází se záběry, které jsou sdíleny na čínských sociálních médiích a čínským korespondentem BBC Stephenem McDonnellem. Jsou na nich zaměstnanci, kteří utíkají z areálu a následně se vydávají pěšky do svých – mnohdy i stovky kilometrů – vzdálených domovů. Do hromadné dopravy nemůžou, v případě kontroly by jim hrozily tvrdé tresty.

Dvaadvacetiletý pracovník závodu s příjmením Sia řekl Financial Times, že celá karanténa ve Foxconnu způsobila „totální chaos na ubytovnách“, ve kterých byli on a jeho kolegové drženi. „Přelezli jsme proto plastový plot a kovový plot, abychom se dostali z areálu,“ svěřil se.

I další osloveni zaměstnanci uvedli, že byli několik dní uvězněni ve svých pokojích, přitom však selhávala logistika zásobování. Okolí závodu bylo podle nich několik dní uzavřeno. Pozitivní byli podrobováni každodenním testům a karanténám, aby se závodu podařilo nákazu zastavit. Zdraví se zas snažili utéct, aby se nenakazili.

Čína se bojí covidu-19

Asi 120 případů koronaviru denně stačilo, aby čínské velkoměsto Čcheng-tu skončilo na neurčito v lockdownu. Čínská vláda totiž před nadcházejícím zásadním sjezdem komunistů ještě důrazněji prosazuje politiku nulového covidu.

Foxconn už dříve oznámil, že kvůli covidu-19 zakazuje veškeré stravování v závodní jídelně. Nařídil, aby pracovníci jedli na pokojích. V neděli společné stravování obnovil s tím, že jde o „zlepšení pohodlí a spokojenosti svých zaměstnanců“.

Firma zároveň dodala, že „závod spolupracuje s vládou na organizaci personálu a vozidel, aby zaměstnancům poskytly spořádaný návrat z místa na místo.“

Společnost nadále udržuje „normální výrobu“, protože závod rozjel výrobu nejnovějších modelů iPhone 14.

Foxconn uvádí, že v Čeng-čou zaměstnává až 300 tisíc pracovníků. Analytici odhadují, že společnost ve městě vyrábí až polovinu chytrých telefonů od společnosti Apple. Omezení výroby by tak ohrozila dodávky nových iPhonů, a to i pro blížící se vánoční období, kdy poptávka po telefonech obvykle prudce stoupá.

BBC a WSJ se obrátily na Foxconn s žádostí o vyjádření, ale zatím bezvýsledně.

Reklama

Doporučované