Hlavní obsah

Zeman má covid, setkal se s nakaženou zaměstnankyní prezidentské kanceláře

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Miloš Zeman v Ústřední vojenské nemocnicI.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Ústřední vojenskou nemocnici opustil ve čtvrtek dopoledne, o několik hodin později měl ale pozitivní test na covid-19 a musel se do nemocnice vrátit.

Článek

Prezident Miloš Zeman je zpět v Ústřední vojenské nemocnici, odkud byl dnes převezen do Lán. Nakazil se covidem. Jeho program se po dobu léčby ruší, předsedu ODS Petra Fialu tak premiérem v pátek nejmenuje.

„Prezident republiky Miloš Zeman byl v rámci standardů poskytovatele domácí péče ve čtvrtek v odpoledních hodinách na zámku v Lánech testován na přítomnost onemocnění covid-19. Výsledný test byl bohužel pozitivní,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Proto ve spolupráci s ošetřujícím lékařem profesorem Miroslavem Zavoralem bylo rozhodnuto o převozu pacienta zpět do Ústřední vojenské nemocnice v Praze za účelem řešení této situace,“ dodal Ovčáček.

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral Seznam Zprávám potvrdil, že se Miloš Zeman vrátil do ÚVN nakažen covidem. Seznam Zprávy se na prezidentův zdravotní stav zeptaly také šéfa Zemanova lékařského konzilia Tomáše Zimy. „Ano, je covid pozitivní, bez příznaků,“ uvedl.

Prezident přitom nedávno obdržel třetí dávku vakcíny. Nemocnici opustil i přesto, že Ústřední vojenská nemocnice mu doporučila jako nejvhodnější péči pobyt v nemocnici.

Rizikový kontakt z Lán

Na dotaz, zda se prezident nechal otestovat preventivně, nebo kvůli příznakům, Zavoral odvětil: „Šlo o rizikový kontakt, proto jsem nechal pana prezidenta dnes odpoledne otestovat.“ A doplnil, že šlo o „kontakt pracovníka z Lán“.

Nakaženým člověkem, se kterým se Zeman v uplynulých dnech setkal, byla zaměstnankyně Kanceláře prezidenta republiky. Serveru iDNES.cz to řekl Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, která dostala na starosti zdravotní péči o Zemana v Lánech. Na nakaženou ženu se přišlo při preventivním testování každého, kdo by měl k prezidentovi v Lánech přístup. Poté byl proveden test i prezidentovi. „Vpodvečer jsme z ÚVN, jejíž laboratoř testy zpracovávala, jako první obdrželi informaci, která potvrzovala pozitivní test na covid-19 u pana prezidenta,“ řekl serveru Šťastný.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke večer uvedla, že každá návštěva prezidenta republiky byla v ÚVN prověřena dle striktně stanovených pravidel. Podle mluvčího musela doložit, zda je očkovaná, nebo testovaná PCR s negativním výsledkem maximálně 72 hodin starým, nebo v posledních měsících prodělala covid-19.

„Návštěvy mohly být u pacienta maximálně 30 minut, přítomny mohly být maximálně dvě osoby, návštěva vždy byla poučena o povinnosti mít po dobu návštěvy nasazený respirátor, dodržovat dezinfekci rukou a pokud možno dostatečnou vzdálenost,“ uvedla Zinke s tím, že při návštěvě nebyl personál ÚVN přítomen.

Prezident republiky Miloš Zeman byl v rámci standardů poskytovatele domácí péče ve čtvrtek v odpoledních hodinách na zámku v Lánech testován na přítomnost onemocnění covid-19. Výsledný test byl bohužel pozitivní.
Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

Do nemocnice podle Zavorala prezidenta převezli, aby mu tam aplikovali monoklonální protilátky.

Zinke potvrdila, že prezident je asymptomatický. „Podání monoklonálních protilátek má především preventivní účel, po aplikaci monoklonálního přípravku zůstane pacient hospitalizován z důvodu observace,“ uvedla.

Zemana dnes převezli do Lán

Jak dnes informovaly Seznam Zprávy, prezidenta z nemocnice odvezl kolem 10:00 sanitní vůz vybavený mobilní jednotkou intenzivní péče. U propuštění byla prezidentova žena Ivana, dcera Kateřina nebo kancléř Vratislav Mynář.

Mezitím už ráno dorazilo do areálu lánského zámku několik aut pečovatelské služby polepených hesly „domácí péče“ a „s láskou jako doma“. Na přijíždějících vozech bylo patrné logo Alzheimer Home a Senior Home.

Lékaři nemocnice při propuštění zdůraznili, že podle nich by měl Zeman zůstat raději v jejich péči a že byl informován o možných komplikacích. Zůstat v nemocnici již dříve prezidentovi doporučovali také členové lékařského konzilia. Do Lán by měl podle nich jezdit pouze na krátké propustky. „Pobyt v nemocnici kombinovaný s propustkou domů by pro prezidenta byl vhodnější, v Lánech bude mít ale kvalitní ošetřovatelskou péči,“ řekl po prezidentově propuštění šéf konzilia Tomáš Zima.

Jednatel společnosti Senior Home Group a bývalý poslanec za ODS Boris Šťastný Seznam Zprávám řekl, že o Zemana v Lánech nonstop pečuje zdravotní sestra, která se řídí pokyny z nemocnice. „Mohu potvrdit, že domácí péče, kterou poskytujeme, je v tuto chvíli zajištěna jednou zdravotní sestrou, která bude vždy přítomná po celých 24 hodin. Současně máme manažerku péče a manažerku kvality, které alespoň zpočátku budou po dobu náběhu provozu dohlížet několik hodin denně na celý proces ošetřovatelské péče. Jinak řečeno, panu prezidentovi je k dispozici vždy kteroukoliv denní i noční dobu jedna všeobecná sestra,“ řekl Šťastný.

Šťastný dnes večer Seznam Zprávám potvrdil, že je nyní s prezidentem osobně v nemocnici.

Zeman byl v ÚVN od 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení a pak na lůžko dlouhodobé péče.

V pátek měl Miloš Zeman v Lánech jmenovat Petra Fialu (ODS) novým premiérem. „Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění covid-19 pozastaven,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Reklama

Doporučované