Hlavní obsah

Kraj, kde rostou počty nakažených nejrychleji. Nemocnicím docházejí síly

Foto: KNTB Zlín

Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně chybí až 300 zdravotníků.

Reklama

Zdravotnický personál je v nemocnicích Zlínského kraje momentálně nedostatkovým zbožím. Nemocnice tak nemohou zvyšovat počet lůžek pro covidové pacienty.

Článek

Nejvíc nových případů v přepočtu na obyvatele hlásí dle statistik Zlínský kraj. Během jednoho týdne v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zaznamenaly tamní Valašské Kloubouky smutný rekord, když zde přibylo 1757 nemocných covidem. Těsně za nimi jsou Vizovice se 1615 případy na 100 tisíc obyvatel za jediný týden.

Omezení neakutní péče, přesouvání personálu nebo zavírání jednotlivých oddělení. To vše kvůli prudkému růstu dělají v posledních týdnech nemocnice v České republice, aby navýšily počet lůžek pro covidové pacienty. Ty ve Zlínském kraji i přes všechna tato opatření mají ale téměř plno. Ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati proto ve čtvrtek otevřeli nejspíš poslední stanici pro covidové pacienty. K vytvoření další nemají dostatek zdravotníků.

Ve Zlínském kraji chybí aktuálně přes 700 zdravotníků. „Nejvíce jich je potřeba ve Zlíně a to přes 300, v Uherském Hradišti a ve Vsetíně není kolem 150 zdravotníků a v Kroměříži jich chybí přes sto,“ uvedl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. Lůžek a techniky mají dostatek. Hlavním problémem je ale právě chybějící personál, který by o pacienty pečoval. „Nacházíme se v situaci, kdy už nemáme možnost otevřít další covidové stanice právě z důvodu chybějícího personálu. Pokud bychom například měli patnáct zdravotních sester navíc, tak by to šlo. Tyto sestry ale nemáme,“ sdělil ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Radomír Maráček.

Ve čtvrtek ráno kvůli narůstajícímu počtu covidových pacientů otevřeli ve zlínské nemocnici novou stanici. Kvůli chybějícímu personálu bude ale pravděpodobně poslední. „K dispozici je tam 33 lůžek, jedna třetina z nich je už však teď obsazená,“ uvedl Maráček. Aktuálně tak mají nemocnice ve Zlínském kraji 472 obsazených lůžek. „Téměř 200 obsazených lůžek je v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, kolem 150 pacientů je v Uherskohradišťské nemocnici a pod stovkou se drží Vsetínská a Kroměřížská nemocnice,“ dodal mluvčí nemocnic Zlínského kraje. Volných lůžek je tak ve Zlínském kraji kolem 120. „Čísla se neustále mění i během dne. Volná lůžka se nám pravděpodobně přes víkend zaplní. Začíná se navíc projevovat nárůst pacientů, kteří potřebují intenzivní péči, což je trend, který situaci ještě více komplikuje,“ sdělil Maráček.

Chybějící personál je hlavním problémem plnících se nemocnic v České republice i podle vedoucí klinické skupiny COVID a národního koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého. Řekl to na páteční tiskové konferenci. „Lůžka i technika je. Chybí ale personál,“ uvedl Černý. Hlavním důvodem je velký počet nakažených zdravotníků covidem-19. „Momentálně je kolem 7300 nakažených sester a 2900 lékařů,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Podle Černého je potřeba přesunout personál z jiných oddělení nebo povolat studenty lékařských a zdravotnických fakult. „Chceme navýšit počet lůžek o 1500 na JIP a 6000 lůžek s podáváním kyslíku,“ sdělil Černý. Podle něj je potřeba zastavit neakutní péči na dva až čtyři týdny, propustit pacienty do domácí péče, pokud to jejich stav umožňuje, a snížit počet sociálních hospitalizací, které tvoří téměř pětinu všech pacientů v nemocnicích. Už příští týden by podobně mohly začít fungovat i nemocnice ve Zlínském kraji. „Pokud se zcela zaplníme, budeme muset hledat další vnitřní rezervy a změnit systém poskytování zdravotní péče,“ řekl ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Díky tomuto plánu by se měly uvolnit kapacity nemocnic. Dokud se ale změny nezavedou, nemocnice si budou muset vypomáhat i mezikrajově. Zlínská nemocnice se tak domlouvá s nemocnicemi v okolních krajích ohledně přeložení některých pacientů. „Zejména potřebujeme přeložit pacienty z těch menších nemocnic v kraji. Jejich kapacitní možnosti jsou už téměř zcela vyčerpané,“ uvedl Maráček.

Například Fakultní nemocnice Brno už některé pacienty ze Zlínského kraje tento týden přijala. „Měli bychom mít kolem deseti pacientů, kteří k nám byli převezeni z Kroměříže a Vsetína,“ uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá. Tato brněnská nemocnice bude v případě potřeby pomáhat až do té doby, než i jim dojdou volná lůžka. „Kapacitu lůžek máme kolem 300. Po naplnění této kapacity by se potom začala naplňovat polní nemocnice. Ta je myšlena i jako mezikrajová pomoc,“ dodala Plachá. Zatím má nemocnice obsazených kolem 200 lůžek.

Zlínskému kraji pomohla také Fakultní nemocnice Olomouc. „Ze Zlínského kraje byli prozatím přijati čtyři pacienti v závažném stavu,“ uvedl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Dočasně jsou ale zaplněny i kapacity nemocnic v Olomouckém kraji. „V Jeseníku, Prostějově, Přerově, Šternberku a Hranicích jsou nemocnice téměř plné, musíme proto vytvářet rezervy nyní přes víkend i pro tyto nemocnice v kraji,“ sdělil Fritscher. Primární je pro ně zajištění péče pro občany v Olomouckém kraji. „Výpomoc mimokrajovou proto řešíme opravdu zcela výjimečně, jako například nyní se Zlínem,“ dodal mluvčí FN Olomouc.

Ministerstvo zdravotnictví zřídilo pro koordinaci dostupných lůžek v České republice takzvaný Národní dispečink lůžkové péče. Ten by měl monitorovat a řídit volné kapacity lůžek a měl by tak umísťovat pacienty podle typu požadované péče. „Fungovat začne v pondělí. Součástí bude tým operátorů a lékař, který bude koordinovat požadavky ze všech krajů a nemocnic v republice,“ řekl Černý. Pacienti se tak budou umísťovat do nejbližších volných nemocnic, ať už v jejich kraji nebo sousedním.

Reklama

Doporučované