Hlavní obsah

Krizové štáby pojišťoven: Lidé začínají hlásit škody

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Do poškozených obcí vyrazí týmy techniků pojišťoven. Pracovat tam budou i o víkendu (ilustrační foto).

Reklama

Pojišťovny od noci řeší dramatickou situaci na jižní Moravě. Přímo do postižených obcí vyrazí týmy techniků. Podle prvních odhadů se škody pohybují ve vyšších stovkách milionů korun, přesnější souhrn škod bude během dne.

Článek

Krizové štáby pojišťoven jedou naplno. Infolinky budou během pátku určeny především pro lidi a firmy, kteří chtějí nahlásit škody po řádění tornáda.

„Kapacity mobilních techniků jsou na místě posíleny, další se do postižené lokality přesouvají. Jsme připraveni okamžitě vyplácet zálohy na pojistná plnění,“ uvedl pro SZ Byznys Jan Marek, mluvčí Generali Česká pojišťovna. Škody prozatím odhadují na stovky milionů korun.

Lidé mohou začít škody opravovat, pro jistotu doporučujeme pořídit fotodokumentaci poškození jejich majetku.
Milan Káňa, mluvčí pojišťovny Kooperativa

„Samozřejmostí je zajištění prohlídek i o víkendu. Klientům nabízíme i výplatu zálohy na pojistné plnění, o kterou mohou požádat technika při prohlídce škody. Zálohu budeme vyplácet obratem na účet klienta, a to až do výše 50 procent z odhadnuté škody. Klienti takto mohou získat v podstatě do druhého dne první prostředky na opravu jejich majetku,“ popsal Milan Káňa, mluvčí pojišťovny Kooperativa.

„Jižní Morava se teprve probouzí po těžké noci. Klienti nám zatím hlásí první škody na automobilech – myslím, že řada z nich je ráda, že tornádo přežila. Jsme ale připraveni jim pomoci – navýšili jsme počet lidí na naší lince, pojedeme určitě i o víkendu, kdy očekáváme větší nápor,“ popsala pro SZ Byznys Nela Maťašeje, mluvčí Direct pojišťovny.

Škody mohou lidé začít ihned odstraňovat, je ale nezbytné je předtím zdokumentovat. Nahlásit pojistné události mohou poškození nejen telefonicky, ale také na webových stránkách nebo i osobně přímo na pobočkách. V pojišťovnách počítají s tím, že během pátku budou linky určeny zejména pro hlášení škod z Jihomoravského kraje.

„Máme informace, že v postižených oblastech je problém se signálem mobilních telefonů, proto očekáváme nápor hlášení škod až po obnovení signálu. Zatím samozřejmě mohou lidé začít škody opravovat, pro jistotu doporučujeme pořídit fotodokumentaci poškození jejich majetku, řekl Milan Káňa, mluvčí pojišťovny Kooperativa.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Přesnější odhad škod budou mít pojišťovny během pátečního poledne.

„Škody způsobené tornádem jsou pojišťovny připraveny plně hradit, a to z pojistek pokrývajících rizika škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem, škody po tornádu jsou tedy zcela likvidní, uklidňuje obyvatele Hodonínska a Břeclavska, kteří v některých obcích v noci přišli o veškerý majetek, mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

Reklama

Doporučované