Hlavní obsah

Krvácíme a asi se to nezlepší, píše firma. I tak její akcie rostou do nebe

Foto: Sea - press center

Forrest Li je generálním ředitelem společnosti Sea.

Reklama

Singapurská společnost Sea zaznamenala za poslední rok a půl strmý růst. Její akcie za 18 měsíců vyrostly o 880 procent. Přitom je firma již třetím rokem ztrátová. Skeptici hovoří o bublině.

Článek

Která z velkých společností za poslední rok a půl zhodnotila své akcie nejvíc? Nebyl to Apple, Amazon, ba ani Tesla. Potichu a v přítmí rostl nový gigant. Nejlépe si na akciových trzích vedla společnost Sea.

Singapurská firma, která vytvořila platformu na hraní počítačových her spojené s online obchodem i s poskytováním finančních služeb, zvýšila za 18 měsíců svoji cenu o neuvěřitelných 880 procent. Jde o největší nárůst v tomto období mezi společnostmi s tržním ohodnocením nad jednu miliardu dolarů, všímá si agentura Bloomberg.

Přitom dle své výroční zprávy společnost prodělává. „Máme historii čistých ztrát a v budoucnosti možná nedosáhneme ziskovosti,“ stojí ve zprávě mezi riziky. V letech 2017, 2018 a 2019 evidovala společnost ztrátu 561 milionů dolarů, 961 milionů dolarů a 1,4 miliardy dolarů. Podle zprávy mají většinu ztrát na svědomí výdaje spojené s marketingem.

Nový gigant, nebo bublina

Na Wall Street se rozjela debata, zda jde o příštího internetového obra, nebo pouze o výstavní kousek investorské bubliny okolo technologických firem. Prozatím vše nahrává do karet těm investorům, již společnosti věří. Naopak skeptici, kteří vsadili na neúspěch společnosti a shortovali její akcie, v červnu začali rychle opouštět své pozice.

Většinu zisků získala společnost po březnovém propadu a předčila podobný výkon Tesly. Poptávka po mobilních hrách a online obchodování při koronavirové pandemii obrovsky poskočila. Navíc se společnost Sea přibližuje k zisku licence na digitální bankovnictví v Singapuru, což by velmi posílilo její postavení ve finanční části jejího byznysu.

Forrest Gump jako inspirace

Generální ředitel společnosti Forrest Li v současnosti pokukuje po dalších akvizicích v logistice, online obchodování i v herním průmyslu. S trochou času by se společnost Sea mohla stát zároveň Tencentem i Alibabou jihovýchodní Asie. „Nechceme příliš přemýšlet o našem úspěchu nebo o tom, jak jsme se k němu dostali,“ uvedl pro Bloomberg Forrest Li, vlastním jménem Li Siao-tung. Jméno Forrest převzal po Forrestu Gumpovi, kterým se měl údajně inspirovat.

V Číně narozený Li v roce 2009 založil společnost Garena, později byla přejmenována na Sea, a v roce 2017 za podpory Tencentu ji vyslal na burzu. A již za první rok společnost stoupala, především díky mobilní hře Free Fire, která přilákala až 80 milionů denních uživatelů na 130 trzích.

Online obchod a finančnictví

V současnosti ale firmu nahoru táhnou spíše online obchodování a její finanční divize. Shopee, platforma pro e-komerci, dle výzkumu společnosti iPrice předehnala na konci minulého roku dokonce i Alibabu v jihovýchodní Asii. Minulý rok stálo online obchodování za více než 40 procenty výnosů společnosti. Přitom pouze o dva roky dříve se pohyboval poměr okolo dvou procent.

SeaMoney, které nabízí vše od elektronických peněženek až po mikropůjčky, může být minimálně stejně tak velké, myslí si Li a hovoří o velké příležitosti.

Sea je v současnosti největší společností v jihovýchodní Asii měřeno tržní hodnotou. S kapitalizací 65 miliard dolarů předehnala singapurskou banku DBS i indonéskou banku Central Asia. Nicméně z pohledu výnosů je Sea se svými 2,2 miliardy dolarů stále daleko za DBS Bank, která se pyšní 11 miliardami.

Ne všichni ale úspěchu společnosti Sea věří. „V současnosti existuje bublina technologických firem. Akcie Sea jsou nadhodnocené, což reflektuje stav celého odvětví,“ řekl pro Bloomberg analytik z banky DBS Sachin Mittal. I potom, co mnoho shortujících investorů, kteří sázejí na propad společnosti, ze svého přesvědčení ustoupilo, je tato pozice podle analytické společnosti S3 Partners stále hodna tří miliard dolarů.

Největší překážkou je silná konkurence ve všech třech hlavních odvětvích, ale skeptici také poukazují na to, že společnost Sea dokázala vytvořit zatím pouze jeden zázračný hit v podobě mobilní hry Free Fire a není vůbec jisté, zda se tento úspěch někdy podaří zopakovat.

Reklama

Doporučované