Hlavní obsah

Lavrov v triku nepřítele. Černošského malíře Basquiata by putinovci nenáviděli

Foto: Telegram Mariji Zacharovové, mluvčí ruského ministerstva zahraničí, Seznam Zprávy

Lavrov s tričkem amerického výtvarníka. Omyl, trolling? Na výstavu do Vídně každopádně zajeďte.

Reklama

Když se Sergej Lavrov před dvěma dny ukázal v modrožlutém tričku s nápisem Basquiat, těžko říct, co tím chtěl vzkázat. Propagoval tak totiž jednoho z nejdůležitějších afroamerických malířů 20. století.

Článek

Umělce, který stál po boku Andyho Warhola a který do výstavních síní dostal pouliční umění. Jeho obrazy, často „načmárané“ na všelijaké objekty, včetně ledniček nebo domovních zdí, se dnes prodávají za desítky milionů dolarů. Shodou okolností jsou díla Jeana-Michela Basquiata právě vystavovány ve vídeňské galerii Albertina.

„Jeho práce zaměřují pozornost jak na africké dědictví, tak na problematické hierarchie ve společnosti, přičemž všudypřítomný rasismus je téma, které považuje za nejdůležitější a osobně relevantní. Jako excentrický outsider a vykořisťovaná superstar své doby nyní Basquiat patří mezi nejvýznamnější klíčové postavy současného umění,“ vysvětluje Albertina dílo a odkaz černošského umělce, jehož krátkou, ale hvězdnou kariéru předčasně ukončila tragická smrt. Basquiat zemřel na předávkování kokainem a heroinem.

Výstava Basquiat - The Retrospective trvá až do 8. ledna 2023.

Reklama

Doporučované