Hlavní obsah

Zelený strom. Banksy se přihlásil k autorství nového díla v severním Londýně

Bez komentáře: Malba přilákala do Hornsey Road davy lidí.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Zajímavé a snadno pochopitelné sdělení, velmi chytré umístění. Na základě těchto indicií již v pondělní dopoledne uživatelé sociálních sítí i odborníci přisuzovali nové dílo v Londýně Banksymu. Umělec se později sám přihlásil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Autorem nástěnné malby stromu na Hornsey Road ve Finsbury Parku v severním Londýně, která se objevila na obytné budově, je Banksy. Potvrdil to sám umělec na svém účtu na Instagramu.

Na díle je vyobrazena žena v životní velikosti, která drží tlakový čistič a zřejmě postříkala zelenou barvou boční stěnu bytového domu. Při pohledu na strom v popředí, který je vycentrován na stěnu, zelená barva představuje listy stromu, který byl ořezán metodou takzvaného pollardingu.

Již během pondělního dopoledne se o autorství slavného streetartového umělce spekulovalo. „Má správné techniky. Má zajímavé a snadno pochopitelné sdělení, velmi chytré umístění. A opravdu rezonuje hned, jak ho uvidíte. A u Banksyho je kontext vším,“ řekl odborník na umění James Peak pro BBC.

V pondělí ráno se na dílo přišly podívat davy lidí. Reportáž z místa poskytl deník The Guardian, který přinesl ohlas obyvatelky Hornsey Road. „Jsme velmi hrdí a potěšeni, že si Banksy vybral právě naši silnici a že si pro své dílo vybral právě Finsbury Park.“

Banksy je jedním z nejžádanějších umělců současnosti a pravděpodobně nejznámější osobností formy street art. Označení Banksy je pseudonymem, jeho pravá identita zůstává neznámá.

I díky jeho slávě se Banksyho pouliční díla někdy stávají cílem zlodějů. V prosinci někdo v londýnském Peckhamu ukradl dopravní značku, kterou umělec upravil.

Podle Peaka se ale Banksy tentokrát s touto hrozbou vlastně vyrovnal. „Nemyslím si, že to někdo bude schopen vzít… jak chcete ukrást strom?“ položil Peak otázku ve vysílání BBC a poukázal na to, že umělec do svého díla zakomponoval reálný strom.

Reklama

Související témata:
Nástěnné malby

Doporučované