Hlavní obsah

Kvůli koronakrizi může v Británii zemřít 18 tisíc lidí na rakovinu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli koronaviru byly v Anglii odloženy 2 miliony operací. Potřebná péče se nedostává pacientům s vážnými problémy, jako je rakovina. Kvůli dopadům koronavirových opatření by mohlo zemřít až 18 tisíc onkologických pacientů.

Článek

Podle výzkumu expertů z Londýnské univerzity a společnosti Data-can, která sleduje data týkající se pacientů s rakovinou, by kvůli koronaviru mohly v Anglii zemřít zbytečně další tisíce lidí. Pouze malá část z nich by podlehla přímo nákaze. Většina z nich by zemřela jednoduše proto, že se jim nedostává onkologické diagnostiky a léčby.

Situace je kritická od té doby, co nemocnice kvůli pandemii pozastavily poskytovanou léčbu a zrušily většinu plánovaných operací poté, co jim to nařídil anglický zdravotní systém, jenž je znám pod zkratkou NHS.

V samotné Anglii může podle studie během příštího roku na rakovinu zemřít až 6 270 lidí, kterým byla teprve nedávno diagnostikována. Spolu s pacienty, kteří se s rakovinou léčí už delší dobu, by pak počet úmrtí onkologických pacientů způsobený opatřeními v rámci boje s koronavirem mohl vyšplhat až na 17 915. Průměrná úmrtnost na rakovinu by se v takovém případě zvedla v Británii o 20 procent.

Od února klesly žádosti praktických lékařů o testy na rakovinu o 76 procent, plánované chemoterapie o 60 procent. NHS i přes tyto důkazy trvá na tom, že byla léčba rakoviny měla zůstat „krizí nedotčena“. Zdravotníci proto doufají, že tento týden obnoví operace týkající se rakoviny. Čelí ale „restům“ v podobě dvou milionů odložených operací po celé Británii, které mohou ve zdravotnictví způsobit „zácpu“.

K situaci se vyjádřil Nigel Edwards, generální ředitel neziskové organizace Nuffield Trust. „Jedním způsobem, jak se s tím vypořádat, je vytvoření nemocnic, které budou provádět pouze vyšetření a chirurgický zákrok. Nebude v nich léčen nikdo s covid-19 a jak pacienti, tak zdravotníci budou přísně a opakovaně testováni,“ uvedl.

Právě tento model začalo využívat již 19 středisek NHS k operacím rakoviny. Pacienti musí být v karanténě 7 dní před přijetím do zařízení a následně musí podstoupit výtěry spolu s vyšetřením hrudníku, které možnou nákazu vyloučí.

I přesto, že se v některých zařízeních léčba rakoviny znovu pomalu rozbíhá, autoři výzkumu naléhají na britskou vládu a další země, aby vzaly rizika vyplývající z koronavirových opatření vážně. Podle organizace Macmillan, která se zabývá podporou při léčbě rakoviny, jsou výsledky studie vysoce znepokojivé.

„Vyzýváme všechny vlády, aby se zaměřily i na léčbu rakoviny, na kterou se nyní zapomíná. Tímto je žádáme o poskytnutí prostředků pro onkology, aby dohnaly výpadek v péči způsobený pandemií koronaviru. To znamená poskytnout jim dobrý personál a kvalitní ochranné vybavení,“ uvedla generální ředitelka společnosti Macmillan Lynda Thomasová pro deník The Guardian. Pokud tak neučiní, hrozí podle ní to, že se k obětem nemoci covid-19 připojí další tisíce lidí, kteří zemřou kvůli důsledkům nákazy.

Podle Petera Johnsona, jednoho z předních anglických onkologů, by ale ani lidé neměli odkládat vyšetření, pokud na sobě cítí příznaky vážného onemocnění nebo na svém těle najdou nezvyklé znaménko či bulku. Čelí podle něj mnohem závažnějším následkům, než je možná nákaza koronavirem, které se při návštěvě nemocnice bojí. Při podezření by měli kontaktovat svého praktického lékaře, a pokud neordinuje, měli by se dále obrátit přímo na NHS.

Kromě aktivního přístupu britské vlády a vytvoření speciálních nemocnic pouze pro vyšetření a zákroky je podle britských expertů třeba zdvojnásobit počet lůžek na jednotkách intenzivní péče v Londýně. Jen tak se může tamní zdravotnický systém vyrovnat nejen s dalšími vlnami epidemie, ale i s rostoucím počtem pacientů, kteří čekají na potřebný zákrok.

Stejně aktivně by k problému měly přistupovat i další země, kde kvůli koronaviru hrozí zanedbání pacientů s vážnými zdravotními problémy, dodávají odborníci.

Reklama

Doporučované