Hlavní obsah

Lednový Zpravodaj Sherlock Senior

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři,

posíláme vám první letošní vydání Zpravodaje Sherlock Senior. Vzhledem k začátku očkování nepřekvapí, že se většina fake news a hoaxů týká nové vakcíny. Ve Zpravodaji najdete i odkaz na bezplatné online kurzy mediálního vzdělávání a v závěru shrnující informace o letošním roce. Dále připomínáme: Pokud narazíte na informaci, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Očkování, očkování a zase očkování. A covid je podvod

Politici se očkovat nenechávají, v televizi je vše jen naoko

Aby společnost získala důvěru v novou vakcínu proti koronaviru, snaží se jít politici příkladem a nechávají se očkovat za přítomnosti televizních kamer. Už při očkování Andreje Babiše či slovenské prezidentky Zuzany Čaputové se však začaly v různých internetových diskuzích objevovat pochybnosti o pravosti očkování. Základem pro podezření byly již dříve zveřejněné fake news, které tvrdily, že australská premiérka a kanadská ministryně zdravotnictví se nechaly očkovat vakcínou proti covidu pouze naoko. Více informací se dočtete zde.

Vědci mají zákaz pochybovat o vakcíně proti koronaviru

Sociálními sítěmi a řetězovými e-maily se šíří video, ve kterém lékařka Carrie Madej uvádí, že lékaři a vědci, kteří vystupují proti vakcínám, jsou hromadně cenzurováni. Video začíná slovy: „Proč jsou tisíce lékařů a vědců po celém světě cenzurovány? Proč není dovoleno lékařským odborníkům mluvit o vakcíně proti covidu-19 a o jeho efektivní léčbě? Jsme ve věku bezprecedentní cenzury.“ Je to typická konspirační teorie, která je postavená na předpokladu společného postupu různých médií i provozovatelů sociálních sítí. Ve skutečnosti jsou však zájmy mediálních domů i majitelů sociálních sítí rozdílné, mnozí z nich se navzájem ani nemají rádi. Je iluzorní představa, že se zástupci médií sejdou a řeknou si: „Zakážeme názory, které nesouhlasí s vakcinací proti koronaviru.“ Provozovatelé sociálních sítí ale mažou příspěvky a videa, které nemají odborný základ, obsahují nepodložená fakta a mohou mít dopad na chování společnosti. Ostatně Carrie Madej označila za dezinformátorku i jedna z nejpečlivějších redakcí světa BBC.

Očkování způsobuje neplodnost, autismus, autoimunitní onemocnění, ADHD, neurovývojové poruchy či onkologická onemocnění

Na předchozí fake news o zákazu informovat veřejnost o vakcíně proti koronaviru navazuje i další zpráva. Během letošního prvního pololetí bude mnoho evropských zemí svou populaci masivně proočkovávat, není proto divu, že se kola dezinformací, lží a hoaxů pomalu roztáčejí. Přečtěte si zajímavý rozhovor s novinářkou Zdravotnického deníku Ludmilou Hamplovou, která vysvětluje mechanismus, jakým se šíří mýty o očkování.

Izrael kupuje ruskou vakcínu Sputnik

Informace, že Izrael kupuje ruskou vakcínu proti koronaviru Sputnik V., je typickou ukázkou manipulace. Vakcínu totiž kupuje soukromá nemocnice Hadassah s obchodním plánem podílet se na očkování izraelské společnosti. Nejedná se ale o strategický nákup, který zajišťuje pro své občany stát.

Výroba PCR testů: Covid-19 je obrovský podvod

Sociálními sítěmi i řetězovými e-maily se šíří zvuková nahrávka přednášky doktora Rogera Hodkinsona. Ve své podstatě se nejedná o přednášku, ale řečnický výstup z publika během zasedání městské rady v Edmontonu z loňského listopadu. Roger Hodkinson se představil jako vážený člen několika lékařských společností a přirovnal situaci kolem pandemie k horší chřipkové sezoně. Všechny odborné společnosti, které byly v jeho řeči uvedeny, se od Hodkinsona distancovaly. Více najdete zde.

Chybují i významná česká média

Obrovskou vlnu nevole vyvolal článek Lidových novin z 2. prosince s názvem Živou vodou proti covidu. V něm se uvádí, že pokud si stáhnete mobilní aplikaci s názvem Cell Wellbeing (česky Dobro pro buňky) a přiložíte pak mobil ke sklenici vody, dojde během krátké chvíle ke změně její molekulární struktury. Tekutinu promění v „elixír zdraví“, který posiluje imunitu a harmonizuje procesy v těle. Článek tak v sobě obsahuje ezoterické lži i skrytý záměr prodat mobilní aplikaci v ceně 100 korun. Poté, co článek označila řada vědců za nesmysl, uvedl přední komentátor Lidových novin Petr Kamberský na svém Facebooku: „Jen pro ty přemýšlivé, kteří se ptají, jak se tohle mohlo stát, dodávám, že i toto je do značné míry důsledek covidu a práce z domova, která je pro noviny jako celek smrtící.“ O dva dny později ještě dodal: „Musím říct, že příkrá kritika byla bohužel namístě. Po prošetření okolností vzniku článku a jeho cesty do novin jsme se rozhodli podniknout následující: ukončit pracovní poměr s autorkou, potrestat kázeňsky editora a vedoucího vydání, zpravodajsky se v dalších dnech věnovat praktikám, o kterých se v článku nekriticky psalo. V zítřejším vydání LN vyjde podrobná omluva.“ Celou anabázi shrnula v pětiminutové reportáži redakce pořadu Newsroom ČT24.

Zde je však vidět rozdíl mezi profesionálním a dezinformačním médiem. Zatímco dezinformační média vypouštějí lži a manipulace záměrně, redakce Lidových novin chybu uznala, vysvětlila a svým čtenářům se na svých stránkách dokonce dvakrát omluvila.

Online kurzy mediálního vzdělávání Sherlock Senior

​​​​​​​Devadesátiminutové online kurzy zdarma

Od 14. ledna do 19. března jsme pro vás připravili sérii devadesátiminutových online kurzů k pěti tématům. Den před kurzem vám pošleme link, přes který se spojíme. Může se stát, že kapacita kurzu bude naplněna dříve, než se stihnete přihlásit. V takovém případě vás budeme v dostatečném časovém předstihu informovat o náhradním termínu.

Fakta a osobní sdělení

Vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi faktem, osobním sdělením a komentářem. V médiích se objevují odborníci, tzv. mluvící hlavy, které často formují názor společnosti na daný problém. V lekci se naučíme posuzovat relevantnost těchto odborníků.

Čtvrtek 14. 1. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 19. 2. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Výzkumy a průzkumy v médiích

Jaká je ochota Čechů nosit roušky? Čeho se Češi během koronavirové krize bojí nejvíce? Kolik procent učitelů a učitelek by si přálo zavřené školy? Čísla jsou fakta, ale ne všechna čísla v médiích mají reálnou výpovědní hodnotu. V lekci se naučíme posuzovat validitu dat a rozlišovat účel, s jakým byla data zveřejněna.

Čtvrtek 21. 1. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 26. 2. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Redakce a práce novináře

Práce novináře není jen o psaní článků. Zahrnuje několik dalších profesí, které přispívají ke vzniku zprávy. Během lekce pochopíte, jak vzniká zpravodajství a jak se novináři rozhodují, o čem budou veřejnost informovat.

Čtvrtek 28. 1. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 5. 3. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Dezinformace a manipulace

V lekci si vysvětlíme, jak se od sebe odlišují hoaxy, fake news, manipulace či standardní redakční chyby. To nám pomůže dezinformace a manipulace lépe poznat.

Pátek 5. 2. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 12. 3. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Sociální sítě

Žijeme v době, kdy dochází k završení přechodu od masových k síťovým médiím. V lekci si řekneme, jaké jsou největší sociální sítě, jaké jsou jejich výhody, nevýhody a jaká nebezpečí nás na nich mohou čekat.

Pátek 12. 2. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 19. 3. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

​​​​​​​Na jednotlivé kurzy se můžete přihlásit zde.

Může vás zajímat

Shrnutí pěti měsíců života v nouzovém stavu

Statisíce nakažených, více než deset tisíc mrtvých. To jsou jen ty nejvážnější následky covidového roku v Česku. Na přesnější bilanci si musíme ještě počkat, ale už nyní dostupná čísla jasně demonstrují, jak jsou dopady epidemie mimořádné. Podívejte se na grafy.

Jak covid změnil priority

Na začátku roku 2020 se redakce Seznam Zprávy ptala českých podnikatelů, co čekají, že se stane v příštích dvanácti měsících. Samozřejmě netrefil se téměř nikdo – ale tehdejší odpovědi ukazují, jak zásadně nám covid změnil priority.

Vítězové a poražení doby covidu

Koronavirus přinesl změny, které dokázaly oslabit celá odvětví ekonomiky, jiná ale díky epidemii naopak ožila. Kdo se rychle přizpůsobil, ten vyhrál. Kdo byl bezkontaktní, na dálku a online, mohl vydělat dost peněz. Naopak cestovní kanceláře, hotely a restaurace v této době zkrátka neměly šanci na víc než přežití – v tom lepším případě. Dali jsme dohromady přehled vítězů a poražených koronakrize.

Desítka nejzajímavějších vynálezů v roce 2020

Časopis Time volí každý rok sto vynálezů, objevů nebo věcí, díky kterým je svět lepším místem. A Seznam Zprávy z nich vybraly desítku nejzajímavějších, nejoriginálnějších nebo nejvtipnějších.

Prosíme, abyste náš zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Doporučované