Hlavní obsah

Lék na hubnutí zabíjel, usnesl se francouzský soud v ostře sledované kauze

Foto: Profimedia.cz

Francouzská pneumoložka Irene Franchová, která na nebezpečné vedlejší účinky upozornila, vypovídá před novináři.

Reklama

Francouzský soud dnes uzavřel celonárodní skandální kauzu ohledně léčivého přípravku Mediator, který údajně způsobil smrt až 2 tisíc lidí. Léčivý přípravek pro diabetiky byl na tamním trhu dostupný přes třicet let.

Článek

V jedné z největších farmaceutických kauz v zemi je obviněna farmaceutická společnost Servier z „podvodu“ a „neúmyslného zabití“.

Léčivý přípravek Mediator byl na francouzském trhu do roku 2009 k dispozici 33 let. Stažený byl kvůli obavám, že může působit srdeční problémy. Jedná se o lék, který sloužil především diabetikům s nadváhou, nicméně byl doporučován i dalším osobám pro potlačení chuti k jídlu.

Za několik desítek let na trhu byl předepsán přibližně 5 milionům lidí, a to i přes vážné hrozící nežádoucí účinky.

Soud tak farmaceutickému výrobci uložil pokutu ve výši 2,7 milionu eur. Bývalý předseda společnosti Jean-Philippe Seta byl odsouzený ke čtyřem rokům vězení podmínečně.

Právníci společnosti nicméně argumentují, že si výrobce rizik spojených s léčivým přípravkem vědom nebyl, a popřeli, že by navíc předstíral, že se jednalo o pilulku k hubnutí.

Podle agentury AFP byla pokutována i Francouzská státní agentura pro bezpečnost léčiv (ANSM), která dle soudu „fatálně selhala“ ve svých povinnostech. Zaplatit bude muset 303 tisíc eur.

Francouzský ministr zdravotnictví uvedl, že první studie sice uvedla, že si lék mohl svými vedlejšími účinky vyžádat 500 mrtvých, nicméně druhá studie ukázala, že jich mohlo být až 2 tisíce. U dalších tisíců lidí se navíc objevily kardiovaskulární problémy.

„Navzdory tomu, že věděli o rizicích, která se vyskytují po mnoho let, … [Servier] nikdy nepřijala nezbytná opatření, a tak se dopustila podvodu,“ uvedla předsedkyně trestního soudu Sylvie Daunis.

Na nebezpečné vedlejší účinky upozornila v roce 2007, dva roky před jeho odstraněním z trhu, bretaňská pneumoložka Irene Franchová. Uvedla tehdy, že existuje spojitost mezi lékem a seriózními problémy týkajícími se srdce a plic. Franchová před dnešním výnosem rozsudku uvedla, že doufá, že získá odpovědi na to, „jak mohl takový podvod trvat tak dlouho“.

Výrobce Servier je mimo jiné obviněn i z „vědomého zatajování skutečných charakteristik léku“. Velkolepého soudního procesu trvajícího necelý rok se zúčastnilo v pěti soudních síních 21 obžalovaných a 6500 žalobců. Jen právníků na kauze pracovalo 400.

Lék Mediator již dříve zakázala například Itálie nebo Španělsko. Ve Spojených státech a ve Velké Británii k jeho schválení nikdy nedošlo. Registrován nikdy nebyl ani v České republice.

Skandál, kvůli kterému musel rezignovat šéf ANSM, vyvolal diskuzi ve francouzské společnosti o regulaci léků a moci tamní farmaceutické lobby.

Reklama

Doporučované