Hlavní obsah

Lék proti covidu-19 mohou vyrábět i jiné firmy, schválil Pfizer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Budoucnost v boji proti pandemii představují především v chudých a rozvojových státech orálně podávané léky. Farmaceutická společnost Pfizer v úterý udělila licenci k jejich velkokapacitní výrobě po celém světě.

Článek

Výrobce vakcíny Pfizer se dohodl na udělení licence pro výrobu generického léku proti covidu-19 společnosti Medicines Patent Pool (MPP) se sídlem v Ženevě. Ta má podporu OSN a usiluje o lepší dostupnost léků v zemích s nízkými nebo středními příjmy.

MPP funguje na principu dobrovolného sdílení výrobních licencí, jež poskytují velké farmaceutické firmy.

Lék by se tak mohl začít vyrábět v takovém množství, aby byl k dispozici v 95 zemích světa a usnadnil boj proti covidu-19 především v chudých a rozvojových zemí, informuje agentura AP.

„Je velmi důležité, že budeme schopni zajistit přístup k léku, který se jeví jako efektivní a zrovna byl vyroben, pro čtyři miliardy lidí,“ uvedl za společnost Medicines Patent Pool Esteban Burrone. Výroba by podle něj mohla být spuštěna v horizontu měsíců.

Přestože se Pfizer rozhodl vzdát poplatků za poskytnutí licence i samotného prodeje, někteří kritizují, že nebude k dispozici pro všechny státy.

Brazílie ho například bude moci vyrábět, ale ne ho poskytnout na vlastním trhu. Na povolení nedosáhnou ani Kuba, Irák, Libye, nebo Jamajka. Lék proti covidu-19 budou nicméně moci koupit přímo od společnosti Pfizer za vyšší částku než státy, které budou mít možnost nakupovat od výrobců s licencí, informuje server The New York Times.

Za „skličující“ označuje rozhodnutí i organizace Lékaři bez hranic. „Celý svět už ví, že dostupnost léků proti covidu-19 musí být garantována všem a všude, pokud chceme pandemii covidu-19 mít pod kontrolou,“ uvedla seniorní poradkyně organizace Yuanqiong Huová.

MPP nicméně věří, že se tak stane. „Snažíme se nalézt vyváženost mezi zájmy společnosti, udržitelností požadovanou generickými výrobci a potřebami veřejného zdraví v nízko a středně příjmových zemí,“ vysvětluje Burrone.

Společnost Pfizer představila experimentální lék proti covidu-19 na začátku listopadu. Výsledky studie ukázaly, že pacienti užívající lék spolu s dalším antivirotikem měli po měsíci o 89 % nižší riziko hospitalizace či úmrtí ve srovnání s kontrolní skupinou, která užívala placebo. Méně než 1 % pacientů užívajících lék potřebovalo hospitalizaci a nikdo ze zúčastněných nezemřel.

Aktuálně proto o schválení k užití žádá americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

O schválení FDA žádá ve Spojených státech (a získal ji již ve Velké Británii) konkurenční výrobce Pfizeru, farmaceutická společnost Merck & Co.

I ona již na konci října podepsala smlouvu ohledně poskytnutí licence na velkokapacitní výrobu experimentálního léku molnupiravit. O jeho schválení aktuálně rozhoduje i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Klinické testování antivirového léku proti covidu-19 od společnosti Pfizer v úterý povolilo ruské ministerstvo zdravotnictví, informovala agentura TASS.

Klinické testy v Rusku začaly 12. listopadu a budou pokračovat do 14. března 2023. Zapojí se do nich 90 účastníků v osmi regionech. Společnost Pfizer nicméně lék testuje po celém světě. Klinických studií se dohromady účastní 7 tisíc lidí, poznamenal server Vedomosti s odvoláním na zástupce této farmaceutické firmy.

Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško v pondělí uvedl, že také jeho země vyvíjí lék, který by pomohl léčit covid-19 v počátečním stadiu, napsaly Vedomosti, podle nichž šéf resortu zdravotnictví neupřesnil, o jaké léčivo se jedná.

Reklama

Doporučované