Hlavní obsah

Lékaři zachraňují seniory, kteří si kvůli covidu chtějí vzít život

Foto: Unsplash

Ilustrační snímek.

Reklama

V péči lékařů jednotky intenzivní péče Nemocnice Šumperk od podzimu skončilo několik seniorů, kteří se sice vyhnuli nákaze koronavirem, avšak kvůli dlouhodobé sociální izolaci a špatnému psychickému stavu se pokusili o sebevraždu.

Článek

Potvrdil to primář oddělení intenzivní péče Nemocnice Šumperk Marián Olejník, podle kterého do příchodu pandemie covid-19 se šumperští lékaři se sebevraždami seniorů setkávali jen zřídka.

„Naštěstí se nám těch několik intoxikovaných seniorů vždy podařilo vrátit domů k běžnému životu. Pokaždé důkladně celou situaci probíráme s rodinou, aby chápala, že motivací je narušení a protrhání sociálních vazeb,“ uvedl Olejník.

Nedávno lékaři šumperské nemocnice například bojovali o život sedmašedesátileté ženy, která se podle Olejníka rozhodla ukončit život předávkováním léky. Svůj úmysl ale zatelefonovala dceři, která k seniorce zavolala záchrannou službu. „Záchranná služba ji přivezla na centrální příjem naší nemocnice, kde proběhla detoxikace. S ohledem na krátkou dobu uplynutí od požití léků a rychlý výplach žaludku se seniorku podařilo zachránit,“ uvedl Olejník.

Žena pokus o sebevraždu zdůvodnila dlouhodobou sociální izolací. „Do příchodu pandemie byla seniorka zvyklá na denní návštěvy rodiny. Ať už svého syna, dcery nebo vnoučat. Z důvodu koronaviru a strachu, aby svoji maminku nebo babičku nenakazili, ji děti i vnoučata navštěvovat přestali a byli s ní v kontaktu pouze telefonicky. To ale seniorce nestačilo. Najednou ji život přestal bavit a neviděla v tom smysl,“ upozornil Olejník.

Když se zdravotní stav seniorky zlepšil, dohodl se primář na dalším postupu s její rodinou. „S dcerou seniorky jsme se nakonec domluvili, že si navzdory současné situaci vezme maminku k sobě domů a budou dál bydlet společně. Což pacientku značně potěšilo a viditelně zvýšilo její chuť do života,“ podotkl Olejník.

Olejník upozornil, že do příchodu pandemie se lékaři se sebevraždami seniorů prakticky nesetkávali. „Obecně jsem bohužel svědkem toho, že pandemie bude mít, krom zdravotních následků, enormní dopad i v dalších oblastech, jako je nabourané vzdělávání dětí, narušování sociálních kontaktů ve společnosti či vzestup psychických a psychiatrických potíží ve společnosti,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované