Hlavní obsah

Lesní koupaliště v Liberci dostal do pronájmu spolek architektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lesní koupaliště v Liberci získal od města do pronájmu stejnojmenný spolek, za jehož vznikem stojí architekti z kanceláře Mjölk. Areál v Lidových sadech budou mít na starost pět let.

Článek

Novináře o tom dnes informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

„Mají to s opcí na dalších pět let, pokud budou obě strany spokojené,“ dodal náměstek. Lesní koupaliště na úpatí Jizerských hor bylo po letech diskuzí zprovozněno v létě 2017, předtím bylo uzavřené, chátralo od roku 2001. Radnice do nejnutnějších oprav, aby mohlo být opět funkční, dala 7,5 milionu korun. Předchozí dvě sezony ale pro koupaliště vytvořené před více než 70 lety nebyly povedené. Problémy byly s nedostatkem vody, čemuž by měl zamezit nový vrt, chybělo tam i zázemí.

„Rádi bychom z toho udělali hezké liberecké romantické koupaliště,“ řekl dnes ČTK architekt a předseda spolku Lesní koupaliště Jan Vondrák. To bylo podle něj také důvodem, proč se rozhodli si městské koupaliště pronajmout. „Jsme aktivní v Liberci a děláme spoustu věcí, které nedávají úplně smysl finančně, ale rádi rozvíjíme prostředí, ve kterém žijeme. Takže nám přišlo líto, že ten areál koupaliště je takový nedodělaný,“ dodal.

Peníze na zvelebení areálu chce spolek získávat přes nadace, z grantů či od sponzorů. „Plán letošního roku je rozjet stánek, který tam je. Do budoucna bychom ho vyměnili za něco hezčího. A rádi bychom tam udělali nějaké zázemí pro lidi. Lavičky, funkční sprchu, převlékárnu. Uvidíme, na co si dosáhneme s penězi, které získáme,“ uvedl Vondrák. Na koupališti by měly být i toalety, jež tam minulé dvě sezony nebyly. Podle předsedy spolku chtějí při zvelebování areálu spolupracovat i s dalšími. „Oslovili jsme skupiny, co jsou aktivní kolem koupaliště. To znamená Duklu Liberec, otužilce, co tam chodí, a Sokol,“ dodal.

Reklama

Doporučované