Hlavní obsah

Má 22 exekucí. A lukrativní byznys v Praze. Jak funguje „hra“ směnáren

Po stopách majitelů pražských směnáren, 2. díl: Pátrání na Slovensku pokračuje. Ocitáme se mezi traktorem, boudou s králíky a černou audi s pražskou SPZ.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po odvysílání 1. dílu minisérie o skutečných majitelích směnáren v centru Prahy změnila dotyčná síť kurzovní lístky. Místo dvojího kurzovního lístku, který do té doby svítil na LCD obrazovkách, dnes svítí jen nápis „Change 0 %”. Samotné kurzy však zůstaly stejné.

Článek

Pátrání reportérů Seznamu Janka Rubeše a Honzy Mikulky po majitelích pražských směnáren na Slovensku pokračuje.

Předkládáme vám druhou část minisérie, která ukazuje, jak funguje byznys s lukrativními podniky v samém srdci hlavního města.

V prvním dílu, který si můžete pustit na odkazu níže, dohledali novináři v malé obci uprostřed Slovenska muže, jehož jméno je napsané jako jméno vlastníka na pražských provozovnách. A dalšího, který to měl zařídit.

První díl minisérie o směnárnách

Pravděpodobně bílý kůň Juraj Paľaga, který v Praze papírově síť směnáren vlastní, nás odkázal na Richarda Stana. A záhy se ukázalo, že někdo neříká tak docela pravdu.

Tento muž měl celý proces zřízení společnosti zprostředkovat. Z naší návštěvy byl značně překvapen a tvrdil, že o tom nic neví. Nicméně se ukázalo, že právě Stano vlastní firmu společně s Janem Dočekalem, který už je na pražské směnárny velice úzce navázán.

Rozklíčovat skutečné majitele pražských směnáren není úplně jednoduché. A to proto, že společnosti, které směnárny vlastní, využívají kromě bílých koní také tzv. kmenové listy, které znepřehledňují vlastnickou strukturu. Jsou sice vázány na konkretní osobu, ale nezveřejňují se ve veřejných zdrojích.

Kmenové listy využívá i společnost DMS Holding s.r.o., v níž se jako vlastníci potkávají právě Richard Stano a Jan Dočekal s tím, že firmu nezakládal Stano: Prostřednictvím plné moci byl zastoupen svým sousedem Vlastimilem Machyniakem. Firma sídlí na virtuální adrese v centru Prahy a se směnárnami nemá nic společného. Virtuální adresa, obvykle v pražské ulici Kaprova, a kmenové listy jsou společným prvkem u všech společností, které se okolo zmíněných osob objevují.

Právě Vlastimil Machyniak, stejně jako Jan Dočekal, už ve vedení pražských směnáren skutečně figuruje. Na dotaz Seznam Zpráv odpověděl Richard Stano následovně:

Posledním mužem, kterého se nám však nepodařilo nalézt, je Juraj Garaj.

Garaj má podle Centrálního registru exekucí Slovenské republiky na svou osobu aktuálně 22 exekucí, jeho jméno je svázáno s mnoho adresami včetně městského úřadu v Lučenci. Podle informací od kolemjdoucích by se měl zdržovat ve stavebninách v obci Halič. Právě tyto stavebniny vlastní Ľubomír Paľaga, otec prvního bílého koně z naší reportáže Juraje Paľagy. Ten potvrdil, že Garaje zná.

Nevěděl ale, že by on nebo jeho syn měli v Praze vlastnit nějaké směnárny. „A to nemůže Slovák vlastnit v Česku směnárny?” reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

A na následující otázku, zda on sám nějak figuruje ve směnárenské činnosti, odvětil: „Já tu mám jen stavebniny a polní hospodářství.” Paľaga starší též provozoval místní hostinec, salaš a pohřební službu.

Zákon č. 277/2013 Sb., o směnárenské činnosti hovoří následovně:

§ 6 Povolení k činnosti směnárníka

(1) Česká národní banka udělí povolení k činnosti směnárníka žadateli, pokud:

a) má sídlo, obchodní závod nebo jeho část v České republice,

b) je důvěryhodný; podmínku důvěryhodnosti musí splňovat i vedoucí osoby a skuteční majitelé žadatele.

Po odvysílání prvního dílu se nám podařilo získat nové informace, které tyto struktury významně poodhalují. S výsledky našeho pátrání vás seznámíme v detailním rozboru už tento čtvrtek.

Máte informace k tomuto případu? Ozvěte se nám na e-mail podvodnesmenarny@seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované