Hlavní obsah

Češi mohou do Maďarska na rezervované pobyty s negativním testem

Foto: Profimedia.cz

Parlamentní budova v hlavním městě Maďarska Budapešti (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

Čeští občané, kteří si rezervovali pobyt v Maďarsku před 1. zářím, budou smět do země vycestovat, pokud budou mít k dispozici aktuální negativní test na covid-19. V Řecku vypukl požár poblíž archeologického naleziště.

Článek

Přinášíme vám poslední díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle jste se v odpoledních hodinách mohli těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací.

Češi s rezervovanými pobyty dostanou do Maďarska smí

Maďarsko od 1. září uzavře hranice pro cizince, aby zabránilo šíření koronaviru. Premiér Andrej Babiš v pondělí po jednání se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem oznámil, že Češi s rezervací pobytu starší než z 1. září do země budou moci, pokud budou mít k dispozici aktuální negativní test na covid-19. Orbán podle Babiše slíbil, že opatření potvrdí v úterý.

Babiš s Orbánem hovořil ve Slovinsku, kde se oba účastnili Bledského strategického fóra. „Slíbil mi, že zítra (v úterý) Maďarsko potvrdí, že všichni naši občané, kteří si zaplatili nebo rezervovali pobyt v Maďarsku před 1. zářím, budou moci do Maďarska odcestovat, pokud budou mít test na koronavirus ne starší než pět dní,“ uvedl Babiš.

Český premiér dnes před odletem do Slovinska řekl, že na Orbána plánuje apelovat, aby tamní rozhodnutí o uzavření hranic pro cizince zmírnil právě alespoň vůči turistům se zaplacenými pobyty. Uzavření maďarských hranic nejméně na jeden měsíc od 1. září nebude podle tamních úřadů platit také pro občany jiných států, kteří mají v Maďarsku trvalý pobyt nebo minimálně 90 dní platné povolení k pobytu.

Výjimku budou mít i vojenské konvoje, humanitární tranzit či obchodní nebo diplomatické cesty. Podle úředního věstníku budou smět do Maďarska přijíždět i sportovci, sportovní experti, podnikatelé v oblasti nákladní dopravy a osoby, které mají zvláštní povolení úřadů k obchodním aktivitám v zemi. Výjimku budou mít i studenti a osoby přijíždějící kvůli rodinným událostem, jako jsou křtiny, svatby nebo pohřby.

V Řecku vypukl požár blízko Atreovy pokladnice

Celkem 27 hasičů, doprovázených devíti hasičskými auty, dvěma letadly a helikoptérou, bojovalo v řeckých Mykénách s ohněm. V ohrožení byla na archeologickém nalezišti zejména hrobka známá jako Atreova pokladnice.

Podle tamních zpravodajů požár propukl v neděli a návštěvníci lokality museli být evakuováni. Památky lokality nebyly ohněm poničeny, vítr podle hasičů pracoval v jejich prospěch, informuje list The Guardian.

Wizz Air kvůli uzavření maďarských hranic ruší velkou část letů

Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air od 7. září prudce sníží počet týdenních letů do a z Maďarska. Reaguje tak na oznámení vlády, že od 1. září nejméně na měsíc uzavře hranice pro cizince, aby zabránila šíření nemoci covid-19.

Wizz Air v prohlášení uvedla, že od 7. do 30. září sníží počet týdenních letů na 32. Od 1. do 6. září bude v provozu 126 letů. Pro cestující zůstanou k dispozici jen nejoblíbenější trasy.

Wizz Air v posledních letech expandovala z východní do západní Evropy a zařadila se mezi společnosti, které se nejrychleji začaly zotavovat z koronavirové krize. Minulý týden však firma varovala, že oživení by se mohlo zastavit, protože cestování po Evropě ohrožují omezení nařízená vládami.

Chorvatsko láká na festival literatury

Od 6. do 12. září bude v chorvatském Záhřebu probíhat už 8. ročník Festivalu světové literatury. Formát se bude od jiných ročníků lišit, a to kvůli koronavirovým opatřením, která s sebou poslední měsíce přinesly.

V průběhu sedmi dní budou jednotlivé programy buď vysílány v národní televizi, nebo proběhnou v záhřebském knihkupectví Fraktura. Do města se spolu s nadšenci knih vypraví i 60 autorů z několika světových zemí.

Cílem festivalu je podle webu Croatia Week spojit to nejlepší z tamní a mezinárodní literatury a poskytnout divákům příležitost k interakci se spisovateli současné doby.

Air France ode dneška obnoví lety z Prahy do Lyonu

Letecká společnost Air France od pondělí obnoví lety z Prahy do Lyonu. Spoje by na trase měly létat jednou denně, dopravce však může svůj letový řád průběžně upravovat. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Z Prahy tak nyní létají spoje do čtyř francouzských měst.

Air France bude na lince do Lyonu používat letadlo typu Canadair Regional Jet 1000 s kapacitou 100 osob. Do Prahy bude přilétat vždy ve 12:20 a opačným směrem bude startovat ve 13:05. Při letech budou na palubách letadla platit ochranná pravidla, jako je povinné nošení roušek nebo pravidelná filtrace vzduchu.

Spoje do Lyonu jsou tak pátou leteckou linkou z Prahy do Francie. Air France už dříve obnovily lety také do Paříže, kam létají i České aerolinie. Do Marseille a Bordeaux létá také Ryanair.

Tisíce cestujících uvázly kvůli poruchám ve vlacích ve Francii

Tisíce cestujících uvázly kvůli problémům s elektřinou přes noc ve vysokorychlostních vlacích TGV na jihozápadě Francie. Zoufalí pasažéři zveřejňovali na sociálních sítích prosby o vodu, jídlo či čerstvý vzduch. Ukazovali rovněž fotografie dětí spících na podlaze a popisovali, jak hrozné bylo mít až 20 hodin v kuse na obličeji roušku, napsala agentura AP. Podle zpravodajského webu franceinfo muselo být ze zdravotních důvodů z vlaků evakuováno několik lidí.

„Za řadu problémů s dodávkou elektřiny“, které začaly v neděli odpoledne a zastavily provoz na jihozápadě Francie, se dnes železniční společnost SNCF omluvila. Čtyři vysokorychlostní vlaky spojující Bordeaux s ostatními městy v regionu uvázly na kolejích dlouho do noci, což mělo dopad i na další spoje, dodala společnost.

Cestující byli během noci či dnes ráno odvezeni zpět do míst, odkud na cestu vyrazili. Do cílových stanic je pak většinou odvezly jiné vlaky či autobusy. Jak poznamenala agentura AP, problémy s elektřinou se vyskytly zrovna v době, kdy se miliony Francouzů začaly vracet domů z prázdnin. Doprava se nejspíš vrátí zpět do normálu až během úterního rána, uvedla společnost SNCF.

Problémy s pletí? Voda z portugalských termálních lázní pomůže

Bádání portugalských odborníků odhalilo, že voda z portugalských termálních lázní Termas de Monfortinho v Idanha-a-Nova má pro pleť blahodárné účinky a dokáže pomoci i s kožními nemocemi. Výzkum probíhal v letech 2017 a 2018.

„Laboratorní výsledky ukazují schopnost dané vody snižovat množení a metabolismus buněk, které přispívají k rozvoji nemocí, jako je lupenka a atopická dermatitida,“ cituje správu termálních pramenů web The Portugal News.

Reklama

Doporučované