Hlavní obsah

Mádlův glosář se ptá, jak se Tvrdík vykroutí, co bude s Dočkalem a co se (ne)smí rapovat o Berbrovi

Foto: Profimedia.cz

Vrátí se v zimě Bořek Dočkal do Sparty?

Reklama

Sparta si patrně oslavy 125 let existence klubu představovala v souvislosti s úspěšnějším výsledkem, než je 0:0 s Jabloncem. V 16. kole fotbalové Fortuna ligy ale nezářila ani Plzeň, takže díky tříbodovému importu z Karviné slávisté v čele tabulky opět poodskočili.

Článek

Šestnáct kol je porce, která dosud obvykle podzimnímu ligovému menu v Česku bohatě dostačovala. Letos se ale kvůli zařazení nadstavby půjde v kalendářním roce 2018 na prvoligové stadiony ještě o třech víkendech. K tomu dvě zbývající rundy zápasů ve skupinové části evropských pohárů a už ve středu zatím poslední nedohrané osmifinále MOL Cupu mezi Opavou a Spartou. Mezi prvními sněhovými vločkami a počínajícími mrazíky toho tedy fotbal ještě nabízí dost a dost.

Při pohledu na tabulku by se zdálo, že první Slavii nemohlo potkat nic jednoduššího než výlet na hřiště poslední Karviné. Ale přestože duel vyhráli 3:1, hovořili červenobílí po utkání zcela upřímně, když mluvili o tom, jak těžká je tam potkala práce. Podobně jako předtím konkurenty z Plzně či Sparty.

Energie, kterou Karvinští do zápasů vkládají, pak obvykle neodpovídá tomu, kolik si po zápasech (ne)připočítají bodů. Zhusta se totiž z jejich strany objeví nějaká zbytečná chyba, jako tentokrát penaltový faul Janečky, klíčový moment zápasu, který bezprostředně po domácím vyrovnání na 1:1 posadil slávisty opět na koně, ze kterého už pak po Stochově úspěšné penaltové exekuci nesesedli.

Díky tomu, že Plzeň i Sparta jen remizovaly, zvětšil se slávistický náskok na ně na +4, respektive na +9 bodů. Sezona i s nadstavbou je ještě dlouhá, nicméně pokud by se červenobílým podařilo přezimovat s náskokem v těchto dimenzích, jevila by se za normálních okolností cesta k titulu jako umetená.

Ale závěr roku 2018 pro ně nebude zrovna snadnou procházkou. Jede se teď do Bordeaux, pak do Opavy, po Mladé Boleslavi hostí Slavia i Zenit Petrohrad a končí týden před Štědrým dnem v Jablonci. Tedy utkáním se soupeřem, který to na další týmy z popředí tabulky umí. Jablonec už vyhrál na Slavii, porazil doma Plzeň, teď si odvezl bod z pražské Letné.

Slavia se sice potýká s řadou zranění, nicméně i díky šíři kádru a třeba i příznivým výrokům videorozhodčích, jež jí teď v Karviné nahrály hned třikrát, se jí daří držet důležitý vnitřní klid.

Úspěšné výsledky tvůrčího tandemu Trpišovský-Nezmar umlčely jarní rejpaly zesměšňující nálepku „totální fotbal“, spojenou s jejich příchodem. Mnohé věci už poučená Slavia řeší v předstihu, zdá se například, že už došlo k dohodě směřující k tomu, že klíčový muž sestavy Tomáš Souček oživí své italské touhy až v létě. Naopak se již hovoří o posilách, nejhlasitěji o Petru Ševčíkovi z Liberce.

Příchod „velkovýrobny gólových přihrávek“ by snad mohla zkomplikovat jen skutečnost, že si slávistický šéf Jaroslav Tvrdík bude muset vymyslet nějakou výmluvu směrem ke své zfanatizované twitterové soldatesce, jíž v rámci letního tažení proti odpadlíku Buchovi sliboval, že agentura Sport Invest, která Ševčíka zastupuje, bude mít ve Slavii navěky zavřené dveře. Ale třeba už i v tomto ohledu čas oněch dávných bojů hluk moudře utišil.

Společně se Spartou projevují slávisté zájem o Martina Haška, na něhož sice mají na Letné předkupní práva, stylově by se ale syn trenéra Bohemians určitě víc hodil do Edenu. Zajímavá ještě může být situace kolem Josefa Šurala, jemuž v létě ve Spartě vyprší smlouva, jedná se, podle všeho dost divoce, o nové. Ale údajné hráčovy představy o tom, že Slavia by ho v případě (jeho) potřeby brala všemi deseti, jsou podle všeho dost mimo realitu. V tomto případě si na jeho někdejší veletoč cestou z Liberce pamatují ještě až příliš dobře.

Ve Spartě si pořád libují, jak kvalitní mají kádr, podle sportovního šéfa Zdeňka Ščasného nejlepší v lize. Bohužel pro Letenské se to zatím dostatečně neodráží na trávníku.

A stačí, když kvůli 8. žluté kartě vypadne Guélor Kanga, Sparta pak v sestavě musí trochu poposunout místa a obsazení (Stanciu na střed, Chipciu doprava) a už se z toho cítí natolik nekomfortně, že si proti Jablonci nevyprodukuje tolik šancí, aby alespoň jednu proměnila. Byť nutno dodat, že promarnit i pokutový kop je luxus přílišný.

Pokud jsou hráči na svou konkrétní pozici citliví natolik, jak by vyplývalo z pozápasových projevů trenéra Zdeňka Ščasného, nabízí se pak otázka, co by tyhle „princezny na hrášku“ řekly uvažovanému zimnímu návratu Bořka Dočkala.

Jak známo, skončilo mu hostování v Americe, hypoteticky by se měl vracet do Číny, kam se mu nejspíš, zejména manželce, zpátky příliš nechce. A Sparta podle všeho zájem projevila, nicméně ruka v rukávě, pražským šuškandám navzdory, ještě zdaleka není.

Pozoruhodné je, že ačkoli Sparta vypadla z pohárové Evropy opravdu expresně, má i v nepříliš náročném domácím soutěžním programu stále velké problémy s plnou marodkou. Což bude o to nepříjemnější, až ji na jaře dožene i skutečnost, že patří mezi karetně nejtrestanější týmy ligy.

Už aby byly ty Vánoce, napadlo dost možná šéfa plzeňské lavičky Pavla Vrbu v Liberci. Jeho tým tam podal naprosto bezkrevný výkon, domácí Slovan byl i díky početní výhodě po Hejdově vyloučení opticky mnohem lepším týmem. A přesto zápas skončil 1:1.

Už zítra přitom Viktoria potřebuje předvést výkon podzimu, protože v Lize mistrů ztrácí ve skupině na CSKA Moskva 3 body. A ty by potřebovala od 19 hodin uhrát právě v ruské metropoli. Při zopakování libereckého výkonu nemožné, ale… Každý zápas je jiný.

A třeba hned v neděli to budou mít Plzeňští i doma proti Olomouci mnohem složitější, než jak by se mohlo zdát po výsledku Sigma – Mladá Boleslav 0:4. V utkání hattrickem zazářil kanonýr hostí Nikolaj Komličenko, který tak upravil svou podzimní bilanci na 15 zápasů / 15 gólů (jeden zápas proti Dukle nehrál).

Jako vydařený marketingový tah komise rozhodčích lze hodnotit i nasazení a předvedený výkon Jany Adámkové, po Dagmar Damkové druhé ženy v dějinách tuzemské soutěže, jež některý z jejích duelů řídila coby hlavní rozhodčí. Ve druhé nejvyšší soutěži píská bez problémů dlouhodobě a poměrně pravidelně, v ženských soutěžích již řídila i finále Ligy mistryň.

Mnohem větší výhrady měli Tepličtí k výkonu jejího kolegy Ondřeje Ginzela na Julisce, kde prohráli 0:1. Zaujalo je šest žlutých karet, k nimž ve dvou případech, u Jindráčka a Jeřábka, přišlo žluté zdvojení a zčervenání, takže hosté dohrávali v devíti.

Hned se objevily teorie, že jde o součást kampaně proti klubu, kterou disciplinárním řízením proti hráči Tomáši Kučerovi zahájila Etická komise FAČR, jíž zaujal tento song, na němž je Kučera účasten. A součástí textu je i úryvek „Hraju za Teplice, ne za vyjeb*nou Spartu, j*bu toho Berbra a samozřejmě Peltu“.

Těžko soudit, zda lze do tohoto bizarního případu namáčet i Ginzelův páteční karetní mariáš. Při zpětném pohledu na utkání lze asi konstatovat, že přinejmenším ve dvou případech s karetním trestem vůči Teplicím trochu uletěl (první karta Jeřábkova a napomínání Kučerovo) – a naopak při snaze držet nějaký rovný metr měla i Dukla v utkání dostat o kartu či spíše dvě více.

Na druhou stranu: Tepličtí se nechali sudím rozdráždit, totálně vyvést z konceptu. A obě druhé žluté, potažmo červené, si postižení hráči rozhodně mohli pohlídat lépe, Jeřábek pak obzvlášť.

„Soud“ s raperem Kučerou si na Strahov naplánovali na 4. prosince. Už o dva dny dříve, tedy v neděli 2. prosince, ale na Televizi Seznam vysíláme zápas Premier League mezi Arsenalem a Tottenhamem Hotspur. Tak si ho nenechte ujít!

Reklama

Doporučované