Hlavní obsah

Riziko jak pro sportovce, tak gaučové povaleče. Jak vzniká poranění menisku

Foto: Shutterstock.com

Úraz kolene vzniká nejčastěji rotačními pohyby. Ilustrační fotografie.

Reklama

Lyžařská sezona je tady a s ní také poranění menisku, což bývá jeden z nejčastějších úrazů u tohoto sportu. Kdo si právě oddechl, že jeho oblíbeným sportem je gaučing, kde toto zranění nehrozí, bude překvapen.

Článek

Ostrá bolest v koleni, která je lokalizována na vnější či vnitřní straně. To je hlavní příznak nejčastějšího zranění kolene, tedy poranění menisku, při kterém dochází k jeho trhlině. Léčba je dvojí. Některé mírnější případy lze s pomocí fyzioterapeuta rozcvičit. Jedná se o případy, kdy se poraněná část menisku v kloubu nijak volně nepohybuje a nezpůsobuje tedy mechanické potíže.

V opačném případě ale musí být poraněná část odstraněna operativně. Další možností je trhlinu v menisku zašít. Vždy to záleží na konkrétním případu, což dokáže nejlépe posoudit sám lékař. Rozhodně ale nečekejte, že by vám lékaři mohli dát nový meniskus.

„Byly tu náhradní metody, místy se to zkouší, ale považoval bych to spíše za experimentální léčbu,“ říká ortoped Karel Musil z kliniky VO2MAX.

Nejrizikovější sport

Koleno toho musí dost vydržet – i proto má mnohem složitější anatomii než jiné klouby v našem těle. „V koleně je velké množství nitrokloubních struktur, jako jsou menisky, velké množství vazivových struktur, které v jiných kloubech tak bohatě zastoupeny nejsou. A je složité i biomechanikou. Když je kloub natažený, nemůžeme provést rotační pohyb, když ho ohneme, tak ano. A právě rotačními pohyby vzniká nejčastěji úraz,“ vysvětluje lékař.

MUDr. Karel Musil

Vystudoval 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, kde získal atestaci v ortopedii a traumatologii pohybového aparátu. Působí v klinice VO2max.

V letech 2017–2019 byl lékařem ženské fotbalové reprezentace do 15 a 17 let. Je rovněž lékařem na judistických soutěžích všech věkových kategorií.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Ortoped Karel Musil.

Největší riziko číhá při sportování a mnozí lidé mají úrazy kolene spojovány zejména s lyžováním, jehož sezona právě začíná. Ačkoli skutečně jde o časté zranění na sjezdovkách, tvrdit, že je to nejrizikovější aktivita, by nebylo fér. „Je to jeden ze sportů, při kterém se často zraňují kolena. Je to ale trochu zkreslené, protože lyžařů je obecně méně než třeba fotbalistů, proto bych jako sport číslo jedna zmínil fotbal,“ připomíná Karel Musil.

Chcete se o problémech s koleny dozvědět víc?

Co znamená „běžecké koleno“ a proč hrozí i neběžcům, se dozvíte v tomto článku.

Rady, jak si vybrat sport, když vás trápí kolena či záda, najdete zde.

Bolest za kolenem nemusí být jen od kloubu. Jaké jsou další možnosti?

Dalším rizikovým sportem je oblíbený nohejbal. Tam se riziko ještě zvyšuje, protože jej hrají i starší generace, které už mají kolena méně stabilní či alternovaná, tedy už nejsou ve stoprocentní kondici, a ke zranění proto dojde rychleji. Ze stejného důvodu ale může k poranění menisku dojít i při tak banálních úkonech, jako je vstávání z gauče, chůze ze schodů či vystupování z auta.

Proti poranění menisku ale existuje prevence. Co můžete dělat, abyste se problémům vyhnuli, co vlastně meniskus je, k čemu slouží a jestli ho najdete i někde jinde, si poslechněte v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované