Hlavní obsah

Mandátový a imunitní výbor si na úterní schůzi pozve nepravomocně odsouzeného Jiřího Komárka, bývalého detektiva ÚOOZ

Bývalý detektiv byl v prosinci nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací.

Reklama

Poslanci za ANO a SPD chtějí na další schůzi mandátového a imunitního výboru pozvat bývalého detektiva Jiřího Komárka. Ten má mít kompromitující informace na vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila.

Článek

Mandátový a imunitní výbor si na úterý pozval bývalého detektiva Jiřího Komárka. Vypovídat by měl v kauze Čapí hnízdo. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a člen výboru Miroslav Kalousek to označil za nehoráznost a věc, která výboru nepřísluší. Hledají se podle něj důvody, aby hnutí SPD změnilo názor a odmítlo vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Poslanec SPD Radek Rozvoral takovou interpretaci odmítá, hnutí podle něj chce mít co nejvíc informací.

Další z členů výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že pro pozvání Komárka hlasovali poslanci za ANO a SPD. Hledají se podle něj důvody, aby hnutí SPD změnilo názor a odmítlo vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Kalousek uvedl, že mandátovému výboru podobné usnesení nepřísluší. Připomněl, že Komárek je nepravomocně odsouzený. Výboru má podle Kalouska za úkol Komárek sdělit „cosi, co si kolegové přejí slyšet”. „Připomínám, že výbor není orgán činný v trestním řízení ani soud, nepřísluší mu předvolávat si svědky,” konstatoval.

Komárek mluvil podle poslankyně ANO Taťány Malé o vztahu policejního vyšetřovatele Čapího hnízda s mafií. Výbor považuje za důležité se s takovou informací seznámit, proto se jeho členové za ANO připojili k hnutí Svoboda a přímá demokracie s žádostí, aby se Komárek zúčastnil úterního jednání, řekla novinářům.

Kdo je Jiří Komárek?

Bývalý detektiv byl v prosinci nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Podle Jakuba Michálka by měl mít Komárek údajně kompromitující informace na vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila.

Komárek je i po odchodu od policie povinen podle policejního zákona zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, s nimiž se jako policista seznámil při plnění úkolů. Mlčenlivosti ho může zprostit ministr vnitra.

Okresní soud pro Prahu-západ odsoudil bývalého detektiva ÚOOZ Jiřího Komárka.Video: Hanuš Hanslík

Zbavení mlčenlivosti považuje Výborný za vysoce nereálné. „Působí to na mě, že hledáme důvody, aby se změnilo stanovisko SPD,” uvedl. Poslanci Svobody a přímé demokracie zatím uvádějí, že se nic nezměnilo od posledního hlasování Sněmovny o vydání Babiše a Faltýnka, takže budou hlasovat pro.

Lidovci před koncem zasedání výboru uvedli, že mají od ANO příslib, že výbor stihne do 14:00 v úterý přijmout usnesení, zda oba poslance vydat. Podle Výborného jde o gentlemanskou dohodu i v rámci výboru.

Kromě Komárka by se měli na výbor dostavit i premiér Andrej Babiš a šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Doporučované