Hlavní obsah

Co přesně se děje v Itálii? Manuál k zemi v karanténě

Foto: Profimedia.cz

Italská policistka a zdravotník odvážejí v Castiglione D'Adda rodinné příslušníky pacienta nakaženého koronavirem.

Reklama

Ve dvě hodiny nad nedělním ránem oznámil italský premiér Giuseppe Conte, že jeho země je ve stavu ohrožení. A vyhlásil rozsáhlou karanténu, která znamená zásadní změnu života pro 16 milionů obyvatel zasažených oblastí. A též pro desítky tisíc turistů a cizinců, kteří mají v Itálii povolení k pobytu.

Článek

V následujícím přehledu najdete odpovědi na otázky, čeho přesně se tvrdé karanténní opatření týká, jak se chovat a kam případně volat.

Redakce Seznam Zpráv čerpala z oficiálních dokumentů, které připravila česká ministerstva zahraničí, zdravotnictví a pro místní rozvoj.

Kde a jak dlouho budou opatření platit

Premiér Conte podepsal příslušný dekret s platností od 8. března do 3. dubna 2020 (s výjimkami uvedenými u některých konkrétních opatření). Dekret se týká primárně Lombardie a provincií Modena, Parma, Piacenza, Reggio dEmilia, Rimini, Pesaro a Urbino, Asti, Alessandria, Novara, Verbano-Cuiso-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso, Benátky.

Jak přísný je zákaz vstupu do vyjmenovaných oblastí?

Dekret zavádí povolení vstupu do a ze zón pouze v nejnutnějších případech – v uvedených zónách se mají fyzické osoby vyvarovat všem přesunům při vstupu a výstupu do zón, stejně jako na území těchto teritorií, ledaže by se jednalo o doložené přesuny z pracovních důvodů či v nezbytných zdravotních důvodech.

Pokud se u osob objeví horečka (nad 37,5 stupně) a kašel, důrazně se doporučuje zůstat doma, omezit sociální kontakty a kontaktovat lékaře.

Zakazuje se zcela přesun mimo vlastní obydlí osob v karanténě či u nichž byl prokázán pozitivní test.

Pravomoci policie a bezpečnostních složek byly v rizikových zónách posíleny. Za nerespektování jejich pokynů mohou hrozit citelné postihy.

Jsou povoleny návraty do vlastního bydliště?

Ano.

Budou uzavřena lyžařská střediska ve vyjmenovaných oblastech?

Ano.

Jak je to s kulturními akcemi?

Všechny organizované události včetně kulturních, náboženských či výstavních (např. kina, divadla, hospody, herní sály, diskotéky apod.) jsou pozastaveny.

Pozastaveny jsou sportovní soutěže, výjimky jsou stanoveny pro profesionální sportovce.

Co místa, kde se scházejí lidé?

Zavřena budou muzea a kulturní centra. Podobně bude pozastavena činnost posiloven, bazénů, termálních center.

Pozastaveny budou i civilní a náboženské obřady včetně pohřbů.

Zavírají se obchody?

Omezení je stanoveno pro střední a velké obchody včetně obchodních center, která budou otevřena jen od pondělí do pátku (s výjimkou lékáren a prodejen potravin).

Zavírají se restaurace?

Ne. Bary a restaurace mohou zůstat otevřené od 6 do 18 hodin pod tou podmínkou, že je provozovatelé přestaví tak, aby mohli zákazníci sedět ve vzdálenosti jednoho metru od sebe.

Bude se chodit do práce?

Ano. Ale i při pracovních schůzkách je vyžadována metrová vzdálenost. Totéž se vyžaduje na místech, kde se sdružují lidé – např. trhů.

Pozastaveny budou dovolené u zdravotního a technického personálu.

Jak je to s turisty?

Výše uvedené regiony, které se nacházejí v karanténě, není možné navštěvovat.

V případě porušení pravidel hrozí vysoké pokuty. Situaci kontrolují italské bezpečnostní složky.

Nařízení by se nemělo vztahovat na řidiče kamionové a autobusové dopravy.

Kam volat, pokud v Itálii žiji?

Tamní ministerstvo zdravotnictví zřídilo informační linku na čísle (+39) 1500, další informace je možné nalézt na webových stránkách www.salute.gov.it (pouze v italském jazyce).

Rizikové regiony zřídily nouzovou linku, kam se lze v otázkách spojených s koronavirem obracet – Lombardie 800 894 545, Veneto 800 462 340 (linky jsou dostupné pouze z území Itálie).

V případě zdravotních obtíží lze volat na jednotnou linku pohotovosti 112 po celé Itálii.

Kam mohou volat čeští turisté v zasažených oblastech Itálie?

V případě nouze volejte pohotovostní linku Generálního konzulátu ČR v Miláně +39 375 63 78 179 nebo Velvyslanectví ČR v Římě +39 335 310 450.

Ministerstvo zahraničí doporučuje cestujícím registraci v aplikaci DROZD, která úřadu umožňuje se v případě potřeby s občany rychle spojit.

Co dělat, pokud jsem se vrátil(a) z Itálie?

S platností od 7. března 2020 je povinností všech osob s trvalým nebo dočasným pobytem v České republice, které se vrátí z pobytu na území Itálie do České republiky, aby bezprostředně po návratu oznámily tuto skutečnost svému praktickému lékaři. A to telefonicky nebo jiným vzdáleným způsobem (mobilní aplikace, e-mail, Skype apod.), tedy bez osobního kontaktu.

Lékaři pak mají nařízeno poslat tyto osoby do karantény v délce 14 dnů.

Na koho se čtrnáctidenní karanténa nevztahuje?

Výjimku dostali řidiči nákladní dopravy, řidiči a posádky dopravní zdravotní služby a piloti dopravních letadel.

Kde najdu aktuální statistiky?

Státní zdravotní ústav zveřejňuje aktuální informace k problematice koronaviru na svých webových stránkách www.szu.cz a dále také zřídil informační telefonickou linku, kam se mohou občané obrátit, pokud potřebují v souvislosti s koronavirem poradit.

Infolinka je k dispozici nonstop na telefonním čísle: +420 724 810 106 a +420 725 191 367.

Vrátí mi někdo peníze za zájezd?

V otázce storno poplatků za služby cestovních kanceláří je možné postupovat dle informací Ministerstva pro místní rozvoj – externí odkaz zde.

Co platí v celé Itálii

Vládní dekret, který v noci na neděle přijala italská vláda, současně zpřísnil bezpečnostní opatření proti nákaze pro celou Itálii.

Jaká opatření zavádí napříč Italskou republikou?

• pozastaveny jsou manifestace, setkání, veškerá představení včetně kinematografických a divadelních, veřejných či soukromých, odloženy kongresy

• pozastavena je činnost hospůdek, tanečních škol, heren, sázkových kanceláří, diskoték a přidružených lokálů pod hrozbou sankce přerušení činnosti v případě porušení opatření

• odloženo je otevření muzeí a dalších institutů a kulturních míst

• restaurace a bary mají povinnost, na náklady majitele, respektovat minimální jednometrovou vzdálenost mezi osobami, pod hrozbou sankce přerušení činnosti v případě porušení opatření

• je silně doporučeno pro všechny akce, vně či uvnitř, aby byla dodržena minimální jednometrová vzdálenost mezi osobami

• přerušeny jsou veškeré sportovní události a soutěže ve všech místech, veřejné i soukromé, zůstávají povoleny tréninky i soutěže za zavřenými dveřmi ve sportovních centrech nebo venku bez účastí veřejnosti, asociace musí provádět kontrolu proti šíření viru. Základní sport v posilovnách, sportovních centrech, bazénech je povolen, pokud bude dodržena vzdálenost 1 metru mezi osobami

• do 15. března se přerušuje výuka ve školních zařízeních všech stupňů (výjimky zdravotní profese atp.)

• přerušeny jsou vzdělávací a výměnné cesty, cesty s průvodcem a exkurze plánované školními institucemi

• po pěti dnech nemoci a absence ze škol je pro nutné donést potvrzení lékaře

• univerzity mohou pokračovat ve vzdělávání na dálku

• doprovod pacientů na pohotovost má zakázáno setrvat v čekárnách

• starým lidem a lidem s více nemocemi se výslovně doporučuje neopouštět domov vyjma zajištění nejnutnějších potřeb a každopádně se vyhnout shlukům lidí, dodržet vzdálenost 1 metru

Reklama

Související témata:

Doporučované