Hlavní obsah

Půjčky od státní banky. První detaily o státní pomoci firmám kvůli koronaviru

Foto: Pixabay.com

Vláda připravuje pomoc pro firmy, na které dopadl koronavirus.

Reklama

Přes víkend se má začít pracovat na tom, jak se budou odškodňovat české firmy, na které dopadl koronavirus.

Článek

Hned tři vládní představitelé během pátečního oznámení mimořádných opatření deklarovali, že jsou připravení jednat o kompenzacích pro podnikatele.

O kompenzacích obecně promluvili jak premiér Andrej Babiš, tak ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu a zároveň i dopravy Karel Havlíček.

Po odškodnění pro podnikatele volal chvíli po ohlášení povinné čtrnáctidenní karantény pro všechny Čechy, kteří se vrací z Itálie, i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Ten se chce co nejdříve potkat s premiérem Andrejem Babišem.

„Na setkání bychom projednali možné dopady koronaviru na podnikatele a českou ekonomiku i případné vládní kroky k omezení vlivu nákazy na tuzemské hospodářství. A to včetně případných kompenzací pro tuzemské firmy,“ stojí ve vyjádření Vladimíra Dlouhého pro média.

Na pomoci se pracuje

„Nemáme,“ reagoval premiér stroze na otázku Seznam Zpráv, jestli už má vláda promyšleno například to, kolik peněz půjde na pomoc podnikatelům.

„Co se týče dalších opatření, kompenzací, finanční pomoci, případně řešení otázek nějakých úhrad, tak jsem o tom jako ministryně financí připravená jednat,“ vyjádřila Alena Schillerová, ministryně financí.

První detaily toho, jak se bude snažit stát pomoct zasaženým podnikatelům, ovšem rozvedl ministr Karel Havlíček.

Pomoc podle jeho vyjádření bude mířit na podniky, podnikatele i živnostníky. Požádat o ní budou moci jak ti, kterých se přímo dotknou mimořádná opatření vyhlášená vládou, například zákaz prodeje respirátorů nebo nařízená karanténa, tak i podnikatelé jakkoliv zasažení koronavirem.

„Může to být třeba problém, že jim zrušili veletrh, že jim obchodní partneři z rizikového regionu vypověděli kontrakty,“ vyjmenovával ministr.

Půjčka od státní banky

Žádost o pomoc by měla směřovat na Českomoravskou záruční a rozvojovou banku, která už v minulosti pomáhala například podnikatelům zasaženým povodněmi.

„Máme určité představy ve smyslu půjček s odkladem a bezúročných půjček,“ dodal Karel Havlíček, který na přesnější definici kompenzačních programů chce začít pracovat během víkendu. Během příštího týdne je pak chce i za pomoci podnikatelských organizací představit.

Zatím ale není jisté, jestli se budou kompenzace týkat i pořadatelů kulturních nebo společenských akcí.

„Rozhodli jsme o tom, že ti, kdo pořádají akce nad pět tisíc diváků, to mají konzultovat s krajskými hygienickými stanicemi,“ řekl premiér Andrej Babiš, s tím, že vláda žádnou akci zatím nezrušila a je předčasné o tom mluvit. Prioritou je podle něj zabránit šíření viru.

Zároveň ale potvrdil, že ministr školství jedná s prezidentem Českého svazu biatlonu Jiřím Hamzou a odškodnění za zákaz diváků na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě.

Dopady koronaviru se propracovaně snaží kompenzovat podnikatelům například Itálie. Ta ohlásila, že na dopady nákazy u firem vyčlenila asi 3,6 miliardy eur. Tato suma by měla omezit dopady propouštění, posloužit jako náhrada za hospodářské ztráty a pomoct zdravotnictví. Další opatření pak mají podpořit export země a urychlit veřejné investice a podporu stavebnictví.

Reklama

Doporučované