Hlavní obsah

Na Faerských ostrovech nahnali na mělčinu a zabili 1 500 delfínů

Záběry z Faerských ostrovů.Video: AP

 

Reklama

Mnohé z obyvatel Faerských ostrovů vyděsila událost, kterou organizace Sea Shepherd považuje za „největší masakr v historii ostrovů“.

Článek

I ti nejzarytější obhájci tradičního lovu velryb na Faerských ostrovech odsoudili nedělní „krutý a zbytečný“ masakr hejna o téměř 1 500 delfínech. Ti byli nahnáni do mělkých vod u pláže Skálabotnur na ostrově Eysturoy, kde pak byli zabiti. Informoval o tom web The Guardian.

Skupina Sea Shepherd, která na Faerských ostrovech od 80. let vede kampaň za zastavení tradičního lovu mořských živočichů, prohlásila, že nedělní lov byl „největším jednorázovým zabitím delfínů nebo plejtváků v historii ostrovů“.

Podívejte se na fotky z masakru delfínů na Faerských ostrovech:

+2

Tentokrát byl rozsah zabíjení takový, že i mnozí obyvatelé Faerských ostrovů, kteří lov často považují za součást svého kulturního dědictví, vyjádřili odpor.

„Zvedá se mi žaludek, když vidím něco takového,“ uvedl jeden z komentátorů na facebookové stránce místní televizní stanice Kringvarp Føroya. „Stydím se za to, že jsem faerský občan,“ napsal další uživatel sociální sítě.

Heri Petersenová, která předsedá místnímu sdružení lovců v zátoce, kde k zabíjení došlo, uvedla, že do zátoky bylo nahnáno příliš mnoho delfínů, přičemž na pláži čekalo příliš málo lidí, kteří by je zabili. To prodlužovalo delfíní agonii.

„Jsem zděšena tím, co se stalo. Delfíni leželi na pláži a svíjeli se velmi dlouho, než byli usmrceni,“ řekla místnímu zpravodajskému webu In.fo.

„Včerejší brutální zabití 1 428 delfínů na Faerských ostrovech bylo nezákonným lovem. Tleskáme místním obyvatelům, kteří se proti tomu ozývají, a žádáme vás, abyste neustupovali,“ napsala organizace Sea Shepherd, která vede kampaň proti lovu velryb, na Twitteru.

Celosvětový šéf organizace Sea Shepherd Alex Cornelissen řekl, že uprostřed celosvětové pandemie je „naprosto otřesné vidět útok na přírodu takového rozsahu jako na Faerských ostrovech“.

Hanse Jacoba Hermansena, bývalého předsedu faerského sdružení Grind, které se zasazuje o zachování tradičního lovu, událost šokovala. Dle jeho slov pro místní televizní stanici Kringvarp Føroya „ničí veškerou práci, kterou jsme pro zachování sdružení a tradice lovu vykonali“.

Událost je pro mnoho obyvatel Faerských ostrovů významná, ze břehu se chodí dívat mnoho lidí. Maso z úlovku se tradičně rozděluje mezi rodiny, jež se lovu účastní, případný přebytek se pak rozdělí mezi místní vesničany.

Jeden z místních obyvatel však dánským novinám Ekstra Bladet řekl, že obyvatelé ostrova nemohou v žádném případě chtít konzumovat takové množství delfíního masa. „Odhaduji, že většina z tohoto masa skončí v popelnici nebo v díře v zemi,“ uvedl.

Podle aktivistů při nedělní akci zahynulo více zvířat než za celou sezónu v nechvalně proslulé zátoce u japonské vesnice Taidži. Tam Japonsko před 14 dny zahájilo každoroční kontroverzní lov delfínů, sezóna lovu potrvá až do března.

Lov delfínů v Taidži proslul zejména díky oscarovému dokumentárnímu filmu The Cove (Zátoka). Řada Japonců proti uvedení filmu protestovala s tím, že snímek útočí na tamní tradice.

Reklama

Související témata:

Doporučované