Hlavní obsah

Měnit odrůdy kvůli suchu je to poslední. Cesta vede na severní svahy vinic, říká vinař Bogdan Trojak

Rozhovor s vinařem a obchodníkem s vínem Bogdanem Trojakem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podmínky pro tuzemské vinaře se radikálně mění. Vlna suchých let v poslední dekádě ovlivňuje celé zemědělství. „Nemyslím si, že nejlepší cestou je měnit odrůdy a nahrazovat tradiční bílá vína těmi červenými”, míní vinař a obchodník s vínem Bogdan Trojak. „Hrozny ale vyzrávají mnohem dřív, to je bez debat.”

Článek

Letošní bílá vína budou mimořádná, oznámila v týdnu Unie enologů sdružující vinaře z celého Česka. Jenže vinaři při pohledu na novou prognózu Akademie věd o klimatických změnách slavit nemůžou.

Podle klimatologů bude během dvaceti let vhodné klima pro pěstování vína po celé republice, nejen ve vinařských oblastech, ale i ve vyšších nadmořských výškách. A to by mohlo znamenat i to, že na tuzemských vinicích porostou i odrůdy ze středozemní oblasti, třeba těžší červená vína.

„Jsme zvyklí sázet na jižních svazích, na těch nejteplejších. Máme ale možnost vysazovat na severních svazích, kde toho sluníčka není tolik a v hroznech se tvoří vyšší kyseliny a můžeme vyrobit víno, které se našim spotřebitelům líbí,” vysvětlil Bogdan Trojak.

Růst teplot ale netrápí jen tuzemské pěstitele vína. Ohrožuje i slavnou rakouskou odrůdu suchého bílého vína Grüner Veltliner a tamní vinaři se obávají, že budou muset přesedlat na víno červené. Tomu teplé klima prospívá, zatímco bílé víno připravuje o svěžest a jeho jemné aroma. V Rakousku už se osud vína stal předmětem debat ve vládní koalici.

I na moravských vinicích se po roce 2000 objevily pro tamní oblast netypické odrůdy vína. Podle Bogdana Trojaka například Cabernet Sauvignon nebo Merlot.

Bílá vína, která klimatická změna ohrožuje víc (červeným odrůdám naopak svědčí), tvoří většinu prodeje moravské produkce, u některých vinařů se blíží dokonce k 90 procentům.

Reklama

Související témata:

Doporučované