Hlavní obsah

Mexiko se omluvilo Mayům za staletí útisku

Foto: Profimedia.cz

Mayové v Mexiku stále žijí, zejména na poloostrově Yucatán.

Reklama

Mexická vláda se omluvila domorodým Mayům za dlouhá století útisku, kterému museli čelit od dobytí Mexika Španěly v 16. století.

Článek

„Nabízíme Mayům naši nejupřímnější omluvu za strašlivé přečiny spáchané jednotlivci, státními i zahraničními úřady během konkvisty, tří století koloniální dominance a dvou století existence nezávislého Mexika,“ řekl mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Obrador promluvil k původním obyvatelům při setkání se svým guatemalským protějškem Alejandrem Giammatteiem. Oba státníci se zúčastnili vzpomínkové akce v městečku Tihosuco ve státě Quintana Roo. Právě tam byl před 120 lety mexickými jednotkami zatčen vůdce mayských povstalců Felipe Carrillo, čímž skončila takzvaná válka kast, během níž zemřelo na 120 000 lidí.

„Tito lidé po staletí trpěli útlakem a vykořisťováním. Dnes uznáváme něco, co jsme dlouho popírali: křivdy a nespravedlnosti spáchané na mayském obyvatelstvu,“ dodala ministryně vnitra Olga Sánchezová.

Guatemalský prezident Alejandro Giammatte připomněl, že Mayové trpí do dnešních dní. Otroctví a válku podle něj nahradily jiné problémy, jako je násilí, nedostatek potravin či migrace.

Podle serveru BBC jde o historický okamžik, protože mayská komunita se poprvé dočkala uznání, že evropští dobyvatelé a později i mexická vláda její příslušníky systematicky diskriminovali a vykořisťovali.

Načasování omluvy s sebou ale přineslo několik otazníků. Do mexických poslaneckých a komunálních voleb zbývá pouhý měsíc. Mexický prezident López Obrador také v poslední době tvrdě prosazuje projekt turistického vlaku „Tren Maya“ (Mayský vlak), který bude projíždět podél Mayské riviéry a spojí turistické rezorty se starobylými památkami. Podle kritiků ale železnice poškodí životní prostředí a neblaze zasáhne právě původní obyvatele.

Mayové v Mexiku stále žijí, zejména na poloostrově Yucatán, ale nedostali šanci vydělat si v tamním turistickém průmyslu, který se začal ve velkém rozvíjet v letoviscích Cancún nebo Playa del Carmen od 70. let. Živí se zejména jako malí farmáři nebo stavební dělníci, napsala agentura AP.

„Uvědomujeme si, že máme skvělou historii, že jsme uváděni jako příklad a lidé na našem jménu vydělávají spoustu peněz, ale tyto peníze se v našich komunitách nikdy neobjeví,“ řekl mayský aktivista Alfaro Yam Canul agentuře AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované