Hlavní obsah

Miliardové ztráty a propouštění tisíců lidí. Airbus a Boeing drtí krize

Foto: Shutterstock.com

Boeing doufá, že americké úřady zruší zákaz letů pro modely letounů 737 MAX (na snímku).

Reklama

Dva největší světoví výrobci dopravních letadel jsou pod tlakem koronavirové krize. Evropský Airbus se propadl do ztráty 21 miliard korun, americký Boeing 10,9 miliardy. Obě firmy plánují propustit desetitisíce lidí.

Článek

Koronakrize zarazila leteckou dopravu a spolu s tím i byznys výrobců dopravních letadel. Zatímco americký Boeing měl problémy ještě před krizí kvůli haváriím letounu 737 MAX, evropskému Airbusu se před krizí relativně dařilo. Obě společnosti jsou na tom nyní však špatně a hlásí v přepočtu miliardové ztráty a plánují propouštění. Boeing se nyní upíná k úřadům, že dovolí jeho nejnovějším letounům opět létat.

Evropský výrobce letadel Airbus se kvůli krizi a plánovému zrušení 15 000 pracovních míst propadl ve třetím čtvrtletí do ztráty 767 milionů eur (21 miliard korun). Ve stejném období loni firma naopak vykázala zisk, a to 989 milionů eur. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters.

Tržby se meziročně snížily o 27 procent na 11,2 miliardy eur (307,2 miliardy korun). Provozní zisk bez mimořádných nákladů klesl o 49 procent na 820 milionů eur. Překonal však odhady analytiků, kteří čekali provozní zisk 708 milionů eur.

Firma kvůli restrukturalizaci zaúčtovala mimořádné náklady 1,2 miliardy eur. Podařilo se jí ale udržet pod kontrolou odliv hotovosti, protože snížila rozdíl mezi výrobou a odbytem letadel. Nicméně oznámení přichází v době, kdy Francie a Německo, kde má Airbus hlavní výrobní závody, oznámily nová omezení s cílem zastavit růst počtu nově nakažených koronavirem.

Pandemie nemoci covid-19 paralyzovala leteckou dopravu a letecké společnosti teď mají k dispozici více letadel, než potřebují. Aerolinky také ve snaze co nejvíce ušetřit přistupují k odkladu či rušení objednávek. Airbus za devět měsíců dodal zákazníkům 341 letadel, o 40 procent méně než loni.

Společnost letos získala objednávky na 379 letadel, po odečtení zrušených objednávek však má čisté objednávky pouze na 300 letadel. Za celý loňský rok získal Airbus v čistém vyjádření 768 objednávek.

Boeing doufá v návrat letounů MAX

Americký výrobce letadel Boeing vykázal již čtvrté čtvrtletí za sebou ztrátu. Může za to propad prodeje způsobený koronavirovou krizí a odstavení jeho letounů 737 MAX z provozu. Ztráta za tři měsíce do konce září činila 466 milionů dolarů (10,9 miliardy korun) po zisku 1,2 miliardy dolarů ve stejném období loni, oznámila ve středu společnost.

Ztráta se však výrazně zmírnila proti předchozímu čtvrtletí, kdy činila 2,4 miliardy dolarů. Výnosy se snížily o 29 procent na 14,14 miliardy dolarů.

Boeing kvůli krizi musel snížit výrobu, ruší tisíce pracovních míst a změnil svoji strategii vývoje letadel. Současně se snaží zrušit zákaz letů svého modelu 737 MAX, který po dvou závažných nehodách již 19 měsíců nesmí do vzduchu. Boeing doufá, že americké úřady zruší tento zákaz příští měsíc, napsala agentura Reuters.

Boeing ve středu také uvedl, že očekává, že do konce příštího roku sníží počet zaměstnanců zhruba na 130 000. To je o 30 000 méně, než měl na počátku letošního roku. Před třemi měsíci společnost oznámila, že plánuje zrušit 19 000 pracovních míst.

Reklama

Doporučované