Hlavní obsah

Milion dolarů za epizodu. Seriály už prý dosáhnou i na Brada Pitta

Ilustrační fotografie.

Reklama

To, že hvězdy oblíbených televizních show berou horentní sumy, je známo. Vysílací stanice ale většinou sahaly hlouběji do peněženky až po osvědčeném úspěchu. Zafungovala ale i hrozba celého ústředního hereckého obsazení: buď dáte víc peněz, nebo odejdeme. Boom streamovacích služeb však přinesl revoluci. Milion dolarů na výplatní pásce ještě předtím, než se seriál vůbec začne natáčet.

Článek

Dosavadní pravidla pro odměny televizních hvězd byla jednoduchá. Aby se dostaly přes hranici přepočítaných bezmála 23 milionů korun za jeden odvysílaný díl, musely buď patřit k ústřední trojici seriálu The Big Bang Theory, být součástí novodobého globálního šílenství kolem středověké fantasy show Game of Thrones a za úspěch zpětně dostat tučné prémie, nebo mít na začátku tisíciletí pět dalších takových Přátel, kterým nedělá problém se domluvit a jednotně žádat přidáno či hrozit odchodem z kultovní série.

Nedávné ohlášení, že herečky Jennifer Anistonová a Reese Witherspoonová posunuly bariéru ještě dál – za jednu epizodu seriálu The Morning Show na Apple TV dostaly každá dva miliony dolarů – přivedlo magazín Variety k tomu, aby se podíval na ohodnocení hvězd seriálů do budoucna. V úterý tak reportoval o příjmech herců v televizních show, které se ještě ani nevysílají. Budoucnost přitom leží především v rukou trendy streamovacích služeb.

Milionový klub

Žebříčku dominuje ikona Hollywoodu, která se v žádném seriálu dosud ještě neobjevila. Harrison Ford bude za 1,2 milionu dolarů na epizodu účinkovat v krimi The Staircase. Zatím se neví, která stanice nebo streamovací služba bude show vysílat a kdy. Titul z produkce Annapurna Television o americkém spisovateli, kterého usvědčili z vraždy manželky, se stále ještě obchoduje.

Za jeden díl chystané série Little Fires Everywhere pak streamovací služba Hulu, kterou ovládá zábavní konglomerát Disney, nabídne herečkám Kerry Washingtonové a Reese Witherspoonové 1,1 milionu dolarů. Adaptaci knižního psychodramatu o vztahu idylické rodiny a matky samoživitelky s její dcerou spustí 18. března.

Zbývající tři herci dostanou podle magazínu každý po milionu za epizodu. Jejich seriály ale rovněž ještě nemají svá data vysílání.

Dva z nich, také podle knižních předloh, nabídne opět Hulu. Hlavní tváří temného, ale zároveň komického thrilleru o devíti cizincích na léčebné kúře Nine Perfect Strangers bude Nicole Kidmanová. Bývalého detektiva CIA skrývajícího se v ústraní, kterého dostihne jeho minulost, pak v The Old Man ztvární Jeff Bridges.

Poslední hvězdou na milionové platové příčce za seriál, který se ještě nevysílá, je herec Steve Carell. Toho získal Netflix pro svoji původní show Space Force o nové vesmírné divizi americké armády.

Lítý boj streamovacích služeb a kabelovek

Variety upozorňuje na to, že dnešní platový standard tváří obsazovaných například na Apple TV, Disney+, Hulu, HBO Max, Netflixu nebo Amazonu, ale i na příbuzných kabelovkách, se pohybuje kolem 500 000 dolarů.

Televizní věk se však podle magazínu rapidně proměňuje. Nové tituly mezi sebou bojují o sledovanost, zvyšují náklady na produkci a v rámci toho neváhají obsazovat i filmové hvězdy z Hollywoodu, čímž rostou také nabízené odměny. A právě vstup streamovacích služeb na trh na tom má velký podíl.

Nejistá doba, kdy herci a herečky natáčením pilotních dílů seriálů riskovali, je pryč. Důkazem toho je i výše uvedeného „milionového klubu“ hvězd seriálů, které diváci ještě neviděli. Podle některých odborníků odstartovala „tohle šílenství“ Apple TV.

„Ve světě televize se protáčí obrovské množství peněz, protože na trh vstupují nové společnosti a ty chtějí dosáhnout úspěchu co nejrychleji,“ vysvětluje americký filmový a televizní producent Dante Di Loreto stojící za úspěchy muzikálového seriálu Glee nebo American Horror Story.

Každý herec je prý k mání

„Platy herců se bezesporu dramaticky nafukují zásluhou nových služeb, které se snaží koupit si cestu k byznysovému úspěchu,“ dodává Gary Levine, prezident programového oddělení stanice Showtime Networks patřící pod americký mediální konglomerát CBS. „Určitě platíme víc než kdy dřív. Ale je to v pořádku, zatím jsme se ještě plně nepodvolili hysterii, která trh zachvacuje.“

A podle některých manažerů herců, které Variety ve své zprávě cituje, „je dnes každý herec k mání“. „Myslím, že ani třeba takový Leonardo DiCaprio není mimo možnosti. Proč by nemohl udělat nějakou osmidílnou minisérii? Vychází to stejně tak dobře jako film,“ popisuje pro magazín jeden z agentů.

Jiný zase věří, že streamovací služby a televizní stanice brzy prolomí hranici dvou milionů dolarů za epizodu i v chystaných seriálech, což podle něj přiláká hvězdy jako zmíněného DiCapria, Brada Pitta či Toma Cruise. Vedle rekordního Harrisona Forda, jehož 1,2 milionu je už potvrzených, se očekává, že za 1,4 milionu na epizodu se zatím nejmenovanému projektu upíše i Chris Pratt.

Reklama

Doporučované