Hlavní obsah

Ministerstvo prodalo dluhopisy za devět miliard, investoři chtěli víc

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo financí ve středu prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 9,3 miliardy korun.

Reklama

Investoři mají stále zájem o dluhopisy vydávané Ministerstvem financí. To jich dnes prodalo za 9,3 miliardy korun ve třech aukcích. Snaží se tím financovat vyšší schodek. Investoři měli zájem o koupi dluhopisů za větší částku.

Článek

Ministerstvo financí ve středu prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 9,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České národní banky. Výsledek zhruba odpovídá plánům Ministerstva financí, investoři přitom měli zájem koupit dluhopisy za 26 miliard korun.

Zájem investorů z předchozích měsíců o státní dluhopisy vydávané Ministerstvem financí tak trvá, ale je nižší než v jarních a letních měsících. MF se daří prodávat dluhopisy za výrazného zájmu investorů díky zatím příznivé situaci na finančních trzích a snaze zajistit financování zvýšeného schodku letošního státního rozpočtu, který je naplánován na 500 miliard korun.

Největší zájem byl o dluhopisy s desetiletou splatností. MF prodalo tohoto dluhopisu za 4,5 miliardy korun s průměrným výnosem 1,09 procenta. Dluhopis s devítiletou splatností prodalo MF za 2,9 miliardy korun a průměrným výnosem 1,08 procenta a sedmiletý dluhopis s variabilním výnosem prodalo za dvě miliardy korun.

Ministerstvo na konci června uvedlo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 730,6 miliardy korun. To je o 459,5 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2020.

Reklama

Doporučované