Hlavní obsah

Mírný rozsudek? S kolegy to domluvím, říkal soudce obviněný za úplatky

Foto: Profimedia.cz

Soudce Vrchního soudu v Praze Zdeněk Sovák sedí od pondělí ve vazbě, hrozí mu až 12 let vězení.

Reklama

Soudce vrchního soudu chtěl podle policie úplatek 50 milionů po firmě Metrostav. Část Sovákových kolegů odmítá, že by je dokázal ovlivnit. Bylo to jen chvástání, tvrdí.

Článek

Do telefonu, který odposlouchávala policie, tomu soudce vrchního soudu Zdeněk Sovák říkal „dobrej projekt“. Případně „balíček karet, který je na stole“.

Podle policie takhle mluvil o plánu, který ho nyní dostal do vazby a vynesl mu stíhání pro korupci. Byl to plán získat od společnosti Metrostav úplatek 50 milionů za mírnější trest v korupční kauze Davida Ratha.

Detektivové však tvrdí, že k tomu soudce potřeboval zařídit klíčovou věc – aby v rámci odvolacího řízení řešil případ Metrostav právě jeho soudní senát, přičemž případy se přidělují „naslepo“ - podle toho, kdy na soud dorazí a který soudce je zrovna na řadě, aby je řešil.

Takže kdyby případ Metrostavu přistál na stole jiného soudce, musel by obviněný Zdeněk Sovák kolegu přesvědčit, ať je k Metrostavu a jeho provinění shovívavější (firma dostala letos v lednu u prvoinstančního soudu tříletý zákaz účasti ve veřejných soutěžích).

Soudce Sovák během deseti měsíců, kdy ho detektivové sledovali a odposlouchávali doma, v restauraci i v autě, několikrát zmínil, že své kolegy by dokázal ovlivnit – právě pro případ, že by Metrostav dostal do portfolia jiný soudní senát. Nebo by se o to aspoň pokusil.

Popisuje to neveřejný text policejního obvinění, který Seznam Zprávy prostudovaly.

„JUDr. Zdeněk Sovák současně potvrdil, že je připraven pro případ, že trestní věc v rámci odvolacího řízení napadne do jiného senátu, oslovit tento senát a domluvit s ním ovlivnění rozhodnutí ve prospěch Metrostav a.s.,“ citují detektivové obsah nahrávky ze Sovákova bytu.

Mám spřátelené senáty

Soudce na skrytě pořízeném policejním záznamu hovoří se svým přítelem Milanem Bíbou, invalidním důchodcem, s nímž podle policie převzetí obřího úplatku naplánoval. „Pokud by věc nebyla přidělena jeho senátu, Milanu Bíbovi řekne, zda tento jiný senát umí ovlivnit, či nikoli,“ zaznamenali do dokumentu vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Soudce Sovák například zmínil „spřátelený senát“ soudce Pavla Zelenky.

Ten loni rozhodoval první část Rathovy kauzy, bývalému hejtmanovi uložil sedm let vězení, ale zároveň osvobodil manažery zdravotnických firem, kteří středočeského hejtmana a poslance podle obžaloby upláceli.

Soudce Pavel Zelenka odmítl přihlížet k odposlechům, podle něj nebyly pořízeny přesně podle zákona a tudíž nebyly jako důkazy použitelné před soudem. Bylo to velmi překvapivé, protože podle dřívějšího závazného názoru Nejvyššího soudu byly odposlechy v pořádku. Přesto Pavel Zelenka rozhodl proti tomuto nálezu.

Podobně Zdeněk Sovák podle policie také na odposleších zmiňuje, že je schopen se na ovlivnění jakékoli kauzy domluvit se členy svého senátu – Vladimírem Stiboříkem, Ivo Skoupým a Vandou Činkovou.

Seznam Zprávy se pokusily soudce jmenované v policejním dokumentu oslovit, ale ani Rathův soudce Pavel Zelenka ani členové Sovákova senátu nechtěli k aktuálnímu případu nic říkat. Ani odpovědět na otázku, jestli někdy měli dojem, že na ně kolega soudce Sovák snaží až příliš působit nebo je dokonce přímo instruovat, jaký mají vynést rozsudek.

„Jmenovaní soudci nebudou s ohledem na počáteční stadium vyšetřování na tyto novinářské dotazy odpovídat,“ tlumočila jejich postoj mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová.

Nás nikdo neovlivňoval

Mezi další soudce, s nimiž „je schopen si promluvit“, obviněný Zdeněk Sovák řadil také kolegy Martina Zelenku a Michala Hodouška.

„Jestli mě skutečně někdy zmiňoval, opravdu nevycházím z údivu. Nikdy jsem se s ním o žádné své kauze ani nebavil, nikdy prostě nebylo naprosto nic,“ uvedl soudce Hodoušek. Dodal, že se stíhaným kolegou Sovákem se nestýkal.

„Samozřejmě ho znám, tykám si s ním a občas jsme se na chodbě soudu potkali a pozdravili. No jsem fakt šokován. Snad mohu dodat, že ani v našem senátu jako celku nebyla nikdy zaznamenána jakákoli snaha ovlivnit řízení - a to od nikoho,“ uvedl dále soudce Hodoušek.

Soudce Martin Zelenka pak Seznam Zprávám řekl, že žádnou Sovákovu intervenci do svých kauz nezaznamenal. A že Sovák zřejmě jen v odposlechnutých hovorech nafukoval svůj vliv. „Domnívám se, že slova o chvástavosti budou výstižná,“ řekl soudce.

To je samozřejmě jedno z možných vysvětlení: soudce Sovák je podle svých známých z justice člověkem, který sype z rukávu různé zajímavé historky. A ani lidé, kteří ho dobře znají, mnohdy nevědí, co z toho je pravda.

Podle policejního obvinění vycházejícího z odposlechů se trestní stíhání Zdeňka Sováka netýká jen případu Metrostavu, ale ještě dalších. Například toho, že soudce Sovák podle policie převzal 100 tisíc od pražského advokáta Jiřího Teryngela. S tím, že údajně částku předá soudci (jeho jméno policie nezná) za ovlivnění jiného případu, na němž měl advokát Teryngel zájem.

O jakou kauzu jde, detektivové také nezjistili, avšak zaznamenali v odposleších to, jak si obviněný soudce později v restauraci na Letné postěžoval důvěrníkovi Bíbovi, že „kšeft“ nedopadl dobře. Že kolega soudce nevynesl požadovaný rozsudek a Sovák musel advokátovi 100 tisíc vrátit.

Advokát Teryngel je kvůli tomuto případu také obviněn, ale odmítá to. „Copak jsem sebevrah? Abych dával úplatek po tom, co se na vrchním soudu v minulosti stalo?“ reagoval Teryngel v rozhovoru pro Seznam Zprávy s narážkou na to, že před dvěma lety už zatkli policisté kvůli korupci jiného soudce vrchního Ivana Elischera.

Předsedovi vrchního soudu Luboši Dörflovi, který je ve funkci od začátku letošního roku, se nechce věřit, že by se soudci nechali Sovákem ovlivnit.

Luboš Dörfl uznává, že se soudci – tak jako kolegové v každé jiné práci – spolu o svých případech neformálně baví. A ti, kteří spolu sedí v jednom senátu a soudí společně, to mají přímo za úkol. „Ale pochybuju, že by měl nějaký přímý vliv – že by za kolegou šel a řekl mu, jak má rozhodnout. Samozřejmě, pokud se ukáže, že tak činil, tak svůj názor změním,“ řekl Dörfl.

Se Sovákem jsou v případu kromě už zmíněného advokáta Teryngela obviněni také soudcův přítel Milan Bíba a jeho partnerka, která podle policie o korupci věděla. Čtvrtým stíhaným je arménský podnikatel Gagik Tonyan. Soudce Sovák mu podle policie pomohl k podmíněnému trestu a dostal za to cenný obraz.

Reklama

Související témata:

Doporučované