Hlavní obsah

Místo afghánských uprchlíků přivezli Britové plné letadlo opuštěných zvířat

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V sobotu večer vzlétlo z kábulského letiště letadlo, na jehož palubě bylo více než 200 psů a koček z útulku. V Kábulu se o ně staral vojenský veterán Paul Farthing v rámci vlastní organizace Nowzad.

Článek

Kolem 140 psů a 60 koček dorazilo v neděli ráno na londýnské letiště Heathrow. Zásluhu na jejich evakuaci má bývalý příslušník královského námořnictva a exveterán z Afghánistánu Paul Farthing.

V zemi vzbudil přílet letadla s převážně zvířecí posádkou rozporuplné reakce.

Farthingovi bylo – podobně jako jiným britským občanům – nabídnuto, aby bezpečně opustil zemi. Ten ale uvedl, že bez zvířat odmítá odjet. Na sociálních sítích spustil rozsáhlou kampaň „Operation Ark“, která si získala podporu široké veřejnosti. A zvířata nakonec svá místa v letadle získala.

Možnost odjet ze země byla přislíbena i jeho 24 zaměstnancům a blízkým rodinným příslušníkům. Ti se ale nakonec na palubu letadla nedostali.

„Co byste řekl tomu, kdybych místo pro vaši matku poslal ambulanci vašemu psovi?“ reagoval ve vysílání rádia LBC britský konzervativec a veterán z Afghánistánu Tom Tugendhat. „Právě jsme využili služby nespočet vojáků k tomu, abychom zachránili 200 zvířat. Zatímco rodinu mého tlumočníka pravděpodobně zabijí,“ cituje jeho slova server Euronews.

Kriticky se k upřednostňování životů zvířat před těmi lidskými v souvislosti s probíhajícím konfliktem v Afghánistánu vyslovil i britský ministr obrany Ben Wallace. Ten uvedl, že zatímco se britští vojáci snažili o záchranu co nejvíce obyvatel, museli někteří zaměstnanci „prioritizovat svou práci a věnovat až moc času“ na řešení transportu opuštěných zvířat.

Farthing nicméně uvádí, že zvířata neodletěla na úkor lidí. Usiloval, seč mohl, o evakuaci svých zaměstnanců. Ač měli potřebné dokumenty, hlídka Tálibánu je nenechala nastoupit.

Po příletu do Velké Británie pak tweetoval, že má z celého procesu „smíšené pocity“, a uvedl dále, že „cítí za Afghánistán hluboký smutek“ a že bude dál usilovat o to, aby pomohl svým lidem zemi opustit.

Britská BBC informuje, že poslední britské letadlo opustilo Afghánistán v sobotu. Mise britských vojáků v zemi tak skončila po dvaceti letech.

Reklama

Doporučované