Hlavní obsah

Místo pytláků nahráli v chatě Fica. Může ho to dostat do potíží, říká novinář

Foto: Aktuality.sk

Předseda strany Směr Robert Fico na záběru z myslivecké chaty.

Reklama

Důkazů a nahrávek jsou hodiny, říká o uniklých odposleších Roberta Fica z myslivecké chaty Peter Bárdy, šéfredaktor serveru Aktuality.sk. V rozhovoru pro Seznam Zprávy mluví i o policejní válce a rozpačitém boji s korupcí.

Článek

Slovenská média od pondělního odpoledne zveřejňují obsah policejních nahrávek z myslivecké chaty, kde probíhaly schůzky špiček strany Směr a s ní spřízněných podnikatelů a advokátů. Řeč je zatím o devíti setkáních. Denník N a server Aktuality.sk upozorňují, že známé jsou zatím jen střípky.

Například ve středu vyšlo najevo, že si expremiér a předseda opoziční strany Robert Fico stěžoval na vyloupení jeho kanceláře v sídle Směru. Měl přijít o zlaté mince a 50 tisíc eur, v přepočtu 1,3 milionu korun. Policii ale věc nenahlásil. Témat ovšem účastníci schůzek řeší víc, zejména pak velké korupční kauzy.

Fico označil odposlechy ze schůzek za nezákonné. „Je to pravděpodobně poprvé v rámci Evropské unie, co oficiálně stát nechal sledovat a odposlouchávat lídra opoziční strany. Není horšího zločinu v demokracii než likvidovat opozici prostřednictvím odposlechů,“ prohlásil.

Šéfredaktor serveru Aktutality.sk Peter Bárdy v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že Fica zřejmě kauza výrazně nepoškodí: „Pro Fica není velkým problémem, že se to dostalo do médií, ale to, že pokud se aktéři videí dopouštěli trestné činnosti, může za jistých okolností začít stíhání Roberta Fica nebo Roberta Kaliňáka, což by pro něj byl mnohem větší problém.“

Co se v pondělí objevilo za nahrávky? Kdo na nich je a kde ti lidé jsou? V jakých situacích?

V pondělí se objevily nahrávky schůzek šéfa politické strany Směr Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka, otce oligarchy Norberta Bödöra a dvou advokátů. Byli v jedné lesní chatě a hovořili o vyšetřování korupčních trestných činů, které se týkají jejich rodinných příslušníků nebo politických nominantů strany Směr z minulých volebních období.

Foto: Aktuality.sk

Mezi účastníky byl i exministr vnitra a politik Směru Robert Kaliňák (s rukama za hlavou).

Mluví se o myslivecké chatě na jihu Slovenska. To byla náhoda, nebo se tam scházeli dlouhodobě?

Z informací, které zatím máme, měla policie podezření, že v oblasti dochází k pytláctví, a proto nechala oblast i tuhle chatu monitorovat. Během toho zjistili, že se ve stejné chatě setkávají tihle konkrétní lidé. Pokud vím, měly se ty schůzky odehrávat v průběhu několika měsíců.

Čili odposlechy tam byly kvůli podezření z pytláctví a tohle byla víceméně náhoda?

Taková je oficiální verze. Samozřejmě vyvstávají otázky, zda to bylo skutečně kvůli pytláctví, ale to jsou čisté spekulace. Úřad speciální prokuratury to neřešil, primárně to řešila klasická prokuratura a až později, když se prošla videa ze schůzek, zjistilo se, že se na nich mluví o věcech naznačujících, že došlo k porušení zákona a spáchání trestných činů. Tehdy se k tomu začal vyjadřovat i Úřad speciální prokuratury.

A to je na Slovensku normální, že se nařizují odposlechy kvůli pytlákům? Vy jste naznačil, že to nemusel být pravý důvod.

Mně nepřísluší, abych o tom spekuloval. Oficiální verze je pytláctví, ale souhlasím s vámi, že vůbec není standardní, a už vůbec ne na Slovensku, aby se jen tak monitorovali pytláci a aby na ně byly nasazené takovéto sledovací prostředky. Je kolem toho vícero otázek.

Mluví se o tom, že účastníci schůzek v chatě plánovali ovlivňování stíhání v nejzávažnějších kauzách. Budou ale získané odposlechy v konkrétních případech použitelné, pakliže byly nařízené z úplně jiného důvodu? V Česku už takové důkazy soud smetl ze stolu.

Na Slovensku je podobná právní praxe. Hovořil jsem s vícero lidmi z oblasti justice a ti řekli, že pokud se objeví důkazy o trestné činnosti většího rozsahu a závažnosti se sazbou nad tři roky nepodmíněně, tak by se za jistých okolností mohly použít i při vyšetřování jiné trestné činnosti, než je ta, kvůli které soud sledování povolil.

Foto: Profimedia.cz

Šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy.

Už se konkrétně ví, čeho se Fico a spol. měli dopustit?

Nevím o novinářích, kteří by disponovali kompletně všemi záznamy a přepisy, na základě kterých generální prokuratura přišla se zjištěními, že tam jsou podezření ze spáchání trestné činnosti. My dnes pracujeme jen s menší částí spisu a důkazů. Z toho důvodu se nemusí naplnit očekávání, že jednoho dne média na Slovensku přinesou tu část videa nebo nahrávky, která by dokazovala spáchání trestné činnosti. Je to proto, že důkazů a nahrávek jsou hodiny a hodiny, a my dnes neumíme říct, že ty části, které mají dokazovat trestnou činnost, jsou mezi těmi, které se nám podařilo získat.

My teď už víme, že tam zaznělo několik toxických informací. Jednou z nich například je, že advokáti obviněného z trestné činnosti naváděli bývalého ministra vnitra, který vystupuje jako svědek, jak má vypovídat. To už je samo o sobě velký problém a podle odborníků na trestní právo by to mohl být důvod trestního stíhání a také důvod pro disciplinární řízení advokátů. Podobných věcí je tam více.

Je tam také záznam, jak se domlouvají, že nominaci bývalého šéfa finanční správy Ľudovíta Makóa, který je spolupracujícím obviněným, hodí na nebohého Milana Lučanského, policejního prezidenta, jenž spáchal sebevraždu ve vyšetřovací vazbě. O něm přitom v parlamentu a na tiskových konferencích mluví jako o hrdinovi. Už teď jsou tam tedy zjištění, která mohou doplňovat mozaiku postavení Roberta Fica a strany Směr a tzv. Bödörovců, tedy lidí, kteří měli velmi blízko k oligarchovi Norbertu Bödörovi i jeho otci a jejich vlivu na dění ve společnosti.

O věci se píše jako o druhé kauze Gorila. Předpokládám, že zveřejňování obsahu schůzek bude pokračovat, ale jde to měřítko porovnávat?

Kauza Gorila byla výrazně komplexnější v tom, že ukazovala údajný vliv finanční skupiny Penta na dění v politice a byznysu. Bylo to něco tak obrovského, že asi není úplně přesné s tím porovnávat současnou kauzu. Je to ale dobrá zkratka na to, aby veřejnost, která není detailně informovaná, dokázala tuhle kauzu uchopit.

Foto: Aktuality.sk

Robert Fico (v modré košili) a advokát Marek Para (vlevo) na záběrech ze schůzky v chatě.

Jaký vliv může mít chatová kauza na stranu Směr a Roberta Fica? Jeho strana v poslední době posílila a Fico mluví o pronásledování opozice, a dokonce o politických procesech. Nenahraje mu tahle trochu podivná shoda pytláctví a myslivecké chaty do karet?

Budu jen spekulovat, protože reálně nevím, jak se chová volič Směru. Nemyslím si, že ta kauza může Ficovi výrazně uškodit. Pro Fica není velkým problémem, že se to dostalo do médií, ale to, že pokud se aktéři videí dopouštěli trestné činnosti, může za jistých okolností začít stíhání Roberta Fica nebo Roberta Kaliňáka, což by pro něj byl mnohem větší problém.

Schůzek se účastnil i advokát Marek Para, obhájce mimo jiné už pravomocně odsouzeného Mariana Kočnera. Jakou on hraje v téhle skládačce roli?

On má vícero klientů, kteří figurují v kauzách týkajících se nominantů strany Směr, lidí blízkých této straně či oligarchů. Má k těmto lidem velmi blízko.

V jaké fázi je teď boj proti korupčnímu systému? V poslední době se mluví o válce policistů, ale rozsudků ještě mnoho nezaznělo.

Je to dost rozpačité. Po více než roce a půl asi všichni čekali, že situace bude v bezpečnostních složkách stabilnější, ale nějakým způsobem pozapomněli na účast Borise Kollára a jeho hnutí Jsme rodina v koalici.

Právě Kollár s sebou přivedl do funkce ředitele SIS (Slovenská informační služba, civilní kontrarozvědka) svého nominanta Vladimíra Pčolinského, který byl po pár měsících vzat do vyšetřovací vazby. To byl tehdy asi hlavní spouštěč takzvané války v policii, protože tehdy se to nejvíc spustilo a ukázal se jeho vliv na bezpečnostní složky a vliv z pozadí Pčolinského. Mám na mysli Petra Košče, který je na útěku, a je to člověk, který měl velmi blízko k tajné službě za posledních tří vlád.

V té době se rozpoutala informační hra, ve které se snažila SIS diskreditovat vyšetřovatele korupční trestné činnosti. Vyšetřovatelé navíc začali čelit útoku části pracovníků inspekční služby policejních sborů. Do velké míry to byl podle mě Boris Kollár, jeho nominanti a jeho postoj k boji s korupcí a mafií, což ten celkový obraz tohoto boje na Slovensku velmi negativně ovlivňuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované