Hlavní obsah

Mladým a chudým zemím by kolektivní imunita pomohla, tvrdí skupina expertů

Foto: Profimedia.cz

Skupina amerických a indických vědců spočítala, že kolektivní imunita by mohla chudším zemím přinést méně ekonomických škod a lidského utrpení než přísná karanténní opatření.

Reklama

Článek

Pověsí šéf krizového štábu Jan Hamáček svůj červený svetr do skříně? Nalomený Babiš zvažuje uvolnění hranic. A kolektivní imunita může být pro některé země lepším řešením než karanténa, tvrdí studie. Poslechněte si denní souhrn.

Hamáčkův rudý svetr může zmizet do skříně

Pokud totiž v příštích hodinách nevyskočí statistika nových případů koronaviru, je vysoce pravděpodobné, že vláda zítra nouzový stav po 30. dubnu neprodlouží. Premiér Andrej Babiš vycítil, že je vhodná doba ukončit nouzový stav a tím rozpustit i krizový štáb nečekaného a populárního lídra Jana Hamáčka. Ten si ale za svým záměrem nouzový stav prodloužit pořád stojí.

Svítá naděje na otevření hranic

Babiše nalomila i debata o uzavřených/nepropustných hranicích. A plánuje provoz, minimálně na společné hranici se Slovenskem, více uvolnit. Desítky tisíc rodin, jejichž členové žijí na různých stranách česko-slovenské hranice, zůstaly po vyhlášení nouzového stavu v odloučení. Navíc se teď rýsuje šance na volnější cestování aspoň pro některé zaměstnance, místo povinné karantény by stačil negativní test.

Může si Indie dovolit lockdown?

Skupina vědců z Princetonu a Centra pro dynamiku nemocí, ekonomiku a veřejnou politiku v indickém Dillí spočítala, že kolektivní imunita by mohla chudším zemím přinést méně ekonomických škod a lidského utrpení než přísná karanténní opatření přijatá proti šíření viru. Mladá, rozvojová Indie je podle nich ideálním místem, kde by se taková strategie osvědčila, vláda Naréndry Módího ale s ničím takovým zatím nepočítá.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Mimo koronavirus

Křetínského charisma. Daniel Křetínský patřil mezi osobnosti, o něž Simona Kratochvílová, coby náměstkyně na Ministerstvu školství, projevovala intenzivní zájem. Bylo pro ni důležité, aby Křetínský věděl, že se o dotaci pro Spartu osobně zasadila. Vyplývá to z debat, které mezi sebou podle obžaloby Miroslav Pelta a Kratochvílová vedli.

Blízký východ čeká krize. Propad cen ropy kvůli nízké poptávce i už ukončené cenové válce mezi Saúdskou Arábií a Ruskem tvrdě dopadne na některé blízkovýchodní státy. Jedním z nejhůře postižených bude bezpochyby Irák. Zemi, která zažila v posledních měsících mohutné pouliční protesty, nyní čeká další šok.

Poláci hasí požár největšího národního parku, maďarský ministr vnitra vyhlásil stav extrémního sucha. Sucho postihlo i Slovensko – někteří zemědělci urychlili výsadbu jarních plodin, chtějí totiž využít zbývající jarní vláhu. Vláha chybí zejména na severu Slovenska.

Reklama

Doporučované