Hlavní obsah

Mlčte a mě vynechte. Po rouškovém debaklu mění Vojtěch boj s covidem

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch už chce dostávat jen finální dokumenty k odsouhlasení.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poslal podřízeným e-mail, v němž je informuje o změnách v souvislosti s fungováním týmu, který řeší situaci kolem koronaviru v Česku.

Článek

Čtvrteční schůzka premiéra Andreje Babiše s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (oba za ANO) a dalšími jeho spolupracovníky kvůli nošení roušek má další dopady.

Jak už Seznam Zprávy popsaly ve čtvrtek večer, epidemiolog Rastislav Maďar už nebude samostatně řídit ministerskou pracovní skupinu pro uvolňování karanténních opatření. Nově by měl spadat pod vedení hlavní hygieničky Jarmily Rážové.

V pátek ráno se však ukázalo, že reorganizace je mnohem širší. Změny inicioval přímo ministr Vojtěch. Dokládá to e-mail, který mají Seznam Zprávy k dispozici a který svým podřízeným poslal. Jeho pravost redakce ověřila u několika zdrojů.

Vojtěch v něm píše, že všechny tři pracovní skupiny, jež situaci kolem epidemie nového typu koronaviru v Česku řešily, budou nově včleněny do takzvaného Integrovaného centrálního řídícího týmu (ICŘT) chytré karantény. Jeho předsedkyní bude právě Rážová.

Tento tým „ jak píše ministr v e-mailu – bude mít vliv na další zavádění opatření v souvislosti s koronavirem v Česku. „Dávám tímto plnou kompetenci ICŘT k jejich řízení (pracovních skupin), koordinaci, úkolování, případně rozhodnutí o zrušení či reorganizaci,“ píše Vojtěch.

Zavedl také novinku, aby byl mnohem větší přehled o tom, kdo jmenovitě jaké doporučení podpořil.

„Přes ICŘT půjdou veškeré zápisy k rukám hlavní hygieničky. Závěry zápisů, respektive každý jednotlivý bod bude označen tím, kdo byl pro, kdo se zdržel a kdo byl proti, a budou doprovázeny podepsanou prezencí. Stejný postup platí pro jakékoliv mimořádné opatření či jiný dokument,“ doplnil ministr.

Podstatnou novinkou také je, že se ministr už nechce přímo podílet na přípravě opatření. Bude jen podepisovat finální dokumenty.

V závěru e-mailu Vojtěch přímo píše, že pokud by chtěl kdokoliv ještě něco řešit, nemá se obracet na něj, ale přímo na hlavní hygieničku.

„Já chci dostávat skrze ICŘT pouze finální informace a věci k rozhodnutí,“ dodal Vojtěch. Zrušil i pravidelnou pondělní platformu, kterou nazývali Covid.

Nemluvte s novináři

K tomu všemu ministr Vojtěch v citovaném e-mailu ještě přísně zakázal, aby kdokoliv, kdo je v týmu zapojen, komunikoval s médii. Vše se má již řešit přes mluvčí ministerstva Gabrielu Štěpanyovou. Týká se to třeba i hygienických stanic.

„Ano, mám oficiální informaci, že se všechno komunikuje přes tiskový odbor ministerstva,“ potvrdila ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Někteří členové skupiny, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, ale nechtěli být jmenováni, tomuto zákazu nerozumí a nesouhlasí s ním.

Mluvčí Štěpanyová k tomu uvedla, že se jen sjednotila komunikace s veřejností. Což je pro dané případy běžné. „ICŘT pak zajišťuje věcnou správnost informací a udržuje informovanost všech členů a odborných skupin,“ doplnila Štěpanyová.

Veškeré změny vejdou v platnost od pondělí. Je otázkou, zda tak ještě dostane prostor k vyjádření epidemiolog Maďar, jehož na čtvrtečním jednání Babiše a Vojtěcha s odborníky označili za toho, kdo prosazoval přísná pravidla pro nošení roušek.

Maďar podle informací Seznam Zpráv odjel ve středu na dovolenou do zahraničí, kde bude i následující týden. „Ano, mohu to potvrdit. Pan Maďar má dovolenou a vrátí se příští týden,“ uvedla pro Seznam Zprávy Ilona Bartošová, zdravotní sestra, která pracuje v ostravské ordinaci Rastislava Maďara.

Výsledek rouškového veletoče

Organizační změny a nová nařízení přichází poté, co Vojtěch tento týden nejdříve oznámil, kde se budou roušky od 1. září nosit, a poté pravidla změnil. Na seznamu byly původně třeba kadeřnictví, hospody, školy nebo obchody.

Premiér Babiš ale záhy poté řekl, že se mu nelíbí, kde všude se měly roušky nosit, a svolal poradu s Vojtěchem a odborníky. Po tomto čtvrtečním jednání nakonec ministr zdravotnictví oznámil další změny.

Roušky se nebudou nosit třeba v obchodech a restauracích a ve školách je bude nutné mít jen v případě, že se situace ohledně onemocnění v Česku zhorší a v některém z okresů se na epidemiologickém semaforu rozsvítí oranžová.

Reklama

Doporučované