Hlavní obsah

Mlékárnu museli před úřady vydávat za pojízdný kolotoč. Dnes jejich jogurty pozná každý

Jogurty zrají přímo ve svém kelímku. Potřebují na to šest až osm hodin.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V magazínu Byznys zblízka vám pravidelně ukazujeme výrobu známých českých výrobků, kterou si moderátorka Zuzana Hodková sama vyzkouší.

Článek

Představte si teplé mléko. Tak přesně chutná a vypadá Selský jogurt Hollandia poté, co odtrhnete víčko čerstvě uzavřeného kelímku. Tyto jogurty totiž zrají přímo ve svém obalu.

I díky tomu v úplných začátcích – v 90. letech – mohla Hollandia fungovat jako pojízdná výrobna. S mlékárnou integrovanou v návěsu kamionu přijela k farmářům a během dne přímo na místě vyrobila jogurty. Zjednodušeně řečeno – na jednom konci kamionu se napojila hadice s mlékem, na druhém konci kamionu za pár hodin vylezla paleta s jogurty. Výrobna na kolečkách byla unikát a firma ji v roce 1991 musela proclít jako mobilní kolotoč, protože nic podobného neexistovalo.

Od té doby se mnohé změnilo. Dnes je Hollandia jedním z největších výrobců jogurtů na trhu a vyrábí v moderním závodu v Krásném údolí nedaleko Karlových Varů.

Všude panuje striktní čistota. Každý zaměstnanec se musí před vstupem na pracoviště celý osprchovat, a to i v momentě, kdy výrobu opustí třeba kvůli cigaretové pauze. Následuje dezinfekce rukou a teprve poté může vstoupit do továrny.

Každé ráno sem přiváží cisterny mléko od okolních farmářů a z biofarmy Otročín, která stejně jako Hollandia patří do Holdingu Hopi. Každý litr mléka je laboratorně testován a teprve poté může projít čištěním, pasterizací a chlazením na teplotu, při které budou jogurty zrát. Vše bez zásahu lidské ruky. Ta je potřeba až v momentě, kdy je nutné do mléka přidat jogurtové a probiotické bakterie, které nastartují proces zrání. Tomu se zde říká „zaočkování“.

Takto zaočkované mléko se plní do kelímků. Ty se uzavřou a putují do zracích boxů. Pro laika je v kelímku stále jen teplé mléko. „Za šest až osm hodin zhruba při čtyřiceti stupních bakterie přemění zaočkované mléko na gelovou hmotu a na jogurt,“ vysvětluje Jan Škoda, marketingový manažer Hollandia.

Následuje chlazení na čtyři stupně Celsia, laboratorní kontrola a jogurt je hotový.

Každý den se tu takto vyrobí jogurty přibližně z 80 tisíc litrů mléka.

Reklama

Doporučované