Hlavní obsah
Online

Muellerova zpráva: Trump s Rusy nespolupracoval, odpovědnost ale má

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Vyšetřování týmu Roberta Muellera skončilo po téměř dvou letech. K výslechu bylo předvoláno skoro pět stovek lidí. Demokraté chtějí zveřejnění celé Muellerovy zprávy, podle amerického ministra spravedlnosti lze zatím zveřejnit jen její určité části.

Článek

Americký ministr spravedlnosti William Barr zaslal Kongresu dlouho očekávanou zprávu o vyšetřování speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera. Ten téměř dva roky zkoumal, zda byl americký prezident Donald Trump či jeho nejbližší spolupracovníci v kontaktu s Rusy a zda se Rusko vměšovalo do amerických prezidentských voleb z roku 2016.

Mueller ve své zprávě, jejíž výtah Barr Kongresu zaslal, podle amerických médií píše, že pro spolupráci Trumpa s Rusy nejsou důkazy, nelze ho ani obvinit z bránění spravedlnosti. Mueller ale dále podotýká, že ačkoliv americký prezident zločin nespáchal, nelze ho zbavit odpovědnosti.

Americký Kongres obdržel od ministra spravedlnosti čtyřstránkový výtah Muellerovy zprávy. Není jasné, zda zákonodárci vůbec dostanou k dispozici celou zprávu a zda bude uvolněna pro veřejnost – po čemž volají hlavně demokraté. CNN uvádí, že Barr chce zveřejnit i další detaily z Muellerovy zprávy, potřebuje však vyselektovat tajné či jinak citlivé informace, které se na veřejnost dostat nemají.

Mueller během téměř dvouletého vyšetřování vyslechl na pět stovek svědků a vydal více než tři a půl tisíce příkazů k zajištění důkazů či předvolání k výslechu. Dokumenty si vyžádal od třinácti různých zemí, přináší podrobnosti CNN.

Donald Trump vyšetřování údajných vazeb na Rusko vytrvale označoval za hon na čarodějnice. I když jeho samého Mueller zprostil podezření, v rámci vyšetřování se před soud dostalo 34 osob a tři organizace. Padlo už také pět odsuzujících rozsudků.

  • Trump: Je ostuda, že si tím země musela projít

    Donald Trump poprvé předstoupil před reportéry, vrací se z víkendového odpočinku na Floridě zpět do Bílého domu. Uvedl, že je ostuda, že si vyšetřováním musela projít celá země a i on jako prezident. „Po velmi, velmi dlouhém vyšetřování, které zranilo spoustu lidí, poté, co se nikdo nekoukal na jiné strany po dalších strašných věcech, které se dějí, bylo oznámeno, že tu žádná spolupráce s Ruskem nebyla. Nejvíc směšná věc, jakou jsem kdy slyšel. Nebyla tu žádná spolupráce s Ruskem. Nebylo tu žádné bránění spravedlnosti a ani nic jiného,“ citovala Trumpa CNN.

  • Trump: Zveřejnění Muellerovy zprávy by mi vůbec nevadilo

    Prezident Trump v pondělí podpořil zveřejnění tajné zprávy speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera. „Je to na ministru spravedlnosti, ale mně by to vůbec nevadilo,“ řekl Trump reportérům v Oválné pracovně při schůzce s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

  • O Trumpově vyšetřování vyšlo od nejkritičtějších médií přes 8500 článků, nyní zpytují svědomí

    Deníky The Washington Post a The New York Times a weby televizí MSNBC a CNN, které patří k nejostřejším Trumpovým kritikům, napsaly o vyšetřování přes 8500 článků. Na Trumpovu nevinu některá z nich reagují sebekriticky. Washington Post si klade otázku, jestli americká média svým informováním klamala veřejnost. Server Politico zase napsal, že to média s informacemi o údajném spojení Trumpa s Ruskem přeháněla.

  • Muellerova zpráva bude Trumpovým trumfem v prezidentských volbách 2020

    Zpráva vyšetřovacího týmu Roberta Muellera je politickým vítězstvím prezidenta Donalda Trumpa a stane se důležitým trumfem v kampani před prezidentskými volbami 2020. Shodují se na tom komentáře amerického tisku. Ten se podle listu The Washington Post ocitne v palbě kritiky za způsob, jakým v minulých dvou letech informoval o prošetřování údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v USA v roce 2016.

  • Demokraté žádají o zveřejnění celé Muellerovy zprávy

    Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a demokratický senátor Chuck Schumer ve společném prohlášení dnes také požádali o zveřejnění celé Muellerovy zprávy, což zdůvodnili nejasnostmi ohledně toho, zda Trump bránil výkonu spravedlnosti.

  • Ministerstvo spravedlnosti v dopisu pro Kongres uvedlo, že zveřejní jen části zprávy

    Barr uvedl, že spolu se svým náměstkem Rodem Rosensteinem dospěl k závěru, aniž by se zabýval ústavními otázkami týkajícími se vznesení obvinění proti úřadujícímu prezidentovi. Ministr spravedlnosti dopis Kongresu zakončil s tím, že další informace z Muellerovy zprávy zveřejní, ale část jejího obsahu podléhá omezením. Co musí podle zákona zůstat utajeno, podle Barra ještě bude ministerstvo spravedlnosti vyhodnocovat. S cílem proces urychlit Barr prý požádal o pomoc Muellera.

  • Muellerova zpráva nevypovídá dostatečně o tom, jestli Trump bránil výkonu spravedlnosti

    Z dopisu Williama Barra, který shrnuje závěry Muellerovy zprávy, vyplývá, že Muellerovy důkazy nestačí k rozhodnutí o tom, zda Trump bránil výkonu spravedlnosti. Barr uvedl, že Mueller vyhodnocení Trumpovy činnosti nechal na ministerstvu spravedlnosti, píše agentura AP.

  • Výsledky vyšetřování opěvuje s Trumpem i jeho rodina

    Dcera amerického prezidenta Ivanka Trumpová na konto výsledků vyšetřování připomněla citát bývalého amerického prezidenta Abrahama Lincolna. „Pravda je obecně nejlepší obhajobou proti pomluvě.“

  • Comey: Tolik otázek

    Bývalý ředitel FBI James Comey, kterého Trump odvolal v květnu 2017, okomentoval zveřejnění výtahu z Muellerovy zprávy lakonicky: Tolik otázek.

  • Trumpova reakce přišla na Twitteru

    Donald Trump se k Muellerově zprávě vyjádřil poprvé na Twitteru. V posledních dnech, zřejmě na radu svých právníků, žádné komentáře k závěru vyšetřování nepsal.

    Žádná spolupráce, žádné bránění spravedlnosti, úplné a naprosté zproštění. Ať Amerika zůstane skvělá!

  • Mueller nechal závěry na ministerstvu

    O nestíhání Donalda Trumpa za bránění spravedlnosti rozhodl ministr spravedlnosti William Barr a jeho náměstek Rod Rosenstein. Ke zvážení jim obvinění dal sám Mueller, který ve své zprávě žádný závěr nevyvodil. Pro stíhání prezidenta podle Barra nebyly důkazy.

  • Proč se vůbec vyšetřovalo?

    Trumpovi právníci jsou závěrem Muellerovy zprávy potěšení. Bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, který Trumpa také zastupuje, pro CNN uvedl, že nechápe, proč se vůbec vyšetřování zahájilo.

  • Demokratičtí kandidáti na prezidenta chtějí vidět celou zprávu

    Ministr spravedlnosti a zároveň generální prokurátor William Barr nemá povinnost závěrečnou zprávu Roberta Muellera zveřejnit, při slyšení před senátním výborem ale dříve uvedl, že hodlá zveřejnit co nejvíce bude moci.

    Po zveřejnění celé zprávy nyní volá například řada demokratických prezidentských kandidátů Beto O'Rourke, Bernie Sanders, Cory Booker, Amy Klobucharová, Kirsten Gillibrandová a Julian Castro.

  • Mueller vyhodnocení Trumpovy činnosti nechal na ministerstvu spravedlnosti

  • Rusko se volby pokusilo ovlivnit

    Podle Barra Muellerův tým identifikoval snahy Ruska o ovlivnění amerických prezidentských voleb. Šlo konkrétně o cílené šíření dezinformací a také o koordinované hackerské útoky, ke kterým dala pokyn ruská vláda, píše BBC.

Reklama

Hlavní zprávy