Hlavní obsah

Muž dopadený v Emirátech dluží státu 96 milionů. Česko je těžko někdy uvidí

Foto: Policie ČR

Miloš Skořepa se 13 let skrýval ve Spojených arabských emirátech. Policie ho dopadla teprve koncem března

Reklama

Lékař Miloš Skořepa přesvědčil úředníka, ať pošle půl miliardy do Švýcarska. O část peněz se stát dodnes soudí.

Článek

Koncem března přistálo v Praze vojenské letadlo se zvláštním pasažérem.

Muž v bílé mikině s kapucou a modrou igelitkou v ruce, který sestoupil po schůdkách na plochu, je jedním z nejhledanějších odsouzených, kteří se skrývají po světě. A zároveň člověk, který se pokusil český stát okrást o půl miliardy korun – a částečně mu to vyšlo.

Miloš Skořepa, vystudovaný lékař, dostal v roce 2010 osm a půl roku vězení, a to v nepřítomnosti. Stačil před tím odletět do Spojených arabských emirátů, kam na něj česká justice dlouho nemohla, protože neměla mezinárodní smlouvy o vydávání pachatelů.

Skořepa dokázal v roce 2005 přesvědčit manažera státní firmy, aby poslal 500 milionů na konto ve Švýcarsku, odkud se část peněz ztratila. Takže Skořepu teď kromě českého vězení ještě čeká zaplatit škodu 96 milionů.

O další část peněz se navíc stát podle informací Seznam Zpráv dodnes soudí s dalším známým aktérem kauzy – stíhaným podnikatelem Františkem Savovem, dříve majitelem mnoha firem napříč obory, který žije v Londýně a česká policie ho chce dostat před soud kvůli údajným stamilionovým daňovým únikům.

Směr: banka ve Švýcarsku

Každopádně příběh zadrženého doktora Skořepy začal před 15 lety, kdy se nakontaktoval na Jana Šika, ředitele společnosti, která spadala pod státní Českou konsolidační agenturu – tedy instituci, kde se - zjednodušeně - hromadily špatné úvěry polostátních bank z 90. let a která tyto pohledávky prodávala zájemcům.

Skořepovi se povedlo manažera Šika (ten Skořepu nikdy neviděl a vše se uskutečnilo na dálku) přesvědčit, že je schopen zhodnotit půlmiliardu na účtu České konsolidační agentury.

Peníze skutečně odešly do švýcarské banky UBS – na neexistující účet. Ovšem jeden ze zaměstnanců, který byl Skořepův známý, umožnil, aby peníze odešly na různé Skořepovy účty.

Byl jen „živým nástrojem“

Když vše prasklo, policie ředitele státní firmy Šika i Skořepu obvinila. A kvůli mezinárodní ostudě banka UBS poslala do Česka 80 procent podvodně vyvedených peněz.

Šik pak dostal u soudu pět a půl roku vězení, soudkyně tehdy uznala, že byl jen Skořepovým „živým nástrojem“. To znamená, že ho Skořepa zneužil, sám Šik z podvodu nic neměl. Skořepa si měl jít sednout na osm a půl roku, ale po pravomocném rozsudku zmizel. Teprve později se ukázalo, že se usadil ve Spojených arabských emirátech.

O Skořepovi pak dlouho nebylo slyšet, až loni na jaře pražská policie varovala, že Skořepa nabízí českým byznysmenům pomoc s podnikáním v Emirátech – ale vybere peníze a nic neudělá.

Peníze chce stát po Savovovi

Dnes je tedy dvaapadesátiletý Skořepa v českém vězení, ale starý příběh s vyvedenou půlmiliardou žije stále po soudních síních. Státu se totiž ze Švýcarska vrátily jen 404 miliony. Část ze zbylých 96 milionů Skořepa vybral v hotovosti, část zmizela po převedení na účty jeho firem.

Takže trestní soud mu kromě osmi a půl let vězení nařídil také zaplatit škodu 96 milionů. Je ale dost nepravděpodobné, že by byl Skořepa schopný 96 milionů (plus nemalé úroky) státu teď po zatčení zaplatit.

Už v roce 2010, kdy soudy vynesly pravomocné tresty vězení, bylo téměř jisté, že stát tyto peníze už neuvidí.

Stát ale stejně žaloval Skořepu, Šika i podnikatele Savova (který nikdy nebyl ani stíhaný, ani souzený, ale vystupoval v kauze jen jako svědek), tentokrát v občanskoprávním sporu, o celých 500 milionů – jako o náhradu škody, kterou způsobili.

V případě Šika a Skořepy soudy už před lety rozhodly, že stát nárok na peníze nemá. U Savova, jehož podíl stát na škodě stát vyčíslil na 79 milionů, ale spor stále trvá. Savov už dříve u soudů řekl, že fungoval jen jako zprostředkovatel celé transakce - ne jako konečný příjemce peněz.

Žaloba se na soudu pro Prahu 7 projednává už 12 let. Případ se vleče i kvůli změnám soudců, někteří například odešli na jiné soudy. „Naposledy se změna soudce odehrála letos v lednu,“ řekla mluvčí soudu Tereza Leskovjanová.

Kvůli epidemii koronaviru teď soudní jednání stojí, příští by se mělo uskutečnit v srpnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované