Hlavní obsah

Na 135 tisíc Rusů ročně je příliš obézních na to, aby sloužili v armádě

Rusko odmítá nové muže do armány kvůli jejich váze.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Asi 135 tisíc Rusů povolávaných do armády se každoročně dočká osvobození od povinné vojenské služby kvůli „problémům se stravovacími poruchami“, uvedla šéfka úřadu pověřeného péčí o spotřebitele, Rospotrebnadzor, Anna Popovová při dnešním slyšení v parlamentu. Zamítnutí branci „jsou obézní,“ vysvětlila ve zkratce agentura Interfax.

Článek

„Podle údajů ministerstva obrany každý rok řádově 135 tisíc povolanců neprojde do armády přes zdravotní vyšetření kvůli nemocem spjatým se stravovacími poruchami,“ uvedla Popovová, když před poslanci vládní strany Jednotné Rusko hovořila o úskalích obezity. Ujistila, že úřady se problematice nezdravého stravování věnují a že díky plánovaným opařením se mají počty obézních Rusů „pomalu a postupně“ snižovat.

Náčelník zdravotnické správy ministerstva obrany, generál Alexandr Fisun, už v roce 2015 uvedl, že přibližně 30 procent povolanců se kvůli zdravotnímu stavu do uniformy nedostane. Nejobéznější mládenci přitom do armády nejsou povoláváni vůbec. Pokud takový hoch sní o uniformě, nejprve musí shodit, a to nejlépe pod dohledem lékařů, poradil armádní expert.

Ruská armáda má každý rok problém s doplňováním svých řad povolanci, kteří se často dokážou i roky vyhýbat povolávacímu rozkazu a splnění své povinnosti v obavě z mnohdy brutálního šikanování v armádních jednotkách. Ruští poslanci v úterý schválili novelu zákona o branné povinnosti a vojenské službě, která Rusům ukládá hlásit se vojenským úřadům v místě, kde fakticky žijí, a ne jako dosud v místě, které mají úředně uvedeno jako stálé bydliště.

Kvůli tomu pozornosti vojenských úřadů a následnému povolání do armády podle autorů novely uniká množství vysokoškolských studentů, zejména ve velkoměstech. Těm, kdo se vojenské službě budou nadále vyhýbat, má hrozit pokuta až 200 tisíc rublů (asi 70 tisíc korun) či až půlroční vězení, upozornil server Newsru.com.

Reklama

Související témata:

Doporučované