Hlavní obsah

Na audienci v Kataru. Tvrdík využívá hradní konexe pro novou éru Slavie

Foto: Profimedia.cz

Vratislav Mynář vzal Jaroslava Tvrdíka nedávno na výlet do Číny. Teď se spolu chystají do Kataru.

Reklama

Článek

Katar je možná pojistka, jak udržet Slavii finančně nad vodou, pokud čínské zdroje definitivně vyschnou. Zda je vhodné, aby si Jaroslav Tvrdík přihříval slávistickou polívčičku během hradního vyjednávání o oficiální návštěvě katarského emíra v Praze, nechám na posluchačích, říká fotbalový expert Luděk Mádl v pořadu Stopáž.

Až v březnu zamíří z Prahy delegace do katarského Dauhá, na palubě bude kromě Vratislava Mynáře a dalších zástupců Hradu i šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík. Jednání v Kataru chystá využít k hledání dalšího silného sponzora, který by udržel Slavii finančně nad vodou v případě, že se čínští investoři z Edenu odporoučejí.

„Situace v česko-čínských vztazích se mění každou chvíli, vazba je křehká – stačí sledovat výroky Miloše Zemana – a proto je moudré hledat alternativní finanční zdroje i jinde,“ shrnuje Luděk Mádl, který tento týden Tvrdíkovu, byť neoficiální účast, vynesl na světlo.

Peníze ve Slavii přitom aktuálně jsou, má za sebou svůj nejúspěšnější rok. V Lize mistrů vydělala půl miliardy korun, prodala Alexe Krále za 300 milionů do Spartaku Moskva, hostování Tomáše Součka ve West Hamu United se může přetavit v další přestup za půl miliardy. Na druhou stranu má obrovské výdaje. Je nastavená na nákup velmi drahých posil a vysoké platy hráčů.

Proč zrovna Katar? Už na podzim se spekulovalo o tom, že Tvrdík má zájem o partnerství s aerolinkami Qatar Airways. „Oblastí, kde je nadbytek kapitálu a hledají se investiční možnosti, tolik není a arabský svět se pro tohle tak trochu nabízí. Slavia už dříve do mančaftu zařadila bahrajnského útočníka Júsufa, což bylo spojováno právě s Tvrdíkovou snahou přilákat peníze i ze sousedního Bahrajnu,“ vysvětluje Mádl v pořadu Stopáž.

Znamená hledání nového sponzora konec čínské éry Slavie? Jaký je vztah mezi Vratislavem Mynářem a Jaroslavem Tvrdíkem? A jak se česká fotbalová scéna staví k toku peněz z nedemokratických režimů, jako je Čína nebo Katar? Poslechněte si celý pořad v přehrávači nahoře.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, glosy. To vše ve 20 minutách. Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované