Hlavní obsah

Na Euru září. Jaká budoucnost čeká po turnaji Schicka, Vaclíka či Holeše

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick.

Reklama

Když se stal Milan Baroš nejlepším střelcem Eura 2004, spekulovalo se o nabídkách Realu Madrid a Barcelony. Mnohé zajímá, zda snová budoucnost čeká i hvězdy z tohoto Eura, třeba Patrika Schicka. Zatím Barca za dveřmi není. Zatím.

Článek

Dva góly proti Skotsku, z toho jeden pohádkový z půlky hřiště. Pak proměněná penalta proti Chorvatům, další zásah v duelu s Nizozemskem. Patrik Schick už na turnaji navlékl na svoji střeleckou nit čtyři korálky. A kdo ví, kde to skončí.

Ale z rozhovoru s jeho agentem Pavlem Paskou nevyplývá, že by mu na dveře bušila celá evropská klubová elita a volala: „Chceme Schicka – a to hned!“

V Bayeru Leverkusen ještě Patrik Schick nesetrvává ani rok, smlouva o přestupu z AS Řím nabyla platnosti 8. září 2020. Český útočník předtím působil na hostování v Lipsku, ale prodejní cenu 26,5 milionu eur za něj nakonec zaplatil Leverkusen.

A v první bundesligové sezoně se mu Schick odvděčil za důvěru 9 góly. Šestá příčka stačila Leverkusenu v Bundeslize na účast v Evropské lize pod hlavičkou UEFA.

„Smlouvu v Leverkusenu má Patrik Schick ještě na další čtyři sezony. A ta příští má být ukazatelem toho, jestli potvrdí své kvality. Jestli se stane jedním z lídrů Leverkusenu,“ mluví Paska v tom duchu, jako by se s tímto plánem nemohlo nic stát.

Připomeňte si Schickův výstavní gól proti Skotsku:

Pak ale Paska trochu přeladí. „Zeptejte se mě po sobotě,“ odkáže ke čtvrtfinálovému zápasu Čechů proti Dánsku. „Hraje se Euro, pokud se na něm přihodí nějaký zázrak, nelze vyloučit nic,“ otevírá Paska dvířka k tomu, že další mimořádný výkon podtržený nějakým novým zápisem do střelecké tabulky by mohl zájemce z evropského trhu rozhýbat.

„Trh je obecně velmi opatrný. Žijeme pořád v době zasažené pandemií. Kluby sčítají ztráty z minulé sezony a s nejistotou hledí i do budoucna. Vypadá to, že ve velkých ligách vlády i nadále nepovolí zaplněnost hledišť více než z padesáti procent. To jsou další padesátiprocentní ztráty na ticketingu oproti normálnímu stavu,“ rekapituluje Paska.

„O velkých přestupech za obrovské částky zatím sní spíš mediální spekulace,“ dodává zkušený agent.

O Vaclíka je zájem v Serii A a Řecku

Stoprocentně po Euru změní dres brankář Tomáš Vaclík. A to proto, že mu v Seville kontrakt vypršel, takže teď je volným hráčem. A na Euru se mu zatím jednoznačně daří.

Jeden čas proskakovaly dokonce zvěsti o zájmu Realu Madrid, ale ty byly podle informací Seznam Zpráv přece jen trochu mimo realitu. Nyní se objevil relativně solidní zájem z italské a řecké ligy, ale o nijak konkrétní, natož finální jednání zatím nejde.

Původně druhý gólman Jiří Pavlenka ze zdravotních důvodů z Eura odstoupil. V souvislosti s ním zase vyletěla fáma o Burnley. „Ale nijak se to v tomto směru nerozvinulo. Ohledně Jirky Pavlenky se pracuje na několika variantách, jednou z nich je i prodloužení smlouvy ve Werderu Brémy,“ říká Pavel Pillár z agentury Sport Invest. Jak známo, Werder sestoupil z Bundesligy, proto Pavlenka uvažuje o novém působišti.

Na Euro odjel v roli gólmana Aleš Mandous ze Sigmy Olomouc. Není tajemstvím, že se o něj zajímá Slavia. Stejně jako o útočníka Michaela Krmenčíka, který se po hostování v PAOK Soluň už nechce vracet do Brugg.

Kolem Holeše je zatím klid

Co se týče hráčů, kteří na Euru vůbec nebo skoro vůbec nenastupují, změna dresu se očekává u Jakuba Brabce, na jehož plat už v Plzni nejsou zdroje. Michal Sadílek by se měl po hostování v Liberci vrátit do Eindhovenu. „Ale hledáme pro něj i jiné možnosti, stejně jako pro Aleše Matějů,“ říká agent David Nehoda.

Tipovací soutěž o auto a dresy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Speciální fanzóna. Soutěž o skvělé ceny. Tipujte ZDE výsledky zápasů Eura 2021.

  • Získejte zadarmo dres národního týmu.
  • Můžete na týden vyhrát nový Hyundai Tucson.
  • A navíc: všechny díly série Jedeme na Euro.

Úvodní vystoupení na Euru asi příliš nepřiživila údajný zájem klubů Premier League o Alexe Krále ze Spartaku Moskva.

Naopak září osmadvacetiletý Tomáš Holeš, který se stal hvězdou postupového zápasu proti Nizozemcům. „Tomáš zahrál výborně, ale žádná konkrétní nabídka v souvislosti s ním zatím nepřišla,“ říká Pavel Pillár ze Sport Invest.

Připomeňte si návštěvu projektu Jedeme na Euro na Holešově „rodném“ hřišti:

Tomáš Holeš aneb z Borovnice až na vrchol fotbalového světa?Video: Seznam Zprávy

Že zatím kolem Holeše nesviští přestupová lasa, nejspíš udělá radost příznivcům Slavie, jejíž představitelé se netají tím, že letos v létě jsou připraveni prodat za dobrou nabídku zejména Abdallaha Simu a Petera Olayinku. A trenér Jindřich Trpišovský by byl určitě nerad, kdyby se mu po úspěšném Euru rozutekla po Evropě půlka kádru.

Za reprezentaci na Euru pravidelně hrává třeba i slávista Lukáš Masopust, kterého také zastupuje Pavel Paska. Podle něj se ale případný zájem spojený s velkými nabídkami může koncentrovat jen na dva české hráče. „Český reprezentační výběr předvádí na Euru výkony, které vycházejí z kolektivního pojetí, jež přináší úspěch, buďme za to rádi. Z toho týmového pojetí ale vystupují výrazněji jen dvě osobnosti s mimořádnými individuálními kvalitami. A to jsou Tomáš Souček a Patrik Schick,“ zdůrazňuje Paska.

Reklama

Související témata:

Doporučované