Hlavní obsah
Online

Česko má první záhadný případ koronaviru bez přímé spojitosti s Itálií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Kontroly na českých hranicích.

Reklama

aktualizováno •

Od pondělního rána platí mimořádná opatření na deseti hraničních přechodech, kde policisté, hasiči a celníci namátkově kontrolují přijíždějící a upozorňují je na rizika spojená s koronavirem. Hasiči také lidem namátkově měří teplotu.

Článek

Nápor patrně čeká praktické lékaře, na které se na základě vládního nařízení začnou obracet lidé, již se o víkendu vrátili z dovolené v Itálii. Všichni mají povinnost kontaktovat lékaře, ti u nich vyhlásí dvoutýdenní karanténu.

V Česku je v pondělí celkem 38 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Čtyři lidé, u kterých dnes testy přítomnost viru prokázaly, mají vazbu na Itálii. Je mezi nimi dvanáctiletý chlapec a jedna žena ze Zlínského kraje, oznámil Vojtěch po odpoledním zasedání vlády. Pražská hygienická stanice dnes večer také potvrdila pozitivní případ muže ročník 1976, který nemá cestovatelskou anamnézu. Jde o taxikáře. „Hygienici nyní pracují na dohledání kontaktů, se kterými muž přišel do styku, a zjišťují více informací. Nyní je izolován v Nemocnici Na Bulovce,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Bezpečnostní rada státu v pondělí ráno zakázala návštěvy v domovech pro seniory a v nemocnicích. Z důvodu vysokého zájmu lidí bude od úterý prodloužen provoz dvou informačních linek pražských hygieniků. Linky na číslech 773 782 850 a 773 782 856 budou fungovat denně od 08:00 do 20:00.

  • Video: Policie na hranicích měří řidičům teplotu

    Policejní kontroly na hranicích.Video: AP

  • První případ nákazy bez cestovatelské anamnézy

    Pražská hygienická stanice dnes večer potvrdila pozitivní případ nákazy muže ročník 1976, který nemá cestovatelskou anamnézu. Jde o taxikáře. „Hygienici nyní pracují na dohledání kontaktů, se kterými muž přišel do styku, a zjišťují více informací. Nyní je izolován v Nemocnici Na Bulovce,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

  • Armáda pošle na hranice 30 vojáků

    Česká armáda nasadí od úterý na hranicích 30 příslušníků vojenského zdravotnického personálu. Pomohou s odebíráním vzorků pro testování na koronavirus. Armáda se bude na deseti hraničních přechodech podílet na výstavbě provizorních odběrových míst. Vedení armády také kvůli koronaviru zrušilo účast českých vojáků na březnových mezinárodních cvičeních. Zrušilo také služební cesty vojáků do rizikových oblastí.

  • Schillerová: Připravíme odklad daní pro cestovní ruch

    Stát připraví návrhy, jak firmám a živnostníkům z oboru cestovního ruchu pomoci například odložením splácení daní. Dnes to po jednání se zástupci cestovních kanceláří řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Skupina odborníků z Finanční správy, Ministerstva zdravotnictví nebo správy sociálního zabezpečení by měla v následujících dnech určit, kdo by mohl na daňová zmírnění dosáhnout a jak budou konkrétně vypadat. Podnikatelé v tomto sektoru mají nižší tržby kvůli epidemii koronaviru. Schillerová dodala, že někteří podnikatelé hovořili o poklesu i o 70 procent.

  • Česko má 38 pacientů s koronavirem

    Česko má 38 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to dnes večer řekl televizi Nova. Za dnešek tak přibylo šest nových pacientů.

  • V letácích ke koronaviru jsou hrubky

    Letákům, které se rozdávají na hranicích, cizinci porozumí. Hlavně Němci se však mohou na několika místech zarazit, protože text obsahuje několik pravopisných chyb. Kostrbaté věty jsou i v italském a anglickém překladu. Více v článku Tomáše Perglera.

  • Stát od úterka zakázal návštěvy v lůžkových odděleních nemocnic

    Ministerstvo zdravotnictví dnes vyhlásilo kvůli koronaviru zákaz návštěv na lůžkových odděleních nemocnic a v domovech seniorů. Zákaz platný od úterý se netýká dětských oddělení či hospiců. Cílem ministerstva je ochránit nejzranitelnější skupiny lidí, ke kterým patří senioři a lidé s větším počtem závazných chorob. „Cílíme proto na zařízení, kde může skutečně dojít k riziku nákazy, jako jsou například domovy pro seniory či nemocnice,“ uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO).

  • Senát od úterý zrušil akce pro veřejnost

    Senát s platností od úterý 10. března zrušil všechny akce pro veřejnost jako prevenci proti šíření koronaviru. Dosud se zrušení týkalo komentovaných prohlídek sídla horní komory. Zrušení se týká veškerých akcí pro veřejnost, kterými jsou konference, semináře, besedy nebo vernisáže. Uzavřeno bude také Informační centrum Senátu.

  • Praktičtí lékaři první den řešili nápor pacientů kvůli koronaviru

    Povinná čtrnáctidenní karanténa platí od soboty pro všechny, kteří se vrací z Itálie do Česka. Podle nařízení Ministerstva zdravotnictví už ale navrátilci nevolají krajským hygienikům nebo Státnímu zdravotnímu ústavu, ale svému praktickému lékaři. Pro ně bylo tak pondělí prvním dnem, kdy se jim telefonicky hlásili jejich pacienti. Více v článku Josefa Mačího.

  • Nemocnice by měly zprvu dostat zhruba 200 000 respirátorů

    V první dodávce centrálně nakoupených respirátorů kvůli koronaviru by jich mělo být zhruba 200 tisíc pro nemocnice a praktické lékaře. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády, která nákup schválila, to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lékaři a nemocnice by měli respirátory třídy FFP3, jejichž vývoz je v současnosti zakázán, obdržet do konce týdne.

  • První potvrzený případ v Královéhradeckém kraji

    Američana, který byl dnes kvůli podezření na onemocnění koronavirem v Královéhradeckém kraji v domácí izolaci. má testy provedené Státním zdravotním ústavem pozitivní. V kraji jde tak o první potvrzený případ tohoto onemocnění. Testy na koronavirus muži vyšly pozitivní už v neděli ve Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové.

    „Je to tedy první potvrzený případ v Královéhradeckém kraji. Jeho stav nevyžaduje hospitalizaci, ani neměl teplotu,“ řekla mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí. Muž narozený v roce 1973 tak zřejmě zůstane v domácí karanténě v rekreačním objektu u Týniště nad Orlicí na Rychnovsku. Jeho případ má spojitost s případy z Bostonu, odkud se nedávno vrátil do ČR. Trvalé bydliště má v Praze, uvedli zástupci krajských hygieniků.

  • Vláda schválila bezúročné půjčky pro postižené firmy

    Podnikatelé budou moci od dubna požádat o bezúročné půjčky kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru. Vláda na půjčky dnes vyčlenila prozatím 600 milionů korun. O peníze budou moci podnikatelé požádat přes Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB). Schválený speciální program COVID mimo jiné počítá s ročním odkladem splátek a splatností dva roky. Bezúročné půjčky mají pomoci i cestovním kancelářím, s jejichž zástupci budou ministři jednat dnes večer.

    Podle programu, který o víkendu zpracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu s ČMZRB, budou podnikatelé mít možnost žádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun. Peníze by dostali ve formě bezúročného úvěru.

  • Na deseti hraničních přechodech vznikne zázemí na odběr vzorků

    Na deseti hraničních přechodech, kde aktuálně platí mimořádná opatření, vznikne zázemí pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu koronavirem. Po dnešním zasedání vlády to novinářům řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Část výbavy na hranicích bude pocházet ze zásob ministerstva obrany, jedná se například o zdravotnické kontejnery, které jsou součástí polních nemocnic. Armáda vypomůže také personálně.

    Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dodal, že armáda je schopná kontejnery a zdravotnické stany k hranicím dopravit v řádu hodin. Aby se odběr vzorků zefektivnil, posílí armáda činnost integrovaného záchranného systému také vlastním zdravotním personálem, uvedl.

  • V Česku má koronavirus 36 lidí

    V Česku je celkem 36 nakažených lidí koronavirem. Nejnovějšího pacienta potvrdili ministři na tiskové konferenci po jednání vlády. Nejnovějším případem je pacientka ze Zlínského kraje.

  • Řada domovů pro seniory v Libereckém kraji se uzavřela už dnes

    Domovy důchodců ve Velkých Hamrech, Českém Dubu, ale také například soukromé SeniorCentrum Liberec se už dnes rozhodly zakázat návštěvy, bez ohledu na to, že ministerstvo zdravotnictví nařídilo uzavření domovů a také lůžkových oddělení nemocnic od úterý 10. března. Od pátku je v Libereckém kraji pro návštěvy zavřený třeba soukromý domov pro seniory BeneVita v Sychrově.

  • Kvůli kontaktu studentky s nemocným ruší VŠE dnes a zítra výuku

    Kvůli kontaktu studentky s člověkem nakaženým novým koronavirem se vedení Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) rozhodlo zrušit dnes od 16:15 a v úterý výuku. Studentka je nyní v domácí karanténě a čeká se na výsledky jejích testů na přítomnost koronaviru. K dispozici budou zřejmě v úterý. Podle nich a dle dohody s hygieniky se pak škola rozhodne o dalším postupu.

  • Severočeské Lovosice uzavřely bazén a saunu

    Severočeské Lovosice zavřely kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru místní bazén a saunu. Jde pravděpodobně o první či jeden z prvních případů, kdy se samospráva v Česku kvůli nemoci Covid-19 rozhodla uzavřít veřejné zařízení. „Jedná se o první případ, kdy město zavírá sportoviště,“ potvrdila Seznam Zprávám ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková. Více v článku Zdislavy Pokorné.

  • Na Bulovce zůstávají v karanténě dva pacienti

  • MPSV eviduje tisícovku e-neschopenek kvůli karanténě

    Sociální správa dnes dostala zhruba tisícovku elektronických neschopenek kvůli nařízené karanténě pro lidi, kteří se vrátili z Itálie. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že elektronický systém funguje bez problémů. „Máme za dnešek 13 000 e-neschopenek, takže jsme zhruba na standardním průměru, vyšší částky neevidujeme,“ uvedla. Lékaři by měli v e-neschopence do kolonky profese zapisovat slovo „karanténa“. „Víme zhruba o 1000 případech, kde je použita,“ dodala Maláčová.

  • Jihomoravský kraj od úterý zakáže návštěvy v desítkách zařízení

    Jihomoravský kraj na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zakáže od úterý návštěvy ve zhruba 20 zdravotnických a 90 sociálních zařízeních. Jde o prevenci před nákazou koronavirem. V kraji zatím není žádný potvrzený případ.

Reklama

Hlavní zprávy