Hlavní obsah

Na jihu Čech vysychají studny, meteorologové varují před požáry a nyní i větrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sucho se zase připomíná. Na jihu Čech schne řepka.

Reklama

Na východ od Dačic za posledních 14 dní vůbec nepršelo. Chovatelé musí vozit vodu v cisternách. Kromě extrémního sucha hrozí ve spojení se silným větrem také riziko požárů.

Článek

Chovatelé dobytka a zemědělci na jihu Čech se potýkají se suchem. Na východ od Dačic za posledních 14 dní vůbec nepršelo. Regionální agrární komora informovala, s jakými problémy se musejí farmáři potýkat.

„Přitom nadprůměrné teploty nutí přírodu ke zrychlení vegetačního cyklu a obilí se dere nahoru bez odnoží. Sucho už viditelně škodí v lokalitách s lehčí půdou. Řepka místně zasychá v květu, mák při vzcházení, za secími stroji zakládajícími úrodu kukuřice se práší,” řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Předpověď počasí na příští dny ve videoblogu Petra Dvořáka:

Video: Petr Dvořák

Podle ní nejde jen o dočasně chybějící srážky. Několik zim po sobě pořádně nenasněžilo a tím ubývá podzemní voda.

Řada chovatelů dobytka má prázdné studny a zvířata napájí vodou z cisteren. „Také lesní porosty, louky i pastviny ztrácejí kvůli suchu zřetelně na kondici. Zatím nejde o definitivní tragédii, stačil by tři dny trvající drobný déšť a vegetace by se vzpamatovala,” řekla ředitelka.

Letošní duben se svými teplotami vyrovnává letním měsícům. „Dosavadní dubnové teploty byly opravdu nadprůměrné. Zatím se drží 4-5 stupňů Celsia nad dlouhodobým průměrem,” řekl ČTK mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Varování před silným větrem a požáry

K déletrvající problémům s počasím nyní meteorologové vydali aktuální varování.

Východní polovinu Česka zasáhne v pondělí silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V Čechách zesílí vítr jen dočasně dopoledne při přechodu studené fronty.

Vzhledem k přetrvávajícímu teplu a suchu hrozí ale v celé republice nebezpečí požárů, největší riziko je v Praze a na jihu Moravy. V pondělí toto riziko ještě zvýší silný vítr a velké množství ohňů při tradičním pálení čarodějnic.

Varování před nebezpečím požáru platí pro Prahu a jižní Moravu do odvolání. 

Reklama

Doporučované